Θρηνούν τα Μάλια Ηρακλείου το χαμό του 21χρονου, Γιάννη Ρουσάκη, που άφησε την τελευταία του πνοή χθες τα ξημερώματα μετά από μαχαίρωμα που δέχθηκε κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, ύστερα από τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει μεταξύ φιλάθλων αντίπαλων ομάδων.

Ήδη η Αστυνομία ταυτοποίησε τα στοιχεία των δολοφόνων του και έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τη σύλληψή τους.

Όμως, τέσσερα χρόνια πριν, φίλαθλος ομάδας έπεφτε νεκρός μετά από επεισόδια. Το Μάρτιο του 2007 ο Μιχάλης Φιλόπουλος ξεψυχούσε στη λεωφόρο Λαυρίου, όπου οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχαν δώσει «ραντεβού θανάτου» πριν από τον τελικό κυπέλλου βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στις 2 ομάδες.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα επεισόδια συνεχίζονται. «Από θαύμα δεν έχουμε θρηνύσει θύματα» έλεγαν φίλοι του ποδοσφαίρου αλλά και του χώρου μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σώπασαν όμως στο άκουσμα της είδησης.

Άλλωστε, οι συμπλοκές μεταξύ των αντιπάλων, δεν σταμάτησαν ποτέ.

Τα επεισόδια και οι λύσεις

Ακόμη και σήμερα τα ξημερώματα, τα γραφεία του συνδέσμου του στον Κορυδαλλό έγιναν στόχος καθώς άγνωστοι μπήκαν στα γραφεία και έβαλαν φωτιά σε 4 γκαζάκια.

Στις 29 Αυγούστου οι οπαδοί των αιωνίων συνεπλάκησαν για μία ακόμη φορά. Οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε σύνδεσμο οργανωμένων του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα.

Οι γύρω δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και τρία άτομα μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό, δύο εξ αυτών σοβαρά. Επεισόδια σημειώθηκαν πρόσφατα και στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα του Πανιωνίου με την Παναχαϊκή.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές στο newsbeast.gr, ότι πρέπει η Πολιτεία να συμβάλλει στην πάταξη της βίας στα γήπεδα με αυστηρότερους νόμους και πρόστιμα, προκειμένου να σταματήσουν οι βανδαλισμοί και το πιο σημαντικό οι δολοφονίες.

«Πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο. Αρκετά!» λέει ο Κριστόφ Βαζέχα για να τονίσει ότι με πρόστιμα και σκληρότερη νομοθεσία αυτά τα φαινόμενα θα είχαν αποφευχθεί.

Με τη σειρά του και ο Νίκος Σαργκάνης αναφέρει ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο και γι’ αυτό θα πρέπει η επίσημη Πολιτεία να λάβει τα μέτρα της.

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί τι θα γίνει μόλις αρχίσει για τα καλά το πρωτάθλημα; Ξέρετε τι θα γίνει όταν θα παίζονται ντέρμπι; Εδώ, δεν μπορείς να προβλέψεις τι μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη», τονίζει.

Την ίδια άποψη έχει και ο Βασίλης Καραπιάλης. «Εμείς προσπαθούμε ώστε τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο στην ακαδημία να μην είναι φανατισμένα. Είναι σημαντική η παιδεία. Όταν δεν υπάρχει αυτή, μόνο επεισόδια και ακρότητες μπορούν να συμβούν μέσα και έξω από τα ελληνικά γήπεδα. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε τα μέτρα γιατί η ιστορία με τους χουλιγκανισμούς δεν θα τελειώσει ποτέ», σημειώνει.

Και το μόνο σίγουρο, όπως καταλήγουν οι περισσότεροι, είναι ότι η ιστορία με τις δολοφονίες των δύο νεαρών φιλάθλων δεν τελειώνει εδώ.