Φαγητό ακόμα και από τα περίπτερα προσπαθούν να εξασφαλίσουν οικογένειες στο Ηράκλειο που κλονίζονται από την οικονομική κρίση. Μπροστά στην απόγνωση πολιτών, ιδιοκτήτες περιπτέρων αντιμετωπίζουν με ανθρωπιά αρκετά κρούσματα κλοπών σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων Νομού Ηρακλείου Ελένη Χαιρέτη.

Μικρά παιδιά, οικογενειάρχες αλλά και ηλικιωμένοι που στην κυριολεξία πεινούν προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας και στα περίπτερα, αφού εκεί τους οδηγεί η οικονομική εξαθλίωση. Πρόσφατα, πατέρας τεσσάρων παιδιών βρέθηκε σε απόγνωση. Φόρεσε κουκούλα, έκοψε τα καλώδια κάμερας και έσπασε το λουκέτο περιπτέρου για να πάρει ένα γιαούρτι, ένα σαλάμι και πατατάκια, τα οποία θα πρόσφερε για φαγητό στα παιδιά του! Όμως, μετά την πράξη του, το μετάνιωσε και δεν πήρε τίποτα…

Σύμφωνα με την κ. Χαιρέτη, «ο οικογενειάρχης, ελεύθερος επαγγελματίας στο επάγγελμα, βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση, αφού τα λιγοστά μεροκάματά του δεν έφταναν ούτε και για το ενοίκιο. Οπότε, ένα μαγειρεμένο φαγητό φάνταζε εκείνη την άτυχη και απελπιστική στιγμή ως όνειρο». Ο συγκεκριμένος πολίτης παρακολουθούσε από παρακείμενη πολυκατοικία, όπου διαμένει, τις κινήσεις του ιδιοκτήτη περιπτέρου και «έδρασε» βραδινές ώρες. Όμως, οι τύψεις τον εμπόδισαν να γίνει… κλέφτης τροφίμων για λίγα ευρώ.

«Το πρωί της επόμενης μέρας πήγε στον περιπτερά και του εξιστόρησε τα όσα βίωνε η οικογένειά του, καθώς και το γεγονός ότι πίσω από τη διάρρηξη βρισκόταν ο ίδιος. Έκπληκτος ο συνάδελφός μου βούρκωσε και έκανε δεκτή τη συγνώμη του. Βεβαίως, δεν κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, αφού υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά και η ευαισθησία σε συνανθρώπους μας που παλεύουν με νύχια και με δόντια για την επιβίωση», δήλωσε η κ. Χαιρέτη.

Παλαιότερα, όπως μας ανέφερε, άγνωστοι έκλεβαν μικροαντικείμενα, όπως αναπτήρες κ.ά., ενώ σήμερα πολίτες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι προσπαθούν να αφαιρέσουν από τα περίπτερα κρουασάν, σάντουιτς, χυμούς κ.ά., καταστάσεις για τις οποίες οι περιπτερούχοι κάνουν τα… στραβά μάτια.

Επιπλέον, αρκετοί ηλικιωμένοι στο Ηράκλειο παρακολουθούν τα αυτοκίνητα εταιρειών που ξεφορτώνουν τα σάντουιτς στα περίπτερα, για να πλησιάσουν στο σημείο με στόχο να αρπάξουν καμία σακούλα, όπως έγινε προχθές. «Βλέπουμε την απόγνωση καθημερινά. Τους δίνουμε κουράγιο. Αν δε βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, δεν είμαστε… άνθρωποι», είπε η κ. Χαιρέτη.

Πηγή: «Νεά Κρήτη»