Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να έχει το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση και αφορά την ψήφο των αποδήμων. Όπως επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, θα μείνουμε πιστοί στη λογική περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που διακήρυξε και από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αρθούν οι περιορισμοί της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων που ζουν στο εξωτερικό.

Θυμίζουμε ότι το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε επίσης στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών. Μάλιστα δική του πρόταση ήταν να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη της εκπροσώπησης των αποδήμων, με τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ενός από αυτούς, στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Τότε μάλιστα επέμενε να προστεθεί στο νομοσχέδιο επιπλέον πρόβλεψη για την επιστολική ψήφο, κάτι όμως που δεν έγινε λόγω διαφωνιών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό αυτή τη φορά να ζητήσει συνάντηση δικής του αντιπροσωπείας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις από την υπουργό Νίκη Κεραμέως για τις επερχόμενες αλλαγές. Το νέο σχέδιο νόμου αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.