Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που αποκαλύπτει ότι οι ιδιοκτήτες ζώων πάνε όλο και λιγότερο τα κατοικίδιά τους στο κτηνίατρο.

Οι λόγοι, σύμφωνα με την έρευνα της Bayer, η οποία έκανε την έρευνα, είναι:

1) Η οικονομική κρίση: παρότι δεν αναφέρθηκαν ακριβή ποσά για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, οι ιδιοκτήτες ζώων φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί από την κρίση και κάνουν οικονομία ακόμα και στα ζώα τους.

2) Ο κατακερματισμός των κτηνιατρικών υπηρεσιών: οι ιδιοκτήτες ζώων σήμερα μπορούν να πάνε σε κτηνιατρεία, σε κτηνιάρτους σωματείων/καταφυγίων αλλά και σε κτηνιάτρους μέσα σε pet shops ενώ πολλές φορές αλλάζουν κτηνίατρο ανάλογα με την τιμή και την συμπεριφορά του. Έτσι δεν πάνε σε σταθερή βάση σε έναν αλλά σε πολλούς.

3) Η εύκολη έρευνα από τους ιδιοκτήτες στο Ιντερνετ, για συμπτώματα ασθενειών (αντί να επισκέπτονται το κτηνιατρείο): 15% των ιδιοκτητών ζώων είπαν ότι δεν βασίζονται τόσο πολύ πλέον στο κτηνίατρο και ψάχνουν τις πληροφορίες που ζητούν – και βρίσκουν- στο Διαδίκτυο. 39% ψάχνουν πρώτα στο Ιντερνετ, πριν καλέσουν τον κτηνίατρο, όταν το ζώο τους είναι άρρωστο ή τραυματισμένο.

4) Η αντίδραση των ζώων και η ταλαιπωρία κατά την επίσκεψη στο κτηνίατρο: 1/3 των γατών που έχουν ιδιοκτήτη και απάντησαν στην έρευνα δεν έχουν πάει στο κτηνίατρο για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι γάτες έχουν…την πρώτη θέση στην επίθεση, στο γρατζούνισμα και στη γκρίνια κάθε φορά που πάνε στο κτηνίατρο και αυτό φαίνεται ότι είναι ένας ακόμα παράγοντας οι ιδιοκτήτες ζώων να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό.

5) Η αντίληψη των ιδιοκτητών ζώων ότι τα συχνά τσεκ-απ είναι περιττά και κοστίζουν πολύ: Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων πιστεύουν λανθασμένα ότι τα ηλικιωμένα ζώα απαιτούν πιο λίγη φροντίδα και προσοχή από το κτηνίατρο και αγνοούν ότι είναι πιο ευπαθή, για χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα κ.α. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ζώων θεωρούν ότι αν τα ζώα τους που μένουν μέσα στο σπίτι δεν χρειάζονται καθόλου κτηνιατρική φροντίδα, αφού δεν εκτίθενται σε περιβαλλοντικές απειλές.

6) Το κόστος της εκάστοτε θεραπείας: Το 53% των ιδιοκτητών ζώων θεωρούν ότι το κόστος μιας επίσκεψης στο κτηνίατρο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα έπρεπε. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο, σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας. Όσο μειώνεται το εισόδημα πάντως, τόσο μειώνονται και οι επισκέψεις στο κτηνίατρο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες περιέχει δημοσκοπήσεις και ομαδικά ερωτηματολόγια που έγιναν σε κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες ζώων, συνολικά 2.000 ζώων, ώστε να καθοριστούν οι παράγοντες που συντελούν στη μείωση των επισκέψεων στο κτηνίατρο.

Πηγή: adespoto.gr.