Οσο κι αν το παραπάνω νούμερο προκαλεί σοκ, δεν είναι αντιπροσωπευτικό της κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί δεν περιλαμβάνονται ποσότητες λίγων κιλών, οι οποίες καθημερινά δεσμεύονται από τις αστυνομικές αρχές.

Από τα λιμάνια της Λατινικής Αμερικής ξεκινούν τα ταξίδια τους τα φορτία του θανάτου για να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στην Ισπανία, ωστόσο δεν είναι λίγα τα πλοία που φτάνουν και στην Ελλάδα.

Καλά κρυμμένα σε κοντέινερ εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης περιμένουν στα λιμάνια τους παραλήπτες. Προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, οι εγκέφαλοι των καρτέλ χρησιμοποιούν ως αποστολείς και παραλήπτες των κοντέινερ εταιρείες-φαντάσματα και πλαστά πιστοποιητικά.

Τα κυκλώματα είναι πολυεθνικά, καθώς απαρτίζονται από Κολομβιανούς, Βολιβιανούς, υπηκόους χωρών της Ευρώπης και συμπατριώτες μας. Οι Ελληνες μπαίνουν στο παιχνίδι τις περισσότερες φορές όταν τα ναρκωτικά φτάσουν στη χώρα μας. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη ανήκουν αυτοί που έχουν κάνει την παραγγελία και σκοπεύουν να μοιράσουν το θανατηφόρο προϊόν εντός των συνόρων μας, ενώ στη δεύτερη είναι εκείνοι που, αφού κρατήσουν κάποια ποσότητα, στη συνέχεια σπρώχνουν τον μεγάλο όγκο της κόκας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Espresso, ο σημαντικότερος λόγος που τα καρτέλ επιλέγουν την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό είναι η γεωγραφική θέση της, καθώς η χώρα μας γειτνιάζει με την Αλβανία και τη Βουλγαρία, όπου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν αρκετά εργαστήρια νόθευσης ναρκωτικών.

Το τελευταίο μπλόκο των Αρχών σε τεράστια ποσότητα κοκαΐνης η οποία ήταν έτοιμη να περάσει στη χώρα μας έγινε πριν από λίγες ημέρες από τις αστυνομικές αρχές της Ιταλίας. Οι καραμπινιέροι έπειτα από γιγαντιαία επιχείρηση εντόπισαν μέσα σε δύο πλοία 262 κιλά κοκαΐνη.

Τα πλοία είχαν αποπλεύσει από το Περού και το Μεξικό. Την παραγγελία είχε κάνει η ιταλική μαφιόζικη οργάνωση Ντραγκέτα, η οποία θα διέθετε την ποσότητα-μαμούθ σε Ελληνες εμπόρους. Τα τελευταία τρία χρόνια οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό Σώμα και με αστυνομικές υπηρεσίες του εξωτερικού έχουν καταφέρει αρκετές φορές να βάλουν στοπ στα σχέδια των αδίστακτων κυκλωμάτων.

Πρόκειται, ίσως, για τη μεγαλύτερη υπόθεση ναρκωτικών που έχουν βγάλει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Τον Ιούλιο του 2009 εντόπισαν στον Πειραιά ύποπτο κοντέινερ. Όταν το άνοιξαν, διαπίστωσαν ότι στο κοντέινερ, που επισήμως μετέφερε σκραπ αλουμινίου, υπήρχαν πολλά πολύχρωμα πακέτα τα οποία περιείχαν κοκαΐνη βάρους μισού τόνου.

Το φορτίο είχε έρθει στη χώρα μας από τη Λατινική Αμερική, ενώ οι μαφιόζοι που είχαν στήσει το μεγάλο κόλπο δεν απαρτίζονταν από τυχαία άτομα. Εγκέφαλος ήταν ένας Ελληνας κακοποιός με διεθνή δράση, δεξί του χέρι μια 50χρονη γυναίκα, ένας Βούλγαρος μαφιόζος και μια ξανθιά επιχειρηματίας. Ρόλο-κλειδί είχε και ένας εκτελωνιστής.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2010 οι διωκτικές αρχές ακινητοποίησαν στο λιμάνι της Πάτρας δύο φορτηγά στα οποία υπήρχαν περισσότερα από 80 κιλά κοκαΐνη.

Η ποσότητα εντοπίστηκε ύστερα από δύο καλά οργανωμένες επιχειρήσεις των ανδρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών. Η αντίστροφη μέτρηση για τα μέλη του κυκλώματος ξεκίνησε όταν έπειτα από αρκετούς μήνες συλλογής πληροφοριών η ΕΥΠ ενημέρωσε τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές για την άφιξη μεγάλου φορτίου με πλοία της γραμμής από το Μπάρι της Ιταλίας.

Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν την κόκα μέσα σε ειδικές κρύπτες σε νταλίκες. Η κοκαΐνη αγοράστηκε από τη Βενεζουέλα για λογαριασμό Ελληνα μεγαλέμπορου. Οι Αρχές έφτασαν στη σύλληψη ενός πρωτοπαλίκαρου και άλλων δύο μελών της οργάνωσης.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση σε σκάφος στα Σύβοτα της Λευκάδας βρήκαν 80 κιλά κοκαΐνη, αξίας 17 εκατ. ευρώ. Το 25 μέτρων ιστιοπλοϊκό το οποίο ερχόταν από τη Βενεζουέλα, είχε Πολωνό καπετάνιο και επιβαίνοντες 7 Ελληνες και έναν αλλοδαπό. Επίσης, συνελήφθη στη στεριά 23χρονος Ελληνας, που επρόκειτο να παραλάβει την κοκαΐνη.

Τρεις Ελληνες, εκ των οποίων ο ένας διευθυντής τράπεζας, ήταν στα μέλη ενός από τα πιο επικίνδυνα καρτέλ ναρκωτικών που προσπάθησαν μέσω της χώρας μας να πλημμυρίσουν με ναρκωτικά την Ευρώπη. Στις 31 Ιουλίου του 2011 οι Αρχές εντόπισαν ένα κοντέινερ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το οποίο περιείχε 123 κιλά κοκαΐνης. Οι Ελληνες είχαν αναλάβει να διερευνήσουν τον τρόπο μεταφοράς του λευκού θανάτου στα Σκόπια και στη συνέχεια στη Σερβία.

Τα δώδεκα μέλη της πολυεθνικής οργάνωσης που δρούσε στην Ελλάδα, στα Σκόπια και στη Σερβία έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών έπειτα από πολύμηνες έρευνες. Η ποσότητα των ναρκωτικών βρέθηκε μέσα στο εσωτερικό μέρος δύο στρόφαλων γεωργικών μηχανημάτων.

Στις 26-5-2011 οι διωκτικές αρχές μπλόκαραν τεράστια ποσότητα κοκαΐνης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εξάρθρωσαν διεθνές κύκλωμα διακίνησης της άσπρης σκόνης. Μέσα σε κοντέινερ εντοπίστηκαν 292 κιλά κοκαΐνη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις Αργεντινούς, δύο Αλβανούς και τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι είχαν αναλάβει τον εκτελωνισμό του φορτίου στη Βουλγαρία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας.