Πρόταση ελευθερίας έκανε προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών».

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος είχε γνωμοδοτήσει και κατά την απολογία του κατηγορούμενου, επιμένει στην αρχική του άποψη ότι ο Εφραίμ πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που είναι: καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Όπως είναι γνωστό όμως, για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου ανέκυψε διαφωνία καθώς η εφέτης- ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, είχε τη γνώμη ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή ο κατηγορούμενος,ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες για το σχήματα του αξιόποινες πράξεις όπως ηθική αυτουργία σε απιστία και ψευδή βεβαίωση καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο ίδιος ο Εφραίμ εξάλλου, όπως από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη, εμμένει ότι όλες οι ενέργειες έγιναν με νόμιμο τρόπο . Πάντως, τον τελευταίο λόγο για το κρίσιμο ζήτημα της προφυλάκισης ή μη του ηγούμενου Εφραίμ έχουν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, τα οποία τις επόμενες μέρες θα λύσουν τη διαφωνία των δικαστικών λειτουργών με βούλευμά τους, όπως απαιτεί ο νόμος.