Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στη Νομαρχία Σάμου.

Παρούσα ήταν η ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η οποία ενημέρωσε τους φορείς για την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία προβλέπει τη μετατροπή του κέντρου φιλοξενίας οικονομικών προσφύγων, από ειδικό χώρο παραμονής, σε κέντρο προσωρινής υποδοχής και με διαφορετικές δομές.

Το θέμα θα απασχολήσει και το νομαρχιακό και τα δημοτικά συμβούλια καθώς το υπουργείο ζητεί την εφαρμογή της νέας λειτουργίας από φέτος το καλοκαίρι.

Οι φορείς του νησιού ζήτησαν στελέχωση του Κέντρου Υποδοχής και διασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου, χωρίς να επιβαρύνονται νοσοκομεία, αστυνομία και λιμεναρχείο.

Από την πλευρά της, η κ. Αλ Σάλεχ τόνισε ότι το κέντρο, με τη νέα του λειτουργία, θα μπορεί να δέχεται οικονομικούς πρόσφυγες κι από άλλες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, όμως σε καμιά περίπτωση ο αριθμός τους δεν θα ξεπερνά τη δυναμικότητα του κέντρου και η παραμονή τους θα είναι μόνο για λίγες μέρες, όσο διαρκεί ο έλεγχος και η καταγραφή τους.

Όσον αφορά το προσωπικό, εξήγησε πως θα υπάρξουν μετατάξεις και στελέχωση με  εξειδικευμένο προσωπικό κι έτσι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στις υπηρεσίες της Αστυνομίας, του λιμεναρχείου και του νοσοκομείου.