«Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική διάσταση του προβλήματος της μετανάστευσης, Τόνισε ότι όσον αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων υπάρχει συμφωνία από όλους και η Ελλάδα είχε τονίσει την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπήρξε μια συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και η Ουγγαρία και η Πολωνία μετέφεραν την διαφωνία τους σε επίπεδο ηγετών.

«Είναι ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι μετανάστες να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και να κάνουν το ταξίδι», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πλέον από την Τουρκία φεύγουν λιγότερες βάρκες γιατί ήξεραν ότι η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν πολύ μειωμένη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες της βορείου Αφρικής για να σταματήσει αυτό. Υπάρχει αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν.

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν είπε: «Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχω με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας και έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και στα συμπεράσματα υπάρχει παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας όπου τονίζεται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων σε μια νέα βάση. Θέλω, είπε, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και βλέπω ότι υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μην φεύγουν βάρκες από εκεί. Η Τουρκία πρεπει να είναι σύμμαχός μας», πρόσθεσε.

Η Frontex δεν είναι ΜΚΟ

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση είχε μια καλή συνεργασία με την Frontex και όποια ζητήματα υπάρχουν λύνονται καλή τη πίστη και πρόσθεσε ότι η αποστολή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τόνισε με νόημα ότι η Frontex δεν είναι ΜΚΟ.

Εξέφρασα την αγανάκτησή μου για την κράτηση Μπελέρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση της Αλβανίας στην υπόθεση της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι. Όπως είπε, ενημέρωσε τους ομολόγους του για το τι συμβαίνει στην Αλβανία με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμμάρας. Εξέφρασα την αγανάκτησή μου γιατί συνελήφθη δυο ημέρες πριν τις εκλογές και είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου και προσβλέπω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Είναι σημαντικό και η επίλυσή του η ή θα αποτελέσεις στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Σέβομαι την διάκριση των εξουσιών αλλά δεν είναι ένα ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας και εκφράστηκε στους ομολόγους μου».

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κ. Τσίπρα

Ερωτηθείς για το αν θα βρει τα πατήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί νέος ευρύτερος κέντροαριστερός πόλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κ. Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από άλλους. Προφανώς όχι από μένα. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Από κει και πέρα εγώ μπορώ να μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία, για την μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητα μας να συνενώσουμε στη Νέα Δημοκρατία προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχαν στο παρελθόν επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία.

Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση και θα τα δούμε εν καιρώ. Το μέλημα μου τώρα είναι να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ταχύτητα, γι’ αυτό εκλεγήκαμε. Θα είμαστε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για τις προγραμματικές δηλώσεις και εκεί θα βγάλουμε κι εμείς κάποια πρώτα συμπεράσματα, για το πως η αντιπολίτευση εν συνόλω θα μας αντιμετωπίσει».

Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το μόνο εμπόδιο ήταν η κυβερνητική αβεβαιότητα.

«Πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα έχει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα».

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προβλέψεις της ΤτΕ για την ανάπτυξη. «Είμαστε σε τροχιά ανάκαμψης και δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι καλύτεροι από τους προβλεπόμενους. Οι ψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί είναι απαραίτητοι για την αύξηση των μισθών και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Για τον πληθωρισμό είπε ότι είναι επίμονος στα τρόφιμα. «Είχα προβλέψει ότι έχουμε δει τα χειρότερα και επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη μου αλλά χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα 6 μήνες δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί θα περιμένετε τις προγραμματικές μου δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου μου νομοσχεδίου. Η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα αλλά η απάντηση είναι αυτή καθεαυτή η συμπίεση των τιμών και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος». «Τα μέτρα για τα 2024 θα νομοθετηθούν σύντομα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα νομοθετηθεί η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Υιοθετήθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία εντάσσεται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».