Οι φόβοι, οι κίνδυνοι και η αλήθεια για το κούρεμα καταθέσεων

Πότε πληρώνουν μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες - Τι ισχύει για όλα τα λεφτά στις τράπεζες


ΠΟΛΙΤΙΚΗΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
11:35
02/07/2015
Οι φόβοι, οι κίνδυνοι και η αλήθεια για το κούρεμα καταθέσεων
24
loading

Ο νέος εφιάλτης, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ακούει στο «κούρεμα των καταθέσεων». Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγγυήθηκε τις καταθέσεις στις τράπεζες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κούρεμα.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για τις τράπεζες και είπε στην ΕΡΤ ότι θα ανοίξουν με το πάτημα ενός κουμπιού. «Με το που συνάπτουμε τη συμφωνία η ΕΚΤ πατάει ένα κουμπί και αυξάνεται ο ELA, αποκαθίσταται η ρευστότητα», είπε και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως με την συμφωνία αλλά και ότι αμέσως θα αρθούν τα capital controls.

Παρά τις διαβεβαιώσεις η ανησυχία στην ελληνική κοινωνία έχει αυξηθεί, ενώ πλέον για το ενδεχόμενο κουρέματος των τραπεζών μιλούν και επίσημα στελέχη της αντιπολίτευσης και κόμματα. Ο Τσίπρας μπορεί να εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά η αλήθεια είναι πως επί της ουσίας, στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τις καταθέσεις μπορεί να τις εγγυηθεί μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τι θα γίνει μετά «ναι» ή μετά το «όχι» κανείς δεν μπορεί να το πει, ωστόσο οι φόβοι για κούρεμα μετά το capital control έχουν αυξηθεί.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην ουσία μία άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την αύξηση στο κούρεμα των εγγυήσεων που δίνουν οι τράπεζες.

Και αυτό γιατί η ΕΚΤ πλέον στηριζόμενη στο γεγονός ότι έληξε το πρόγραμμα και δεν πληρώθηκε η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πλέον τη δυνατότητα να λάβει τα μέτρα της.

Το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή το κούρεμα των καταθέσεων θα ήταν σχεδόν υποχρεωτικό. Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg το κούρεμα του ELA θα είχε ως αποτέλεσμα ανάγκες από 33 δισ. ευρώ έως 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες.

Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν, όπως αναφέρουν σήμερα και τα Νέα, από το 27% ως το 55% των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες, ανάλογα πάντα με του πού θα κλειδώσει το όριο του κουρέματος.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το κούρεμα καταθέσεων δεν αποτελεί το πρώτο βήμα στην περίπτωση που μια τράπεζα βρεθεί στην αέρα. Η κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν «κούρεμα» σε μετόχους αλλά και σε όσους έχουν ομόλογα.

Οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις απώλειες και θα ακολουθήσουν οι ομολογιούχοι. Αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται ως διάσωση της τράπεζας με ίδια μέσα (bail-in) και διαφοροποιείται από τη διάσωση με χρήμα φορολογουμένων (bail-out).

Αν χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τη διάσωση, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, τότε οι αρχές μπορούν να διαθέτουν κεφάλαια από το εθνικό ταμείο εξυγίανσης.

Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων.

Η αλήθεια για την εγγύηση των 100.000 ευρώ

Οι καταθέσεις στις τράπεζες καλύπτονται από εγγύηση μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Αυτή η εγγύηση είναι του ελληνικού κράτους και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2015, οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ καλύπτονται από την κρατική εγγύηση. Στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθεί το σχέδιο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η εγγύηση θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ελληνικός νόμος (νόμος 3746/2009) προβλέπει ότι η εγγύηση των «ασφαλισμένων» (έως 100.000 ευρώ) καταθέσεων παρέχεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) μέχρι το τέλος του 2015. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών και ο οποίος διέπεται από τον ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α’ 16/2/2009).

Σκοπός του είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους, για απαιτήσεις που απορρέουν από την παροχή «καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών», με στόχο , όπως αναφέρεται, τη συμβολή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το όριο αυτό είναι κοινό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση κοινοτική οδηγία, αλλά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των πολιτών της. Κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων σε περίπτωση τραπεζικών διασώσεων.

Δηλαδή σε περίπτωση κουρέματος η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το όριο πάνω από το οποίο θα υπάρξει η παρέμβαση.

Στην Κύπρο την άνοιξη του 2013 αποφασίστηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι τράπεζες έκλεισαν. Ο νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα ημερήσιων αναλήψεων έως και 300 ευρώ ημερησίως ανά άτομο, συνολικά από όλες τις τράπεζες της χώρας. Οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό μπορούσαν να εξάγουν έως 2.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο εξωτερικό μπορούσαν να «σηκώνουν» από τα συνεργαζόμενα ATM έως 300 ευρώ ημερησίως.

Ταυτόχρονα επιβλήθηκε κούρεμα στις καταθέσεις. Στην Κύπρο το κούρεμα έγινε στις ανασφάλιστες καταθέσεις. Το κούρεμα στην Κύπρο ήταν στο 47,5% επί των ανασφάλιστων (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Ο τράπεζες επανήλθαν σε φυσιολογική λειτουργία μετά από δύο χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Πολίτης

  Επείγουσα τροπολογία

  Με επείγουσα τροπολογία, πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% σε όλα τα χρήματα που βγαίνουν εκτός Ελλάδας (και αναδρομικά σε αυτά που βγήκαν τα τελευταία 5 χρόνια). Η χρέωση να γίνει αυτόματα από το taxisnet με τα τραπεζικά στοιχεία (όπως γίνεται με τους τόκους). Επίσης, να μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο του 10% όσοι επαναπατρίσουν τα χρήματα.
  Με αυτόν τον τρόπο, και οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα δυναμώσουν από τα χρήματα που θα επαναπατριστούν και από την επιβράδυνση της διαρροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, και το κράτος θα μαζέψει γρήγορα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του.
  Θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να τιμωρηθούν με κούρεμα αυτοί που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες και να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που γονάτισαν τις τράπεζες με την μεταφορά των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

 2. avatar Μανα

  Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως κανείς δεν μας λέει πια θα είναι ή επόμενη μερα και το κρύβουν εσκεμμένα.ε λοιπόν δεν θέλω ένα άγνωστο μέλλον για τα παιδιά μου!

 3. avatar punentes

  "Wikileaks: Κούρεμα καταθέσεων ήθελε για την Ελλάδα ο Σόιμπλε το 2011"

  ΑΠΟ ΤΟ ΝΒ!
  ΕΤΣΙ ΝΑ ...ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ...ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ!

 4. avatar punentes

  1)ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ?ΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΕΧΕΙ?ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Η ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ?
  2)"""""Δηλαδή σε περίπτωση κουρέματος η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει το όριο πάνω από το οποίο θα υπάρξει η παρέμβαση."""
  ΑΡΑ ΑΦΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ,ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ?(ΑΝΩ ΤΩΝ 100000)
  ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟ "ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ?" ΤΗΣ ΝΔ?
  3)ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ,ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ?
  ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ?

 5. avatar Οχι άλλο Φόβο

  Δεν βοηθούν τετοιου τύπου δημοσιεύματα στον να επικρατήσει κλίμα ψυχραιμίας στην κοινωνία. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες!!

 6. avatar Μιχαήλ

  εδώ και 6 χρόνια περίπου, κανείς από αυτούς που τώρα μας λένε να ψηφίσουμε ναι , δεν νοιάστηκε για τους άνεργους , πεινασμένους , ανήμπορους , άστεγους κλπ και ξαφνικά τα περισσότερα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ μας φέρνουν την καταστροφή αν ψηφίσουμε όχι , μας αγάπησαν ξαφνικά όλοι , Γερμανοί , ΔΝΤ , κλπ , συμπονούν τους απλούς ανθρώπους , ο Καραμανλής μίλησε και τώρα, όλοι αγαπούν τους Έλληνες και θέλουν το καλό μας , οι εφημερίδες τους που μας έβριζαν τώρα μας στέλνουν επιστολές στα Ελληνικά , με ωραία παχιά λόγια. Θα ψηφίσω ΟΧΙ για να συνεχισθεί αυτή η σχέση αγάπης που ξεκινήσαμε μεταξύ μας !!!!

 7. avatar Αλέξανδρος

  [2/5]
  - Το διάστημα που η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση, ο Α. Σαμαράς ήταν ΚΑΤΑ των μνημονίων. Υποστήριζε ότι έπρεπε να πούμε ΟΧΙ σε αυτά με κάθε τρόπο και να αντισταθούμε. Παράλληλα, ξεκαθάρισε το σκοτεινό τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος παραγκωνίζοντας τους Μητσοτακη-κούς, ιδιαίτερα την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και απωχώρησε ιδρύοντας δικό της κόμμα, τη Δημοκρατική Συμμαχία. Μάλιστα, η ίδια είχε δηλώσει πως αν το κόμμα της δεν πάει καλά στις εκλογές του 2012 θα αποσυρθεί από την πολιτική. Το κόμμα της Ντόρας ούτε καλά πήγε στις εκλογές αλλά ούτε κι εκείνη αποχώρησε ποτέ από την πολιτική παρά μόνο επέστρεψε στη Ν.Δ.!!!

  - Όσο περνούσε ο καιρός ο κόσμος γινόταν όλο και πιο πολύ απελπισμένος με το πολιτικό σκηνικό. Στις επόμενες εκλογές επέλεξε τη Ν.Δ. να κυβερνήσει διώχνοντας το ΠΑΣΟΚ και τον "προβληματικό"(!) Γιωργάκη Παπανδρέου. Η Ν.Δ. άλλαξε άρδην στάση απέναντι στα μνημόνια και τους δανειστές, έγινε υπερ και υπέγραψε νέες δανειακές συμβάσεις και έκανε νέες παραχωρήσεις στους Ευρωπαίους!!!

 8. avatar Αλέξανδρος

  [1/5]
  Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω τους Έλληνες! Τους πολιτικούς τους αλλά και τον λαό γενικότερα!

  Ας συνοψίσουμε στα γρήγορα την τελευταία 5ετία:

  - Το 2009-10 φώναζαν όλοι κατά της Ν.Δ. και κατηγορούσαν τον Κ. Καραμανλή ότι "ο χοντρός παίζει PlayStation και αδιαφορεί για τα πολιτικά δρώμενα". Για τιμωρία ο λαός αποφάσισε να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ (το οποίο γνώριζαν πως έκλεβε τόσα χρόνια) και τον Γιωργάκη Παπανδρέου όπου σύμφωνα με αυτόν λεφτά υπήρχαν(!). Ο Κ. Καραμανλής αντικαταστάθηκε από τον Α. Σαμαρά στη Ν.Δ., έναν πολιτικό ο οποίος είχε αφήσει τη Ν.Δ. παλαιότερα (για μερικούς: προδώσει) για να κάνει το δικό του κόμμα, την Πολιτική Άνοιξη, αλλά απέτυχε και επέστρεψε πίσω για να αναλάβει τα ηνία.

  - Ο Γιωργάκης λίγο μετά την εκλογή του συνειδητοποίησε(;) ότι λεφτά δεν υπήρχαν. Η προσπάθειά του για δημοψήφισμα εμποδίστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με άμεση επίσκεψή της στην Ελλάδα. Έτσι, μια ωραία πρωία με φόντο το γραφικό Καστελόριζο ο Γιωργάκης έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Μία νέα εποχή λιτότητας, μειώσεων και περικοπών ξεκίνησε. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός κατηγορήθηκε ότι αυτός και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε τα περισσότερα χρόνια "μαζί τα έφαγαν" και ότι όλοι έφταιγαν.

 9. avatar Cleo

  Αυτα που γράφει εδώ το newsbeast δεν ειναι καθόλου προπαγάνδα .Ετσι και χειρότερα θα ειναι .Εκει που γράφει οτι οι μέτοχοι και ομολογιουχοι θα κουρευτουν είναι λάθος.Αυτοί δεν θα κουρευτουν θα ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ και όταν λέω ολα εννοώ ολα δεν θα παρουν ούτε τις 100.000 ευρώ ούτε ενα ευρω! Αυτο εγινε στην Κύπρο και ας βγει κάποιος να με διαψεύσει .

 10. avatar Πυθία

  ΕΑΝ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΘΑ ΤΟ ΈΧΕΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

  1. avatar Juanjose

   Να ψηφίσει φασιστικά κόμματα?

 11. avatar aragdou

  ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...!!!!!!!!!!!!!
  ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ....
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΑΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ....

 12. avatar Dimitris

  Στο MEGA και τον SKAI προστέθηκε και το Newsbeast.....

  1. avatar @@

   Όποιος δε συμφωνει με εσάς ειναι - δημοκρατικά πάντα - προδότης... ρε αντε απο δω

  2. avatar pan

   Σαν την προπαγάνδα της αριστεράς δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο.
   Τύφλα να έχει ο Πρετεντέρης και η Τρέμη.
   Ακόμα και ο Παπαδόπουλος μέσα σε μια βδομάδα 4 κυβερνητικά διαγγέλματα και μια συγκέντρωση δεν έκανε.

 13. avatar Σορρυς

  Σημερα βγηκε ο βαρουφακης και ειπε υποτιμητικα οτι σιγα μην κατσει στην ουρα με τους υπολοιπους ελληνες και γελαγε.Αυτο υπαρχει σε video και εγινε σημερα.Εχει κανεις να πει κατι?

  1. avatar Αρετή

   Από μπαρούφες και ψέμματα ο Μπαρουφάκης άλλο τίποτα! Γι' αυτά ζεί

 14. avatar dracoumel

  Σε αυτό το δημοψήφισμα ο φόβος θα επηρεάσει κατά μεγάλο ποσοστό και όλα αυτά γτ έγινε χωρίς σχέδιο, ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες και τπτ από όλα όσα ακούγονται και γράφονται να γίνει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

 15. avatar George

  Η μεγαλύτερη προπαγάνδα που έγινε ποτέ στην Δύση καλά κρατεί. Και ακόμα έχουμε Πέμπτη...

  1. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Η ΟΧΙ.

 16. avatar Δεν εχω Μια

  ας μου παρουν τα 3ευρω που εχω στη τραπεζα

  1. avatar ROBOCOP

   Βλέπετε?Οι "πατριώτες" δεν ήξεραν τι θα πει οικονομία!Μονο να βγάζουν δέκα και να τρώνε 20 ήξεραν!Οποτε σου λέει τωρα "κατεστραμμένος ειμαι εγω, δεν πα να ...... και η Ελλαδα ολόκληρη!!"

   1. avatar mikros

    σε πληροφορω φιλε μου οτι ο πατερας και η μανα μου ποτε δεν πηραν δανειο ουτε για σπιτι ουτε για αμαξι ουτε για διακοπες ουτε για να παρουν φαι ρουχα επιπλα να βαλουν βενζινη η να παρουν φαρμακα παντα προσπαθουσαν να ζησουν με αυτα που εχουν και ομως αυτοι οι ανθρωποι δεν εχουν να φανε τωρα. αντιθετα ολοι αυτοι που εκαναν ολα τα παραπανω συνεχιζουν να τρωνε με χρυσα κουταλια και ας μην ειναι δικα τουσ αλλα δεν τους νοιαζει γτ αυτους υποστηριζουν ολα τα προπαγανδηστικα μεσα. εγω οτι και να ψηφισω θα νιωθω περιφανος για την επιλογη μου οποιο και αν ειναι το αποτελεσμα γτ το αποφασησα ΕΓΩ και οχι το mega ant1skai star. προσωπικα μετα απο ολη αυτη τη βαβουρα και τη διαφημιση υπερ του ναι θα το θεωρησω αποτυχια και τησ αντιπολητευσης και των καναλαρχων ενα αποτελεσμα 55% ναι 45% οχι. εγω αυτο που ευχομαι ειναι οτι και να βγει στο δημοψηφισμα να μεινουμε ενωμενοι και να λιγοστεψουν οι ουρες στον οαεδ στη δωρεαν σιτιση να λιγοστεψουν οι φτωχοι. αν οχι αμμεσα που δεν ειναι εφικτο οπως και να εχει τουλαχιστον εν καιρω

 17. avatar Kats

  Όποιος καταλαβαίνει τα στοιχειώδη από τράπεζες, μπορεί να κατανοήσει το ψέμα.
  Οι υπόλοποι ασ περιμένουν να δουν τι θα γίνει.
  Αλήθεια, που είναι ρε παιδιά οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να μας πουν ότι κινδυνολογούμε?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει