Η ανάπτυξη της οικονομίας, η εξωστρέφεια και η βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με εχθρικούς και μη γείτονες αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους αλλά και πυλώνες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έστειλε μηνύματα με αποδέκτες την Άγκυρα αλλά και τα Τίρανα ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η κίνηση καλής θέλησης προς τον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του τους ενημέρωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν οικοδομήσει, ειδικά το τελευταίο δίμηνο που και οι δυο χώρες βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο, καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την επιχειρησιακή ενημέρωση που έχει, υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος που δεν είναι άλλος από το να αποτρέπουμε βάρκες από το να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.

Αναφερόμενος στην 5η συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ναι, να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε επίσης ότι και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε μια παράγραφος για τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στήριξε και η οποία ουσιαστικά, υπενθυμίζοντας όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελπίζει ότι μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων σε μια νέα βάση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και ως δείγμα καλυτέρευσης των σχέσεων ανάμεσα στους δυο γείτονες κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία στον αέρα, όσον αφορά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Θέλοντας όμως να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες υπογράμμισε ότι αυτό το οποίο απομένει να διαπιστεύσουμε στη συνάντηση στο Βίλνιους, είναι κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η προειδοποίηση στον Έντι Ράμα

Αυστηρή ήταν η προειδοποίηση του πρωθυπουργού στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα όσον αφορά στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει στη φυλακή, μετά και την τελευταία άρνηση των αλβανικών αρχών να του χορηγήσουν ειδική άδεια για να ορκισθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες για το τι συμβαίνει και απευθυνόμενος στον ίδιο τον Έντι Ράμα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι, τόνισε ότι αισθάνεται απογοητευμένος και αγανακτισμένος από την στάση των αλβανικών αρχών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έπαιξε και το χαρτί της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και τον ρόλο της χώρας μας σε αυτή. Είπε ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντα πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι από την επίλυση ή μη της υπόθεσης Μπελέρη θα εξαρτηθεί η ελληνική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.

Η πολιτική σταθερότητα φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Εξ αρχής η άποψή μου ήταν ότι το μοναδικό εμπόδιο το οποίο υπήρχε μεταξύ της επενδυτικής βαθμίδας και της δυνατότητας της χώρας να την κατακτήσει, ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που συνόδευε τον διπλό εκλογικό κύκλο. Από τη στιγμή που έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας και με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ουσιαστικά πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει την επενδυτική βαθμίδα, όπως είχα προβλέψει, όπως είχα δεσμευτεί προεκλογικά».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι αγορές σύντομα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μετά την θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο είναι αισιόδοξος βασιζόμενος σε απτά στοιχεία όπως αυτά που παρουσίασε ο διοικητής της ΤτΕ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει μπει πια σε μία διατηρήσιμη πορεία υγιών ρυθμών ανάπτυξης, που επιτρέπουν να δημιουργηθεί ο απαραίτητος πλούτος για να υλοποιηθούν οι άλλες πτυχές της πολιτικής τους.

«Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση των μισθών, για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, για να αλλάξουμε ουσιαστικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας», είπε χαρακτηριστικά.