Ως χώροι προσωρινής κράτησης μεταναστών θα χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον δέκα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, όπως συμφώνησαν πριν λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες στο στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα.
 
Το στρατόπεδο είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας από τον Ιούνιο του 2009 στο τότε ενοποιηµένο υπουργείο Εσωτερικών. Ακολούθησε µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος διαγωνισµός για τη µετατροπή του και µέσω ΕΣΠΑ διατέθηκαν 2.681.589 ευρώ µόνο για το κατασκευαστικό κοµµάτι του.

Ανάλογο ποσό αναµένεται να κοστίσει και ο υλικοτεχνικός του εξοπλισµός.

Η κοινοπραξία που το ανέλαβε, ωστόσο, τρεις ηµέρες ύστερα από το ξεκίνηµα των έργων υποχρεώθηκε να σταµατήσει. Η προεκλογική περίοδος, οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής άφησαν το έργο ηµιτελές.

Τώρα η Ριτσώνα βγαίνει από το ψυγείο. Τα ήδη υπάρχοντα κτίρια του στρατοπέδου θα µετατραπούν σε κοιτώνες που θα µπορέσουν να φιλοξενήσουν 300 άτοµα, ενώ τα υπόλοιπα θα φιλοξενηθούν σε λυόµενες κατοικίες.

Συγκεκριμένα:

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις» και συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπονται τα εξής:

1. Παραχωρείται η χρήση στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.

2. Δίδεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής.