«Το σωφρονιστικό σύστημα ή κατ’ άλλους σύστημα κράτησης έδωσε ότι είχε να δώσει και είναι φανερό πλέον ότι έχει καταρρεύσει και πρέπει να επαναδιατυπωθεί σε άλλη βάση», τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Τρικάλων με αφορμή την απόδραση των 11 κρατουμένων.

«Το έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό και αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν», συμπληρώνουν.

«Η καταδρομική τύπου επίθεση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των ελληνικών φυλακών, μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι αυτοί που έλαβαν μέρος είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και ήταν αποφασισμένοι να φέρουν εις περάς τον σκοπό τους αδιαφορώντας για οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινων ζωών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών εντός του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων παρουσία της εισαγγελέα πρωτοδικών Τρικάλων της ΕΚΑΜ του Τμήματος Ασφαλείας Τρικάλων αλλά και συναρμόδιων υπηρεσιών έχουμε να πούμε τα εξής :

– Η απόδραση έγινα άμεσα αντιληπτή από την σωφρονιστική υπάλληλο στο control room ( κέντρο ελέγχου ) η οποία ειδοποίησε άμεσα μέσο ασυρμάτου τους σωφρονιστικούς αλλά και τους φρουρούς της εξωτερικής φρουράς και στη συνέχεια μέσο εσωτερικής τηλεφωνικής επικοινωνίας διότι στα σύγχρονα Καταστήματα υψίστης ασφαλείας όπως αναφέρονται από τα ΜΜΕ δεν υπάρχει καν συναγερμός έκτακτης ανάγκης !!!

– Ταυτόχρονα ο σωφρονιστικός Υπαρχιφύλακας υπηρεσίας ειδοποίησε το Αστυνομικό τμήμα Τρικάλων δηλώνοντας ότι γίνεται απόδραση από τη Γ2 πτέρυγα από το σημείο της ταράτσας. Οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Γ πτέρυγας ( άοπλοι) προσπάθησαν να αποτρέψουν τους δραπέτες και ήρθαν σε συμπλοκή μαζί τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας συνάδελφος μας. Άμεσα όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εντός του Καταστήματος προσπάθησαν να ασφαλίσουνε το Κατάστημα κλείνοντας όλους του κρατουμένους σε όλες τις πτέρυγες για να μην υπάρξει γενικευμένη στάση , απόδραση ή ομηρία συναδέλφων. Οι εκτός υπηρεσίας σωφρονιστικοί υπάλληλοι ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά και προσήλθαν στο Κατάστημα για ενίσχυση όμως δεν κατάφεραν να εισέλθουν διότι το απαγόρευσαν οι Αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είχαν προσέλθει στο χώρο της Φυλακής 15 λεπτά μετά την ενημέρωσή τους . Ήρθαν δύο περιπολικά της αστυνομίας με μόλις 5 ή 6 αστυνομικούς οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο πίσω μέρος της φυλακής και όχι εκεί που γινόταν η μάχη.

– Εκεί που γινόταν η μάχη πήγε η ομάδα της ΟΠΚΕ η οποία για λόγους που έχει αποκαλύψει η έρευνα στη συνέχεια καθηλώθηκε διότι δεχόταν πυρά και από άλλη κατεύθυνση εκτός από αυτή των εξωτερικά δρώντων κακοποιιών.

– Μετά από 11 ώρες απραξίας και με το πρώτο φως της ημέρας η ομάδα της ΕΚΑΜ έκανε έφοδο στην ταράτσα του Καταστήματος αλλά και στους κοινόχρηστούς χώρους όπου δεν βρέθηκε κανένας κρατούμενος αλλά ούτε και κανένα οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να υποδηλώνει την χρήση όπλου.( κάλυκας, σημείο βολής κλπ )

– Στη καταμέτρηση των κρατουμένων που έγινε στο Κατάστημα στις 08:00 πμ της επόμενης ημέρας διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οι 12 συνολικά κρατούμενοι, οι 11 που τελικά απέδρασαν και 1 που ήταν εγκλωβισμένος στο νεκρό χώρο από τις 20: 20 μ.μ. Τον παραπάνω κρατούμενο παρέλαβε η αστυνομία στις 03:30 π.μ. !!! .

– Τα φανταστικά σενάρια που ακούστηκαν από διάφορους παράγοντες εκτός του Καταστήματος και έλεγαν ότι υπήρχαν οπλισμένοι κρατούμενοι στις ταράτσες και πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση και απροσανατόλισαν τελικά τις Αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν δραματικά οι έρευνες εντός και εκτός του Καταστήματος.

– Η απόδραση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τις Διοικήσεις των Καταστημάτων Κράτησης αλλά και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης. Η καταδρομική τύπου επίθεση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των ελληνικών Φυλακών μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι αυτοί που έλαβαν μέρος είχαν στρατιωτική εκπαίδευση και ήταν αποφασισμένοι να φέρουν εις περάς τον σκοπό τους αδιαφορώντας για οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτό κατά την γνώμη μας είναι αυτό που πρέπει να προβληματίσει όλους περισσότερο.

– Το ”σωφρονιστικό σύστημα” ή κατ` άλλους σύστημα κράτησης αφού έδωσε ότι είχε να δώσει και είναι φανερό πλέον ότι έχει καταρρεύσει και πρέπει να επαναδιατυπωθεί σε άλλη βάση. Το έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό και αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι υπεύθυνοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδραση των 11 κρατουμένων είχε ολοκληρωθεί περίπου από τις 20:45 μμ !!!

– Τέλος το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας και το σύνολο των εσωτερικά εργαζομένων στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων εύχεται ολόψυχα στους δυο συναδέλφους εξωτερικούς φρουρούς περαστικά και σιδερένιοι και σε όλους μας γενικώς να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες οι άλλες παρόμοιες καταστάσεις.