Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση της προμήθειας 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗ Industries για τον ελληνικό στρατό. Από την εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια από εκείνες που φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού, στις αρχές δεκαετίας του 2000, και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, την ίδια περίοδο, ενώ για ηθική αυτουργία στην απιστία κατηγορούμενος είναι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος ,πρόεδρος της εταιρείας SONAK και ο διευθύνων σύμβουλος την εταιρείας Ηλίας Αρκουμανέας.

Την ίδια ώρα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να πάρουν το δρόμο τους για τη Βουλή ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου οι οποίες ωστόσο , ακόμη και αν υφίστανται, εχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Σύμφωνα με την κατηγορία η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα επίμαχα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, όπως προέκυψε ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων φέρεται να μην υπερέβαινε τα 6 εκατ. ευρώ αλλά τελικά η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία , στην συγκεκριμένη περίπτωση η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. Ευρώ.