Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μπόρεσε να αποτρέψει μια απάτη ύψους 800.000 ευρώ που θα σημειώνονταν σε τράπεζα.

Ο Αντιεισαγγελέας ΑΠ ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, μιλώντας στην αίθουσα συνεδρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως υπήρξε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα, οπότε οι αρχές σταμάτησαν τη διαδικασία.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι ακριβώς πριν από λίγη ώρα προλάβαμε ένα τεράστιο ποσό 800.000 χιλιάδων, το οποίο έφευγε, προλάβαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απάτης σε τράπεζα, με την οποία η συνεργασία μας είναι αγαστή, όπως με όλες τις τράπεζες […] Αποτρέψαμε μια απάτη 800.000 και σε όλο αυτό το διάστημα, μέσα στην τριετία που μπορώ να ξέρω, έχουμε αποτρέψει απάτες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της ταχύτητας των ενεργειών που γίνονται. Και μιλάμε για το εξωτερικό κυρίως, όπου προς τα εκεί αλλά και από εκεί προς τα εδώ διακινούνται τεράστια ποσά», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος επισήμανε ότι είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας, αφού «υπονομεύει τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση πλήττει τις εθνικές οικονομίες» και για την αντιμετώπιση του φαινομένου «καίριο ρόλο διαδραματίζουν οι μονάδες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική».

«Κοινός τόπος σε όλους τους φορείς και της νομικής επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στις δικαστικές αρχές και τις άλλες διοικητικές αρχές που εμπλέκονται με το θέμα, είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα από τα σοβαρότερα που απασχολούν την κοινωνία μας και γι’ αυτό και η δέσμευση, η κατάσχεση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων – αυτή είναι η κλιμάκωση της απάντησης στο εγκληματικό προϊόν- συνιστούν καθοριστικής σημασίας εργαλεία για την καταπολέμηση του φαινομένου», ανέφερε μεταξύ άλλων.