Συνταγματική η δήλωση απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε νόμιμη τη δήλωση μαθητή ή των γονέων


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
21:42
27/09/2015
Συνταγματική η δήλωση απαλλαγής από τα Θρησκευτικά
10
loading

Συνταγματική και σύμφωνη με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έκρινε η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την δήλωση μαθητή ή των γονέων του για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Η Αρχή κλήθηκε να ερμηνεύσει την εγκύκλιο 12773/Δ2/23.1.2015 του υπουργείου Παιδείας που εκδόθηκε δύο μέρες από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου σχετικά με τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Και αυτό έγινε με αφορμή προσφυγή μητέρας μαθητή Λυκείου η οποία κατήγγειλε πως ο Λυκειάρχης αρνήθηκε «παράνοµα και αυθαίρετα να χορηγήσει στον υιό της απαλλαγή από το µάθηµα των θρησκευτικών, επικαλούμενος ένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο όπως το θρήσκευµα, το οποίο δεν δικαιούται να γνωρίζει και να επικαλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας του περασμένου Ιανουαρίου -όπως αναφέρει η Αρχή- στη επίμαχη δήλωση του μαθητή ή του γονέα στην οποία αναφέρεται ότι «ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Όπως υπογραμμίζει η Αρχή, «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών». Έτσι, «δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Στην απόφαση της η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα».

Επιπλέον σημειώνει ότι «η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Η επίμαχη απόφαση (94/2015) έρχεται στο φως την ώρα που η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου έχει κάνει γνωστή την πρόθεση της για κατάργηση της δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών καθώς θα αρκεί, όπως λέει, μια απλή αναφορά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  εγω παντος συμφωνω οποιος δεν θελει να κανει θρησκευτηκα εχει το δικαιωμα ποιος ο λογος δεν καταλαβα με το ζορι, σε τι θα το οφελησουν αμα θελει να γινει παπας να κανει ελεος προχωραει ο κοσμος και δικαιωμα του καθενος ειναι να πιστευει η να μην πιστευει ειδαμε και αυτους που πιστευουν δεν εχουν αφησει εντολη για εντολη που να μην την εχουν παραβιασει επαληλημενα, οπως και να παρακολουθουν μαθηματα με το αντικειμενο που θελουν να ασχοληθουν ποιος ο λογος να φορτωνονται με ασχετα πραγματα απο το αντικειμενο τους ειδικα απο το λυκειο και περα

 2. avatar Μιχάλης Λ.

  Διαβάζω το άρθρο και φρίττω.
  Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγίων της εκκλησίας μας με την τροπή που έχει πάρει η χώρα εν έτη 2015. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι το πιο σοβαρό και σημαντικό μάθημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία. Πώς είναι δυνατών να το αφαιρούν.
  Ωχ Θεέ μου που έχει φτάσει τούτη η ευλογημένη χώρα. Σε λίγο θα βγαίνουν και θα μας λένε ότι δεν πρέπει να βαπτίζουμε και τα παιδία μας σε μια ηλικία που δεν έχουν καμία απολύτως συνείδηση του τι σημαίνει αυτό και ότι θα πρέπει το κράτος να πάψει να πληρώνει τους πατέρες τις εκκλησίας μας και να τους φορολογεί κανονικά όπως γίνεται οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
  Ωχ παναγία μου τα σκέφτομαι και ταράζομαι, τι μας περιμένει με αυτούς τους άθεους που δεν είναι καν Έλληνες. Επειδή είναι άθεοι. Ναι αν είσαι άθεος δεν είσαι Έλληνας.
  Ένα απολύτως λογικό συμπέρασμα που βγάζεις όταν ζεις σε μια χώρα με 1000000 εκκλησίες και μοναστήρια και θεωρείς θεούς κάτι γέρους με μούσια που διδάσκουν ταπεινοφροσύνη ενώ είναι ντυμένοι με χρυσό.

  1. avatar dert68

   Συγνώμη για την αρνητική .Και από μένα respect.!!!!!

  2. avatar Greytemples

   Οκ. Απολογουμαι για τους χαρακτηρισμους σε αλλο αρθρο... Ωραιο trolling. Προς στιγμην νομιζα οτι τα εννοουσες.. respect.

 3. avatar Ωραια

  Επιτέλους ,να βάλουν άλλες θρησκείες να διαλέξουμε ...

 4. avatar αλεξ37

  αυτό σημαίνει ανεξιθρησκεία και όχι με το ζόρι εκχριστιανισμό...

 5. avatar Μ.Μ.

  Η λύση θα ήταν να γίνουν τα θρησκευτικά Μάθημα Επιλογής

 6. avatar Κωνσταντίνος Κορτίνας

  ε ρε με τους αλητες τους αθεους που μπλεξαμε θελουν να καταστρεψουν την χωρα πλεον συθεμελα

  1. avatar kvan

   Πάντως μέχρι τώρα οι \"θρησκεύομενοι\" μας έφτασαν μέχρι εδώ.

 7. avatar Κωστας 14

  Ιερώνυμος:\"Θά μου κλείσετε το μαγαζί\"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει