Απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα και εκλογές ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Πάρτε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα και να πάμε το συντομότερο σε εκλογές για να απαλλαγούμε από την πρώτη φορά Αριστερά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε προεκλογικά ένα πολύ μεγάλο ψέμα: ότι θα υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης χωρίς μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι πολύ ξεκάθαρο: επώδυνη συμφωνία ή χρεωκοπία. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δεύτερο σχέδιο, «να οδηγήσετε τη χώρα στη δραχμή». Μάλιστα, όπως είπε, αυτό σχετίζεται με το ότι «το κοστούμι της ΕΕ, που έραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι στενό, και σε αυτό δεν χωράτε». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η χώρα θα πορευθεί ομαλά μέχρι την Κυριακή και ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την 1η Ιουλίου;»

Ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα δύο κείμενα (σε σχέση με το δημοψήφισμα) που κατέθεσε νωρίτερα στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο ότι στο πρώτο απ’ αυτά υπάρχει η αναφορά «εσωτερικό σημείωμα», ενώ στο δεύτερο, όπως ανέφερε, και σε σχέση με το πρώτο, υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ για τον ίδιο τομέα. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά την πρόταση της κυβέρνησης (από δημοσίευμα εφημερίδας), την οποία χαρακτήρισε «Αριστερό μνημόνιο» για να τα την αντιπαραβάλουν, όπως είπε, οι βουλευτές με την πρόταση των δανειστών.

Κάλεσε τον κ. Βούτση να καταθέσει στα πρακτικά το επίσημο κείμενο της ελληνικής πρότασης, ενώ αναρωτήθηκε σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν έθεσε σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση.