Ο αθάνατος Αλέξανδρος ο Μέγας

Ο βασιλιάς των Μακεδόνων που κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου!


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
11:32
02/08/2013
Ο αθάνατος Αλέξανδρος ο Μέγας
100
loading

Ο νεαρός ηγεμόνας του βασιλείου της Μακεδονίας θα κατάφερνε σε μόλις 13 χρόνια να εξασφαλίσει τη συμμαχία των ελληνικών πόλεων-κρατών και να ολοκληρώσει την εκστρατεία για την κατάληψη όλης της περσικής αυτοκρατορίας.

Ο κατακτητικός του άθλος λογίζεται ασύλληπτος, καθώς οι στρατιωτικές του δυνάμεις και η οικονομική του ευρωστία δεν επαρκούσαν λογικά για τον μεγαλεπήβολο στόχο του.

Κι όμως, η στρατιωτική του ιδιοφυΐα και οι απαράμιλλες ηγετικές του ικανότητες θα έκαναν την οικουμένη να του παραδοθεί, με μεγαλύτερη ή μικρότερη αντίσταση, με τα όρια της αυτοκρατορίας του να καλύπτουν ένα σημαντικότατο κομμάτι του τότε γνωστού κόσμου.

Ο ίδιος ωστόσο δεν ήταν μόνο κατακτητής, αλλά και οραματιστής, επιχειρώντας να μπολιάσει γόνιμα τους πολιτισμούς του πλανήτη και να δημιουργήσει μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα.

Και πράγματι το έκανε, καθώς η εποχή του Αλέξανδρου σηματοδοτεί ιστορικά το τέλος της Κλασικής Αρχαιότητας και εγκαινιάζει την περίοδο που θα έμενε γνωστή ως Ελληνιστικοί Χρόνοι.

Τέτοια ήταν η τομή του μακεδόνα βασιλιά στην παγκόσμια ιστορία...

Πρώτα χρόνια

Ο Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών γεννιέται το 356 π.Χ. στην Πέλλα, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ως γιος του αναμορφωτή βασιλιά Φιλίππου Β' και της βασίλισσας Ολυμπιάδας. Ο μικρός πρίγκιπας και η αδερφή του μεγαλώνουν λοιπόν στη βασιλική αυλή της Πέλλας, με τον Αλέξανδρο να λαμβάνει τη βασική εκπαίδευση κάτω από τις υποδείξεις του Λεωνίδα, συγγενή της μητέρας του, και να διακρίνεται τόσο στα μαθήματα όσο και στην ιππασία και την τοξοβολία, με τον θρύλο να τον θέλει να δαμάζει αυτή την εποχή τον Βουκεφάλα, το περίφημο άλογό του στις εκστρατείες στην Ανατολή.

Ο επόμενος δάσκαλός του ήταν ο Λυσίμαχος, ο οποίος έκανε τα πάντα για να τραβά την προσοχή του ασίγαστου μικρού, που είχε ως πρότυπο τον ήρωα Αχιλλέα (και την ομηρική Ιλιάδα στο προσκέφαλό του). Το 343 π.Χ. ωστόσο ο Φίλιππος Β' προσλαμβάνει τον φιλόσοφο Αριστοτέλη για να μυήσει τον γιο του στη φιλοσοφία και την πολιτική σκέψη, με τον κορυφαίο διανοητή να αφήνει το στίγμα του βαθιά χαραγμένο στην προσωπικότητα του μελλοντικού ηγέτη.

Ο Αλέξανδρος ολοκλήρωσε τη μαθητεία του στο πλευρό του Αριστοτέλη έπειτα από 3 χρόνια (340 π.Χ.), ενώ έφηβος ακόμα θα πάρει μέρος την επόμενη χρονιά στη μακεδονική εκστρατεία κατά των φυλών της Θράκης και θα είναι πια ενεργό μέλος της δημόσιας ζωής του τόπου του. Το 338 π.Χ., ο Αλέξανδρος γίνεται διοικητής του μακεδονικού ιππικού και συντρίβει με τον πατέρα του τις δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων στην περίφημη Μάχη της Χαιρώνειας, που θα κατέληγε στην ένωση όλων των ελληνικών πόλεων-κρατών (πλην Λακεδαιμονίων) κάτω από τις διαταγές του Φιλίππου Β', που ονομάστηκε πλέον «στρατηγός αυτοκράτορας της Ελλάδας», εν όψει της εκστρατείας κατά των Περσών.

Οι αγαστές σχέσεις πατέρα-γιου σύντομα βέβαια θα ανατρέπονταν, ιδιαίτερα όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα Ευρυδίκη, την ανιψιά του στρατηγού Αττάλου του Μακεδόνα, διαταράσσοντας μια και καλή τις σχέσεις του με τη βασίλισσα Ολυμπιάδα. Η ίδια αποσύρθηκε στο πατρικό της στην Ήπειρο, με τον Αλέξανδρο να την ακολουθεί εκεί λίγο αργότερα, όταν προσέβαλε τον πατέρα του τη μέρα του γάμου του με την Κλεοπάτρα. Δεν θα έπαιρνε ωστόσο πολύ να τα ξαναβρούν πατέρας και γιος, με τον Αλέξανδρο να επιστρέφει στη βασιλική αυλή της Πέλλας...

Βασιλιάς των Μακεδόνων

Το 336 π.Χ., μια από τις αδελφές του Αλέξανδρου παντρεύτηκε τον βασιλιά της Ηπείρου και αδελφό της Ολυμπιάδας, επίσης Αλέξανδρο, όταν στη λαμπρή γαμήλια τελετή στις Αιγές ο βασιλιάς Φίλιππος θα έπεφτε νεκρός από το χέρι του Παυσανία, που ήταν μακεδόνας ευγενής και προσωπικός σωματοφύλακας του βασιλιά.

Ο Αλέξανδρος, μόλις 19 χρονών, παρά τη δεινή θέση που βρέθηκε, έβαλε σκοπό να κατακτήσει τον -νόμιμο- θρόνο με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Αποκτά εύκολα την υποστήριξη του μακεδονικού στρατού, με τον οποίο άλλωστε είχε πολεμήσει δίπλα-δίπλα στη Χαιρώνεια. Οι στρατηγοί αναγορεύουν τον Αλέξανδρο βασιλιά και τον βοηθούν να ξεκάνει τους σφετεριστές της εξουσίας αλλά και τους πιθανούς διεκδικητές του στέμματος.

Ήταν πια βασιλιάς της Μακεδονίας, αυτό βέβαια δεν σήμαινε ότι αποκτούσε αυτομάτως τον έλεγχο και της ελληνικής συμμαχίας, καθώς δεν ήταν λίγες οι πόλεις-κράτη που είχαν άλλα συμφέροντα. Η Αθήνα είχε εξάλλου τη δική της κρυφή ατζέντα: κάτω από την ηγεσία του δημοκρατικού Δημοσθένη, η πόλη έλπιζε να αναλάβει την εξουσία του Κοινού των Ελλήνων. Την ώρα που επαναστατικές φωνές και κινήματα ανεξαρτησίας άρχισαν να ξεσπούν, ο Αλέξανδρος στέλνει τα στρατεύματά του νότια εισβάλλοντας στη Θεσσαλία και αναγκάζοντας την περιοχή να τον αποδεχτεί ως ηγέτη του ελληνικής συμμαχίας.

Η επίδειξη δύναμης ήταν αρκετή για να τον αναγορεύσουν τα μέλη του Συνεδρίου της Κορίνθου, που έλαβε χώρα στις Θερμοπύλες, «στρατηγό αυτοκράτορα της Ελλάδας» για την εκστρατεία κατά των Περσών (φθινόπωρο 336 π.Χ.), εκτός από την Αθήνα. Πριν ξεκινήσει βέβαια την περίφημη πορεία προς την Ανατολή, ο Αλέξανδρος αποφάσισε να εξασφαλίσει τη μακεδονική ηγεμονία στη Θράκη και να περιφρουρήσει τα σύνορα του βασιλείου του, υποτάσσοντας μια σειρά από εχθρικές φυλές της περιοχής. Ήταν άνοιξη του 335 π.Χ.

Εκστρατείες και κατακτήσεις

Καθώς ο Αλέξανδρος ολοκλήρωνε την εκστρατεία του στα βόρεια του βασιλείου του, έφτασαν στα αυτιά του τα συγκλονιστικά νέα: η Θήβα είχε επαναστατήσει κατά των Μακεδόνων, διώχνοντας τη μακεδονική φρουρά από την πόλη. Ο βασιλιάς, φοβούμενος γενίκευση της αυτονομιστικής τάσης, καθώς και σε άλλες πόλεις επικρατούσαν σφοδρά αντιμακεδονικά αισθήματα, εγκαταλείπει την αποστολή και οδηγεί τον τεράστιο στρατό του -3.000 ιππείς και 30.000 πεζικάριους- στα νότια, την ίδια ώρα που ο στρατηγός του Παρμενίωνας είχε ήδη καταφτάσει στη Μικρά Ασία.

Σε μια πρώτη απόδειξη της στρατιωτικής του μεγαλοφυΐας, καταφτάνει στα περίχωρα της Θήβας σε χρόνο-αστραπή, αιφνιδιάζοντας τις δυνάμεις των Θηβαίων και στερώντας τους τη χρονική δυνατότητα να συνασπιστούν με άλλες πόλεις εναντίον του. Τρεις μέρες μετά την άφιξή του στη Θήβα, η πόλη είναι πλέον συντρίμμια, με τον ίδιο να θέλει να επιβάλει παραδειγματική τιμωρία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση των λοιπών πόλεων-κρατών.

Η Σφαγή της Θήβας είναι γεγονός: η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς, οι χιλιάδες υπαίτιοι της ανυποταγής εκτελούνται, όσοι επέζησαν πουλιούνται ως σκλάβοι και οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις-κράτη, περιλαμβανομένης και της Αθήνας πια, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να επαναβεβαιώσουν τη συμμαχία τους με τη Μακεδονία (ή να παραμείνουν ουδέτερες). Ο νεαρός και άπειρος βασιλιάς αποδείχτηκε δυσκολότερος αντίπαλος απ' όσο είχαν υπολογίσει.

Το 334 π.Χ. ο δρόμος ήταν πια ορθάνοιχτος για τον Αλέξανδρο να κάνει επιτέλους πράξη το όραμα του πατέρα του και να κατακτήσει την Περσία. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, καταφτάνει στην Τροία με 30.000 πεζούς και 5.000 ιππείς, δύναμη σχετικά μικρή για την κατατρόπωση της πανίσχυρης περσικής αυτοκρατορίας. Αιχμή της αλεξανδρινής πολεμικής μηχανής ήταν η περίφημη μακεδονική φάλαγγα, οπλισμένη με τη σάρισα, το τεράστιο δόρυ του μακεδονικού στρατού.

Η πρώτη μεγάλη μάχη κατά του περσικού στρατού ήταν στον Γρανικό ποταμό: τον Μάιο του 334 π.Χ. ο Αλέξανδρος νικά τον στρατό του Δαρείου και η κατάκτηση της Μικράς Ασίας φαντάζει πια εύκολη υπόθεση. Μέχρι το φθινόπωρο, ο Αλέξανδρος είχε περάσει στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας, στο Γόρδιο (όπου έλυσε και τον περίφημο δεσμό), όπου και πέρασε τον χειμώνα. Το καλοκαίρι του 333 π.Χ., οι δυνάμεις του μακεδόνα βασιλιά θα αντιμετώπιζαν για δεύτερη φορά τα στρατεύματα του Δαρείου στη Μάχη της Ισσού, έχοντας βέβαια ήδη προελάσει και κατακτήσει τη Μικρά Ασία: παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές δυνάμεις ήταν σαφώς λιγότερες, η τακτική μεγαλοφυΐα του Αλέξανδρου και η ανδρεία του στη μάχη θα του έδιναν τη νίκη, αναγκάζοντας τον Δαρείο να εγκαταλείψει άρον-άρον τη μάχη. Σε ανάμνηση της νίκης, ο μακεδόνας βασιλιάς ιδρύει την Αλεξάνδρεια της Ισσού, μια από τις πολλές Αλεξάνδρειες που θα ακολουθήσουν.

Τον Νοέμβριο του 333 π.Χ., ο Αλέξανδρος αναγορεύεται βασιλιάς της Περσίας, αφού κυνήγησε τον Δαρείο και τον έτρεψε σε φυγή. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του, η κατάκτηση της Αιγύπτου: αφού πολιόρκησε την πόλη της Γάζας, η Αίγυπτος έπεσε χωρίς αντίσταση, υποδεχόμενη τον μακεδόνα βασιλιά ως απελευθερωτή. Το 331 π.Χ. ιδρύει την πόλη της Αλεξάνδρειας με σκοπό να γίνει εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Μεσογείου.

Αργότερα την ίδια χρονιά, αφού πέρασε στη Μεσοποταμία και διάβηκε τον ποταμό Τίγρη, θα αντιμετώπιζε τους Πέρσες για μια ακόμη φορά στη Μάχη των Γαυγαμήλων: αφού διέλυσε όλα τα υπολείμματα του περσικού στρατού, ο Αλέξανδρος έγινε «βασιλιάς της Βαβυλώνας και βασιλιάς της Ασίας»! Λίγο αργότερα καταφτάνει στην Περσέπολη και γίνεται κύριος του αμύθητου θησαυρού των Περσών, με τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζε στην εκστρατεία του να παίρνουν οριστικά τέλος.

Καταλαμβάνοντας και τα Εκβάτανα λίγο αργότερα, το τελευταίο προπύργιο της Περσίας, ο σκοπός της εκστρατείας του είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί: η περσική αυτοκρατορία ήταν πλέον ελληνική και η εκδίκηση κατά του Ξέρξη είχε παρθεί για τους Έλληνες!

Ο Αλέξανδρος δεν θα σταματούσε φυσικά την αποστολή: έφτασε ως το σημερινό Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, κυριεύοντας τα πάντα στο διάβα του, και κατόπιν προσέγγισε τον ορεινό όγκο των Ιμαλαΐων, αναγκαζόμενος να κατευθυνθεί νότια, προς την Ινδία. Η επόμενη κατάκτησή του ήταν το ανατολικό Ιράν, όπου ίδρυσε μακεδονική αποικία και παντρεύτηκε την κόρη του πρίγκιπα, τη Ρωξάνη.

Την άνοιξη του 327 π.Χ. ήταν πια ξεκούραστος και πανέτοιμος να συνεχίσει την εκστρατεία του προς τις Ινδίες: αφού νίκησε τα στρατεύματα του βασιλιά Πώρου στη βόρεια Ινδία, εντυπωσιάστηκε από τον βασιλιά και τον επανέφερε στον θρόνο του βασιλείου του, κερδίζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του Πώρου. Ο Αλέξανδρος αποφάσισε κατόπιν να κατευθυνθεί ανατολικά προς τον Γάγγη ποταμό, συνάντησε ωστόσο τη σθεναρή αντίσταση του στρατού του να προχωρήσει κι άλλο και εξαναγκάστηκε να πάρει την αντίστροφη πορεία. Περνώντας από τον ποταμό Ινδό, ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε από βέλος στο στέρνο, στη μάχη με μαλλούς μαχητές.

Το 325 π.Χ. θα βρει τον Αλέξανδρο υγιή και πάλι να κατευθύνεται με τον στρατό του βόρεια, κατά μήκος του Περσικού Κόλπου, με ένα σημαντικό τμήμα των δυνάμεών του να χάνεται ωστόσο από τις κακουχίες. Τον Φεβρουάριο του 324 π.Χ. ο Αλέξανδρος κατέφτασε επιτέλους στα Σούσα, όπου και βάλθηκε να ξαναφτιάξει νέο στρατό για να συνεχίσει την πορεία του: προσπάθησε να συνδέσει πέρσες και μακεδόνες ευγενείς μέσω μεικτών γάμων, εξαναγκάζοντας τους στρατιώτες του να παντρευτούν τοπικές πριγκίπισσες, με τον ίδιο να δίνει το καλό παράδειγμα και να νυμφεύεται την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα. Όταν ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις του, είχε στα χέρια του μερικές χιλιάδες ετοιμοπόλεμων νεαρών Περσών, εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων κατά τα μακεδονικά πρότυπα (οι περίφημοι Επίγονοι), γεγονός που τον έκανε να αποδεσμεύσει τους ταλαιπωρημένους έλληνες στρατιώτες...

Θάνατος

Με αναπτερωμένες τις ελπίδες για την πολυπόθητη συνέχιση της εκστρατείας του, επιστρέφει στη Βαβυλώνα και σχεδιάζει την εξερεύνηση των ακτών της Αφρικής, βάζοντας στο στόχαστρο την Καρχηδόνα, ακόμα και τη Ρώμη. Πριν αναχωρήσει για την Αραβία όμως πέφτει βαριά άρρωστος και πεθαίνει πιθανότατα από ελονοσία στη Βαβυλώνα στις 13 Ιουλίου του 323 π.Χ. Ήταν σχεδόν 33 ετών, ενώ λίγους μήνες μετά τον θάνατό του η Ρωξάνη θα του χάριζε έναν γιο.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, με τον ίδιο να μην έχει ορίσει τη διάδοχο κατάσταση, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε αφού τα τόσα έθνη μάχονταν πια για μια θέση εξουσίας. Ο ίδιος απέκτησε θεϊκό στάτους μετά τον θάνατό του και ήταν ξακουστός κυριολεκτικά στις τέσσερις γωνιές του γνωστού κόσμου, του οποίου είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος!

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας μεταλαμπάδευσε το ελληνικό πνεύμα στα πέρατα της οικουμένης, μπολιάζοντας γόνιμα τους πολιτισμούς και δημιουργώντας μια αχανή αυτοκρατορία που όμοιά της λίγες φορές έχει αντικρίσει ο πλανήτης...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

100
σχόλια
 1. avatar Πετρος

  Ο Πιτσαδορος αριστερος με τους 15 λογαριασμους εκανε παλι ντελιβερι στα σχολια εκανε πολυ γρηγορο ντελιβερι -10 στα δεξια σχολια σε ενα μισαωρο παει να γινει ο ντελιβερας της χρονιας

 2. avatar Astrahan

  Αλέξανδρε σε ποιον αφήνεις το βασίλειο; ¨τώ κρατίστω¨. ..

 3. avatar sailor

  Μπραβο ρε...σε ένα τόσο ωραίο ΙΣΤΟΡΙΚΟ αρθρο κάθεστε και τσακώνεστε για τα πολιτικά.....ε ξέρετε κάτι????καλύτερα....είστε η πιο τρανή απόδειξη οτι ΕΙΜΑΣΤΕ απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων...και ξέρετε γιατί???Γιατι η διχόνοια, το εμφύλιο μίσος και ο τσακωμός για τα πολιτικά τους διέκρινε και αυτούς όπως και εμάς σήμερα....δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη!!!!

  1. avatar Q mark

   Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.
   Μόνο αυτό βρήκαμε να κρατήσουμε γμτ?....

 4. avatar teolemon

  Καποιοι ψάχνουν να βρουν αν έχουν σχεση με τους αρχαίους Ελληνες. Η απάντηση ειναι ''καμμία''.
  1ον Οι επιστημονες ειπαν οτι υπαρχει 85 % πιθανότητα να εχουμε εστω και ελαχιστο ιδιο dna με τους αρχαιους Ελληνες . Δλδ υπάρχει και το 15 % που να μην εχουμε το ιδιο dna . (οι χ.αυγητες το μεταφρασαν οτι εχουμε 85 % ιδιο!!!!).
  2ον Αν εχουμε εστω και ενα κυτταρο ιδιο στα τρισεκατομμυρια που εχουμε ως ανθρωποι αυτο σημαινει καρκινος το επομενο δευτερολεπτο. Εχουμε μεταλαχτει τοσο ωστε να ζουμε στις εκαστοτε συνθηκες. Δεν μπορει να επιβιωσει τιποτε αρχαιο στο σημερινο κοσμο. Αρα επιστημονικα απορριπτεται η βλακεια των εν λογω.
  3ον Οι συγκεκριμενοι επιστημονες εχουν πει οτι εχουμε το ιδιο dna κατα 80% με το καλαμποκι!!!!
  Μηπως τα χ.αυγουλακια πρεπει να το κοιταξουν προς τα εκει? (λογω χρωματος?) Και αν ειναι αληθεια απο του χρονου χρυσα ποπ κορν θα ψηφιζω.

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Στα πανεπιστήμια που έγιναν έρευνες για το DNA αποδείχθηκε 99 % ταύτιση του νεοελληνικού με το αρχαιολογικό DNA . Το πρόβλημα των σύγχρονων Ελλήνων βρίσκεται στην παιδεία και την αγωγή που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους.Δεν τα διδάσκουν τις βασικές αρχές της πολιτικής όπως περιγράφονται από τον Αριστοτέλη, ούτε τις βασικές αρχές τις φιλοσοφίας όπως περιγράφονται από τον Σωκράτη,ούτε τις βασικές αρχές του πολέμου όπως περιγράφονται από τον Ξενοφώντα.Ουσιαστικά η εκπαίδευση των νέων μας είναι βαρβαρικού τύπου και αποσκοπεί στο να τους κάνει πλούσιους σε υλικά αγαθά και φτωχούς σε Αρετή.

  2. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

   Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω το σκεπτικό σχολίων που αναφέρονται σε εξειδικευμένα επιστημονικά στοιχεία και τα χρησιμοποιούν με τόση ελαφρότητα. Πέραν του ότι πρακτικά δεν έχει καμία σημασία εάν έχουμε ή όχι DNA ίδιο με των αρχαίων Ελλήνων, ή αν είμαστε απευθείας συνέχεια των αρχαίων, το θέμα της ανάλυσης του DNA και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι πολύπλοκο και αδιευκρίνιστο ακόμα και στην επιστημονική κοινότητα. Πως είναι δυνατόν εμείς που διαβάσαμε 5-10 άρθρα χωρίς την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση να χρησιμοποιούμε αυτά τα άρθρα;

  3. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

   Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω τα σχόλια που χρησιμοποιούν εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα σαν επιχειρήματα. Πέραν του ότι καμία πρακτική σημασία δεν έχει αν έχουμε ή όχι dna

 5. avatar Asgard

  Κάποτε τα κεφάλια των Ελλήνων είχαν @@.
  Τώρα , οι της "εξουσίας" των κομμάτων einai poulimenoi μασόνοι kai perimenoun pws tha paroun ta xontra lefta.
  Εμ πως περιμένετε να πάει μπροστά αυτή η χώρα όταν ουσιαστικά κυβερνιέται από κάτι αντιχριστιανikες για να μην πω τίποτα άλλο , στοές pou distixws yparxoun pantou ????
  Ti pisteuete oti tha ginotane an pigaine na dimiourgithei kati tetoio stin arxaia ellada? I sparti? tha tous eixane petaksei sto kaiada kai stin athina tha tous eixan eksorisei.
  Alla twra apla kathomaste kai vlepoume autin tin eksathliwsi....

 6. avatar Demi

  Δίπλα στο όνομα του Στάλιν και του Χίτλερ θα πρέπει να άλλου με και αυτό του Αλέξανδρου. Στο όνομα της ιδεολογίας και της υπεροψίας κατέστρεψαν πολιτισμούς. Λες και κάποιος τους όρισε να διασπείρουν τις αλάνθαστε και μοναδικές ιδέες τους. Λες και ήταν κάτοχοι της μίας και μοναδικής αλήθειας. Λες και οι άνθρωποι δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς τους αυτόκλητους σωτήρες. Τόσο απλά τόσο εύκολα.

  1. avatar axs

   Συχνά διαβάζω τα σχόλια και μένω άφωνη με κάποια.... αλλά είναι γνωστό πως οι Ελληνες πια δεν έχουμε σωστή παιδεία, μόρφωση και γνώση ιστορίας , έχουμε όμως αρκετά στενούς εγκεφάλους ώστε να στρεφόμαστε ο ένας κατά του άλλου. Ομως το σχόλιο πως τον Μέγα Αλέξανδρο πρέπει να τον κατατάξουμε δίπλα στον Στάλιν και τον Χίτλερ δεν περίμενα να το διαβάσω ποτέ ! Κρίμα κοπελιά....

  2. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

   Demi: Θα προσπαθήσω όσο επιτρέπει η ευγένεια να μην προβώ σε χαρακτηρισμούς που αυθόρμητα μου έρχονται στο στόμα (πληκτρολόγιο). Ο πλανήτης ολόκληρος θυμάται το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με δέος και θαυμασμό. Οι μάχες του διδάσκονται στις στρατιωτικές σχολές, η ιστορία του στα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου, Κράτη (ψευδο) προβάλλουν στοιχεία ότι είναι απόγονοί του, Λαοί διατηρούν Θρύλους για το πέρασμά του και θεωρούν εαυτούς απευθείας απογόνους του, Η βίβλος προφητεύει για το πέρασμά του, Δεκάδες χιλιάδες βιβλία γράφηκαν για τον άνδρα που τιμήθηκε ως ισόθεος την εποχή του, και εσύ έτσι απλά τον κατατάσσεις σαν τον Στάλιν και τον Χιτλερ; Εάν πραγματικά δεν είσαι ¨πληρωμένος" απαρνητής της Ελληνικής ιστορίας (που δεν το νομίζω ειλικρινά), τότε επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω για την ικανότητα της κρίσης σου και εξαγωγής ιστορικών τουλάχιστον συμπερασμάτων.

   1. avatar Κι η αλλη πλευρα

    Χαμένος κόπος αδελφέ μου Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς .... ο Demi απλά αφιερώνει στον βωμό της [...]

    1. avatar Demi

     Καλό μου κορίτσι θα πρέπει να σταματήσεις να ταράζεσαι στην κατάστασή σου. Δε σου πήρε κανένας την Ελλάδα. Είναι όλη δική σου. Απλά πάρε βαθειά ανάσα και απόλαυσε την μπανάνα σου.....!!! Και άμα (άμα λέω) ξυπνήσεις θα είμαι δίπλα σου να σου κρατώ το χέρι.

   2. avatar Demi

    Το εάν λατρεύτικε σαν θεός, το εάν διδάσκεται στις πολεμικές σχολές το εάν διεύρυνε τα σύνορα της τότε Ελλάδος, ποσός με ενδιαφέρει. Αυτός, όπως και πολλοί άλλοι βέβαια, το μόνο που προσέφεραν στο ανθρώπινο είδος ήταν πόνο θάνατο και αίμα. Με αυτή τη λογική δικαιολογούμε τον επεκτατισμό της Αμερικής, της Ρωσσίας -ΕΣΣΔ, της Αγγλίας ή και αυτό που μας ενδιαφέρει και πιο πολύ εμάς της Τουρκίας. Σκέψου μόνο τι θα έλεγες εάν γεννιόσουν 500 χλμ προς τα δεξιά όπως κοιτάς τον χάρτη ή προς τα αριστερά ή οποία κατεύθυνση και απόσταση εσύ επιλέξεις.
    Σκέψου πρώτα σαν άνθρωπος και μετά σαν ότι άλλο θέλεις. Εάν δε μπορείς τότε φρόντισε να σκοτώσεις πολλούς γιατί τότε μόνο θα λέγεσαι κατακτητής. Αλλως θα λέγεσαι δολοφόνος.

    1. avatar Κι η αλλη πλευρα

     Μα είσαι απίστευτος ρε φίλε Demi..!! Λοιπόν παιδιά τέτοιο ντουβάρι είχα να συναντήσω στο δρόμο μου από την δεκαετία του 80 τότε που κυκλοφορούσαν στο πανεπιστήμιο οι λεγόμενοι Κνίτες και το ανάλογο τους στον θρησκευτικό χώρο: οι Ιαχωβάδες..!!! Κουφαμαρααα...))

  3. avatar nikos xasapis

   demi σκοπιανός εισε ?

  4. avatar Κι η αλλη πλευρα

   διαβασε λίγο ιστορία και θα καταλάβεις ότι οι πολεμικές εκστρατείες και επεκτάσεις των συνόρων ήταν κοινή πρακτική σε όλους τους λαούς.. Είσαι λοιπόν πραγματικός αλακας εάν βάζεις στην ίδια γραμμή Στάλιν , Χίτλερ και Αλέξανδρο... Μελέτησε πρώτα την παρακαταθήκε που άφησε πίσω του και ύστερα ξεκινά να γράφεις..

   1. avatar Demi

    Τον πολιτισμό που ευαγγελίζεσαι δεν τον έχουμε ανάγκη. Ειδικά όταν παράγει υπό προϊόντα σαν και του λόγου σου.

    1. avatar dimitris

     Ντεμι απο τοτε που γεννηθηκε το ανθρωπινο γενος πολεμαει,δικο του αλλα ολοι οι πολεμοι και η στρατηλατες δεν ειναι ιδιοι,δεν γινεται να συγκρινουμε τον Χιτλερ,Σταλιν,Ταμερλανο με Κυρο,Μεγ.Αλεξανδρο,Μεγ.Φρειδερικο,ο Κυρος κατερχησε την σκλαβια οπου πηγε,ο Μεγας Αλλεξανδρος κατεκτησε κρατη και τα αφησε ελευθερα,Ινδια Πωρρου,Ποντος,ενω αφησε σχετικη ελευθερια στις ελληνικες πολεις σεβαστηκε καθε στοιχειο του πολιτισμου και τους φεροταν το ιδιο με τους Ελληνες(οπως και ο Κυρος),προστατευσε τοσο τους πολιτες,τις τεχνες και τις επιστημες οσο ο Φρειδερικος...Μην συγκρινουμε ουτε εποχες,ουτε αυτους τους ανθρωπους μεταξυ τους...

    2. avatar Κι η αλλη πλευρα

     στην κατάσταση που βρίσκεσαι φυσικά και δεν τον έχεις ανάγκη.. πιο αναγκαία για σένα θα ήταν μια ψυχοθεραπεία.. αλλά και μάλλον τζάμπα κόπος..., τις μπανάνες να μην ξεχνάς το πρωί...

 7. avatar Pirate

  Δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες ή τους μακεδόνες. Είμαστε μια νέα ράτσα: Νεοέλληνες. Κύριο χαρακτηριστικό ο παρτικισμός, χαμηλή κουλτούρα και κανένα σεβασμό προς τους άλλους. Όσο για τον ρατσισμο και τον φασισμό που μας διακρίνει.........χωρίς λόγια για να μην λογοκριθώ.............

  1. avatar Eugenia Jenny Gotsis

   Αυτο λεγεται ελειψει σωστης παιδειας...προ παντων αν ειναι κανεις κατω των 40 45 ετων.

  2. avatar Aimilios

   δεν εχω δει αριστερο που να μην θελει να μειωσει την ελλαδα και το μεγαλειο της.
   Ναι φυσικα και δεν εχει η τωρα η ελλαδα την αιγλη του παρελθοντος. Μην ξεχναμε οτι ειμασταν σκλαβοι των ινδλαματων του συριζα, των φασιστων τουρκων.
   Το θεμα ειναι πως καθε αριστερος κρυβει τοσο μισος για την ελλαδα μεσα του, πως γινεται αντι να θελει το καλο του συμπολιτη του, ο αριστερος να διψαει για το αιμα του.
   Ουτε οι τουρκοι κατα τις γενεοκτονιες που κανανε δεν ειχανε τετοιο μισος

   1. avatar nikos xasapis

    έτσι εινε αιμίλιε γιαυτό πρέπει να πατήσουμε το φίδι στο κεφάλι.

   2. avatar Κι η αλλη πλευρα

    Ωραία τα λες Αιμίλιε, απλά μη χρησιμοποιείς σε παρακαλώ αυτό το "σκλάβοι των Τούρκων" 1 . δεν ήταν Τούρκοι ήταν Ωθωμανοι και έχει μεγάλη διαφορά..( ψάξτο ..) Βʹ. οι Έλληνες - Ρωμιοί εκείνη την περίοδο μεγαλούργησαν απλά όχι στα όρια της μικρής Ελλαδίτσας που ζεις σήμερα...( Κωνσταντινούπολη, Παραδουνάβιες ηγεμονίες , Αλεξάνδρεια..) Τα προβλήματα της καταπίεσης του έθνους μας ξεκίνησαν από την εποχή των Γερμανών βασιλιάδων.., και όχι εξαιτίας των ωθωμανών...

  3. avatar blue_light_mario

   αμα εισαι νεοελληνας ...τι σε κοπτει αν καποιο αλλοι ειναι ελληνες ...
   αυτα που ισχυριζεσαι δεν ισχυουν
   οι ελληνες δεν χαθηκαν γενετικα μεσα απο το περασμα του χρονου
   ισα ισα εχουν διασκορπιστοι σε ολα τα μηκη του κοσμου που δεν μπορει να φανταστει ουδεις
   οσο για τον φασισμο και τον ρατσισμο ....σου λεω δεν υπαρχει φωτια χωρις αιτια
   και αν εισαι αντιρατσιστης και κανεις κυρηγμα ... τοτε παντρεψου μια αφρικανη να διξεις το ποσο αντιρατσιστης εισαι ... ή μηπως εισαι ;;;;;

 8. avatar dimitris_london

  Ένα μεγάλο '' φτού '' σ ' όλους τους σημερινούς '' πατριώτες '' που σχολιάζουν πιο κάτω με τον δικό τους σαδιστικό , μικροκομματικό και γελοίο τρόπο τον μεγαλύτερο τών Μεγάλων , τον μοναδικό βασιλέα όλης της Ευρασίας ( όλου του τότε γνωστού κόσμου ) , που έχουμε σήμερα την τύχη να περπατούμε στα χώματα που γεννήθηκε και μεγαλούργησε . Προσβάλουν μαζί του όλους τους δασκάλους που άφησαν το όνομα και την σφραγίδα τους σ' όλο τόν σημερινό κόσμο που κτίστηκε με και απ' την διδασκαλία τους. Αν θέλετε νάχετε το κεφάλι σας ψηλά , τουλάχιστον θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτά που βλέπετε είναι τα άστρα κι όχι οι σημερινοί όμοιοι σας που προσκεινατε !

 9. avatar Νικος

  ξερετε πολλους αιμοσταγεις δικτατορες ή σφαγεις ή ο,τι αλλο θελετε,που θα διατηρουσαν στην εξουσια εναν ηττημενο αντιπαλο(πωρος);που θα κυνηγουσαν και θα σκοτωναν τον δολοφονο του εχθρου τους(Βησος και Δαρειος);;που μετα απο μια καταστροφη να διατηρουσαν ανεπαφο ενα και μονο σπιτι,οπως στην θηβα,αυτο του ποιητη Πινδαρου επειδη τον θαυμαζαν;;που θα εφτιαχναν τοσες πολεις;ποιος ''τυρρανος-βαρβαρος'' παντρευε τους υποτελεις του με τους ομοεθνεις του,εξισωνοντας τους με αυτον τον τροπο(καποιος ειπε χιτλερ τον αλεξανδρο);;ποιος αλλος ΄΄τυρρανος'' εδινε τετοια και τοσα προνομια στους λαους;
  ο μεγιστος των ελληνων εμαθε στους περσες να μην παντρευονται τις μανες και τις αδερφες τους,στους σκυθες να μην τρωνε τους νεκρους τους και γενικα μετεφερε στην υφηλιο την διδασκαλια του σωκρατη και του πλατωνα και ειδικα του αγαπημενου του αριστοτελη,βγαζωντας τους απο την πραγματικη τυρρανια που ζουσαν,αυτη των περσων.

 10. avatar trelaras

  τον εχω γνωρισει τον μεγαλεξανδρο. ηταν πριν 10 χρονια περιπου οταν ειχα παει για μπαροτσαρκα με τον ναπολεοντα στο δαφνι. προσιτος ηταν, ευχαρος αν και λιγο κυκλοθυμικος μου φανηκε.

 11. avatar ineth

  Εξαιρετική ιστορική και στρατιωτική φυσιογνωμία. Μοναδικός. Όμως θα πρέπει να προσθέσω πως η νίκες και η στρατηγική του από πολλούς ειδικούς περνούν από τις τεράστιες ικανότητες του Παρμενίονα.
  Σέβας.

 12. avatar Βασίλειος ο Β’

  Επίσης σπουδαίος Έλληνας ηγέτης ήταν ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.Ο Βασίλειος Β' ήταν ένας γεροδεμένος άνδρας, ο οποίος, αν και με ανάστημα κάτω από το μέσο όρο, φαινόταν μεγαλοπρεπής πάνω στο άλογό του. Είχε γαλάζια μάτια και έντονα τοξωτά φρύδια. Επίσης είχε ελάχιστη γενειάδα αλλά τα μουστάκια του ήταν πλούσια και είχε τη συνήθεια να τα στριφογυρίζει ανάμεσα στα δάχτυλά του όταν σκεφτόταν κάτι ή ήταν πολύ θυμωμένος. Δεν ήταν ευφραδής ομιλιτής αλλά είχε πολύ δυνατό γέλιο. Ως ώριμος άνδρας είχε ασκητικές συνήθειες και δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη μεγαλοπρέπεια και τις τελετές της αυτοκρατορικής αυλής, ενώ συνήθως ήταν ντυμένος με στρατιωτική στολή. Ήταν ικανότατος στην κρατική διοίκηση και αποτελεί μοναδική περίπτωση μεταξύ των στρατιωτικών αυτοκρατόρων που πεθαίνοντας άφησε γεμάτα τα ταμεία της αυτοκρατορίας. Ο Βασίλειος Β' περιφρονούσε τη λογοτεχνία και γενικότερα τον πολιτισμό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ήταν ενεργοί πολλοί ρήτορες και φιλόσοφοι.
  Ο στρατός τον λάτρευε, καθώς ο αυτοκράτορας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του εκστρατεύοντας με τον στρατό αντί να στέλνει τις διαταγές του από το παλάτι, όπως έκαναν οι περισσότεροι προκάτοχοί του. Έζησε τη ζωή του απλού στρατιώτη, σε σημείο που έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους στρατιώτες του. Επίσης έπαιρνε τα παιδιά των σκοτωμένων αξιωματικών υπό την προστασία του και τους πρόσφερε στέγη, τροφή και μόρφωση. Πολλά απ' αυτά έγιναν αργότερα στρατιώτες και αξιωματικοί και τον θεωρούσαν σαν πατέρα τους.
  Ο Βασίλειος Β' ήταν δημοφιλής και στους αγρότες της χώρας. Η τάξη αυτή παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του στρατού και παρείχε τους περισσότερους στρατιώτες. Για να διασφαλίσει τη συνέχεια

 13. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία της ανθρωπότητος που δεν νικήθηκε ποτέ σε μάχη!Το πιο υψηλό IQ όλων των εποχών!

 14. avatar ΔΙΑΣ

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΑΡΧΟΥΛΗΔΕΣ ... (ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΥ)
  ΕΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ .......... ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ .... ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΤΟ..... ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΘΗΒΑ......
  ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΠΩΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΤΟΙΟΣ... ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!
  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !

  1. avatar Anarxikos

   Το ιq σου είναι απ'τα μικρότερα που υπάρχουν πιτσιρικά..άντε πήγαινε διακοπούλες αφού έχεις φραγκάκια να πας άντε..δώσε χαιρετίσματα στις τουρίστριες

   1. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

    αγαπητε μου αναρχικε εσυ των Βορειων Προαστειων δεν εχεις φραγκακια να πας διακοπές;
    Αφου εμεις εχουμε μπαμπαδες δεξιους

    1. avatar Anarxikos

     Νούμερο, αλήθεια σταμάτα να γράφεις και να γίνεσαι περίγελος..Έρχεται η ώρα σας φασιστάκια..

     1. avatar nikos xasapis

      ζέλα ποτέ πρωτωθλημα ΠΟΤΈ

  2. avatar testament

   κωμωΔΙΑΣ για ποιο λογο;μηπως εμεις φωναζουμε "τιμη στους χιτες και ταγματασφαλιτες";μηπως δωσαμε εμεις εδαφη;μηπως εχεις μπερδεψει λιγακι τα πραγματα και ο θηβαιος(οχι ο χρηστος)εισαι εσυ και το συναφι σου;

   1. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

    διοτι εμεις ειμαστε αυτοί που ριχνουμε εις την πυραν την ελληνικη σημαια αγαπητε συντροφε testament

    1. avatar testament

     αποτυχημενε τρολ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ εσεις σηκωνετε τη ναζιστικη σημαια

  3. avatar Μπόμπ Σφουγκαράκης

   δε τρως καμμιά φασολάδα, να μας τα....

 15. avatar ΔΙΑΣ

  ΞΕΡΕΤΕ ΑΝΑΡΧΟΥΛΗΔΕΣ ...
  Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ .... ΕΣΦΑΞΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ... ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ....
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ... ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΙΜΩ.
  ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΗΒΑΙΟΥΣ
  ΑΡΑΓΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ...?
  ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΤΕ.
  ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑΖΙΣΤΗΣ?
  ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΑΡΧΟ-ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.

  1. avatar Anarxikos

   Α ρε αηΔία μιλάμε με αυτά που γράφεις πέφτει ΤΟ γέλιο!συνέχισε να λες τα δικά σου

  2. avatar testament

   τραγωΔΙΑΣ εσυ σα χρυσαυγιτης θα επρεπε να φοβασαι περισσοτερο.οι θηβαιοι παντοτε υπηρξαν προδοτες του ελληνισμου γι αυτο επαθαν ο,τι επαθαν.οπως εσεις δηλαδη ενα πραμα

  3. avatar τετραγωνακιας

   άσε δια μην χαιρεσε και πολύ για τους αρχαίους και πριν τον αλέξανδρο σφαζόμασταν μεταξύ μας πελοποννησιακός πόλεμος μόνο όταν μας την έπεφταν οι πέρσες θυμόμασταν ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι αφού την φαγωμάρα την έχουμε στο αίμα μας δεν αλλάζει

  4. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

   Εντάξει, μας έπεισες. Βάλε τώρα στο συρτάρι τον αποφλοιωτή πατάτας που ανεμίζεις, δεν είναι μαχαίρι και δεν υπογραμμίζει τα λόγια σου με τον τρόπο που θα ήθελες.

  5. avatar Μπόμπ Σφουγκαράκης

   καραφασιστοχρυσαυγουλοναζιχουντικός ήταν!

   1. avatar Aριστερός Εργοδότης

    Και ταγματασφαλίτης. Να τα λέμε όλα.

   2. avatar Lousy

    @Δια,Η διάφορα του Μ.Α. με τους φασίστες ηγέτες που θαυμάζεις εσύ είναι ότι αυτόν τον θαύμαζαν όλοι..τους δικούς σου απλά τους φοβόντουσαν...Άντε και καλές διακοπές.

    1. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ

     Λουσυ μου με το τεραστιο iq δεν νομιζω οι Θηβαιοι να τον θαυμαζαν. Προσεχε τι γραφεις καλή μου

 16. avatar innotrading

  Κανονικά είναι Αλεξαντροφσκι του Φιλίπποβιτς

 17. avatar Νικος

  αν εβλεπαν οι σκοπιανοι καποια σχολια θα γελουσαν.λιγη σοβαροτητα ρε παιδια,ειδικα σε αρθρα τετοιων ανθρωπων.

 18. avatar tony montana

  Και ο Μεγας Αλεξανδρος ΠΑΟΚ ηταν....

 19. avatar Κι η αλλη πλευρα

  Λοιπόν, καταρχήν οι Έλληνες δεν ήταν ενωμένοι!! Απλά ο Αλέξανδρος τους ένωσε δια της βίας και τους χρησιμοποίησε.. /και καλά έκανε/... Oi παλιολαδίτες αυτό δεν το ανέχτηκαν ποτέ γιαυτό και τον παρενοχλούσαν στα μετόπισθεν.. Το όρμα του Αλεξνδρου ήταν υπερεθνικό..!! Δεν έφταξε μια ελληνκή αυτοκρατορία..!! Απλά ένωσε τον κόσμο με τον συνεκτικό ιστό της ελληνικής παιδείας..!! Αυτό στην εποχή του κανείς δεν το κατάλαβε γιαυτό και τον δολοφόνησαν οι δικοί του..
  Έξω ζήσει σε Κεντρική Ασία και Παμίρ.. Είναι εκλπηκτικό το πόσο οι άνθρωποι εκεί τον τιμούν..!! Πολύ περισσότερο από ότι εμείς εδώ...!!!!
  Για μένα είναι απλά θεός ..!!! Ένωσε τον κόσμο όχι με την επιβολή κάποιας θρησκείας η ιδεολογίας.. Απλά δίνοντας τους πολιτισμό..!!!!!!

  1. avatar Νικος

   αυτα φιλε πες τα σε κατι προοδευτικους νεοιστορικους που τον ονομαζουν ΑΠΛΑ ΣΦΑΓΕΑ.σκοτωσε δεν λεω,αλλα δεν ηταν απλα σφαγεας,ηταν κατι πολυ πολυ καλυτερο και ανωτερο.

   1. avatar Aριστερίζων Αστός

    Ναι, ήταν ο μεγαλύτερος σφαγέας που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ένας αιμοσταγής βασιλιάς που κατέκτησε τον κόσμο από τη ματαιοδοξία του. Δεν αξίζει ούτε να τον αναφέρουν τα σχολικά βιβλία στην Ελλάδα. Ας τον δώσουμε αλλού. Στους Μακεδόνες για παράδειγμα που τον έχουν και άγαλμα στην πρωτεύουσά τους τα Σκόπια. Ο Μεγαλέκος δεν ήταν παρά ο Χίτλερ της εποχής του, ένας ναζί της αρχαιότητας.

    1. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

     Κι εσύ ένα βαρετό τρολ με έλλειψη χιούμορ.

     1. avatar Aριστερός Εργοδότης

      Διαφωνείς; Είσαι φασίστας!

    2. avatar Γριβας Διγενης

     Ειναι αισχος στην ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στην θεσσαλονικη το αγαλμα το εκαναν οι κακοι χουντικοι.

     1. avatar Aριστερίζων Αστός

      Σωστά. Γι' αυτό πρέπει να το γκρεμίσουμε. Η δημοκρατία δεν ανέχεται χουντικά μνημεία.

    3. avatar Νικος

     ''Κι η αλλη πλευρα'' τι σου ελεγα;;να τος ο πρωτος νεοιστορικος...αριστεριζων. ο βουκεφαλας ηταν εξυπνοτερος..

     1. avatar Κι η αλλη πλευρα

      Νίκο, κάτι ανεγκεφαλους σαν τον Αριστεριζων Αστός ούτε αξίζει να τους λαμβάνουμε υπόψιν.. Είναι απλά άρρωστοι και χρήζουν θεραπείας.... Άστους στο παραμιλητό τους...

   2. avatar Γριβας Διγενης

    Αυτο ηταν το λαθος που καναμε δεν επρεπε να δωσουμε τις γνωσεις μας σε κανενα.

   3. avatar Κι η αλλη πλευρα

    απλά είναι ανόητοι φίλε μου, δεν υπάρχει ηγέτης που να μην έχει προβεί σε ομαδικές εκκαθαρίσεις.. από την ίδια την Εκκλησία μέχρι τους αμερικανούς προέδρους...

 20. avatar Tsouxtra

  Νομίζω οτι για μερικά απο τα παρακάτω σχόλια ο Αλέξανδρος απο 'κει που είναι, θα τραβάει τα μαλλιά του.....

  1. avatar Νικος

   αστα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει