Ώθηση στον κλάδο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να δώσει η επικείμενη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης «Τριτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση», που εκπόνησε η διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το έτος 2010-2011, προβλέπεται αύξηση των σπουδαστών τριτοβάθμιων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της τάξης του 15%, η οποία εκτιμάται ότι θα προέλθει, κυρίως, από την αναμενόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Στην Ελλάδα απαγορεύεται, βάσει Συντάγματος, η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, με την ψήφιση του νόμου Ν. 3696/2008 περί ιδρύσεως και λειτουργίας κολλεγίων, τον Αύγουστο του 2008, αναγνωρίστηκαν τα κολλέγια ως πάροχοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα κριτήρια για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας κολλεγίων στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί 41 άδειες ιδρύσεως (και 40 άδειες λειτουργίας) κολλεγίου σε παρόχους μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, που ορίζονται από το νόμο 3696/2008, και λειτουργούν κανονικά από την 01/10/2009, σύμφωνα με δηλώσεις φορέων του κλάδου.

Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται επιπλέον 170 περίπου δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και περίπου 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ). Η ζήτηση για ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση προέρχεται, κυρίως, από την υπερβάλλουσα ζήτηση για εκπαίδευση, την οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι δημόσιοι φορείς.

Η εκτενής πρωτογενής έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου, έδειξε ότι ο αριθμός των σπουδαστών τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης, το ακαδημαϊκό έτος 2009/10, παρουσίασε πτώση 12,5% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.