Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης μίλησε την Τρίτη (27/6) νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Δημήτρης Καιρίδης. «Δεν θα αφήσουμε το μεταναστευτικό στα χέρια είτε των αφελών είτε στης ακροδεξιάς» διαμήνυσε και τόνισε «χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική».

Στην πρώτη του συνέντευξη ως νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Δημήτρης Καιρίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα σημείωσε: «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

«Χρειάζεται να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό, διότι είναι μέρος της ευρύτερης διπλωματικής μας προσπάθειας. Τρίτον, να επιμείνουμε στην καλή φύλαξη των συνόρων σε μια πολιτική, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυστηρή αλλά δίκαιη» επεσήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, σημειώνοντας πως την περασμένη τετραετία υπήρξε δραματική πτώση των ροών και πολύ καλή φύλαξη των συνόρων και πως η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτή την προσπάθεια.

«Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης, αυτό είναι προεκλογική δέσμευση και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή» υπογράμμισε.

«Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τη νόμιμη μετανάστευση. Εμείς ψηφίσαμε έναν κώδικα στην προηγούμενη θητεία, πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε με προεδρικά διατάγματα τις ρυθμίσεις του. Είναι λοιπόν ένα σύνθετο πρόβλημα το άσυλο, η παράνομη μετανάστευση, η νόμιμη μετανάστευση, η ευρωπαϊκή διάσταση, η διεθνής εικόνα της χώρας. Έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχουμε ακόμα πολλά. Είναι το μεγάλο ζήτημα η μετανάστευση, η μεγάλη πρόκληση, η οποία έχει και τη διάσταση να είναι εξαιρετικά πολιτικά φορτισμένη και επιρρεπής στην εκμετάλλευση από τους λαϊκιστές των άκρων» προσέθεσε ο Δημήτρης Καιρίδης.

Ο Δημήτρης Καιρίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

Επιπλέον, επεσήμανε, ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αγγίζει τον μέσο Ευρωπαίο όσο πολύ λίγα άλλα και τις παρενέργειες του σε όλη την πολιτική ζωή, αναφέροντας ενδεικτικά την κ. Μελόνι στην Ιταλία και την Alternative στη Γερμανία. «Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε το ζήτημα στα χέρια είτε των αφελών από τη μια μεριά και στα χέρια της ακροδεξιάς από την άλλη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ούτε σιδηρόφραχτο φρούριο που θα πυροβολεί όσοι όσους επιχειρούν να μπουν όπως θέλουν κάποιοι στα ακροδεξιά ούτε ξέφραγο αμπέλι που θα βάλει φέριμποτ για να φέρει στις ακτές της, τους κατατρεγμένους όλου του πλανήτη, όπως θέλουν κάποιοι στα αριστερά» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

«Η Ευρώπη παραλίγο να ανατιναχθεί το 2015-2016, σε ένα βαθμό το Brexit είχε να κάνει με τις εικόνες χάους από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που τρόμαξαν κάποιους, διότι το χάος δεν το θέλει κανένας Ευρωπαίος πολίτης. Ακόμα και οι φιλελεύθεροι ζητούν μία πολιτική με κανόνες» ανέφερε.

«Η έρευνα συνεχίζεται και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα πορίσματά της» είπε για το ναυάγιο στην Πύλο

Ερωτηθείς εάν θα μπει κάποιο νομικό εμπόδιο στους διακινητές, ο κ. Καιρίδης δήλωσε «αυτό είναι προφανές και εύκολο».

Ειδικά, αναφερόμενος στην τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο, επισήμανε ότι «η έρευνα συνεχίζεται και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα πορίσματά της».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τραγωδία είναι ένα πρόσθετο κίνητρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διότι συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, για να ξαναδούμε τα ζητήματα και να φέρουμε και τους βόρειους μακριά από τον εφησυχασμό, ένα και την υποκρισία, δύο, διότι πολύ εύκολα κουνάνε το δάχτυλο στα βόρεια, ενώ την ίδια ώρα δεν δέχονται ούτε ένα ασυνόδευτο. Θυμάστε την προσπάθεια τη μεγάλη του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις είχε αναλάβει το 2019, μιλούσαμε τότε για 4.000 ασυνόδευτα και οι Βόρειοι οι οποίοι είναι ανθρωπιστές από τη μια, δεν πήραν ούτε ένα. Όχι όλοι οι Βόρειοι, κάποιοι από τους Βόρειους. Άρα εδώ χρειάζεται μία δυνατή φωνή η οποία θα φέρνει όλους προ των ευθυνών τους» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Μιλώντας συνολικά για τη νέα κυβέρνηση και τους στόχους της, ο Υπουργός τόνισε πως «το βασικό στο οποίο εν τέλει και θα αναμετρηθούμε και θα μετρηθούμε στο τέλος της τετραετίας, είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, να ανεβάσουμε μισθούς και συντάξεις».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, περίπλοκο στοίχημα. Δεν διατάσσεται. Δεν νομοθετείται. Προϋποθέτει αύξηση της παραγωγικότητας, προσέλκυση επενδύσεων, όλα τα δύσκολα δηλαδή στην οικονομία. Το δεύτερο είναι η υγεία, που μας έχει στενοχωρήσει. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, κάναμε πολύ έργο την προηγούμενη τετραετία, αλλά είναι προφανές ότι όπως όλα τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση για μια σειρά από λόγους, πρέπει να επενδύσουμε δυναμικά σε αυτόν τον τομέα, στο εθνικό σύστημα, στη δημόσια υγεία. Το τρίτο είναι οι μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο. Είδατε τον κ. Φλωρίδη στη Δικαιοσύνη, σηματοδοτεί ακριβώς αυτή τη διάθεση ανατροπών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε καταρχάς για να έχουμε γρήγορη απονομή και συνολικά για την αξιολόγηση από την παιδεία μέχρι σε όλο τον δημόσιο τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει αντιπολίτευση, ο κ. Καιρίδης δήλωσε «είμαστε εθισμένοι στην αντιπολίτευση στην Ελλάδα- δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα- και στην κριτική και καλώς, είμαστε μια πολύ ζωντανή, ανοιχτή, ελεύθερη κοινωνία. Αν με ρωτάτε ότι υπάρχει ένα ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να κρυφτώ, προφανώς και ενδεχομένως να περάσει μια περίοδο εσωστρέφειας τώρα για να δουν που πάνε. Από εκεί και πέρα, αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα κατεξοχήν. Αν με ρωτάτε για τα δεξιά μας, εγώ είμαι της άποψης ότι αυτά τα ζητήματα κατεξοχήν τα αντιμετωπίζουμε πολιτικά και μόνο οριακά νομικά. Κάναμε μια ρύθμιση, ευτυχώς που την κάναμε, διότι διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες και οι καταδικασμένοι όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης να είναι στη Βουλή σήμερα».

Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, που έφερε το κόμμα που συνδέθηκε με τον Η. Κασιδιάρη, εντός της Βουλής, ο κ. Καιρίδης επεσήμανε ότι έχει να κάνει με τις διπλές εκλογές.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αν είχαμε εκλογές με ενισχυμένη τον Μάιο, θα είχαμε τελειώσει γρήγορα, χωρίς αυτή την καθίζηση στην συμμετοχή, είχαμε 800.000 λιγότερους ψηφοφόρους τη δεύτερη φορά που επέτρεψε σε αυτά τα κόμματα με τις ίδιες ψήφους να περάσουν το όριο του 3%, να ανεβάσουν τα ποσοστά τους, εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την κούραση, τον εφησυχασμό, την αδράνεια των παραδοσιακότερων ψηφοφόρων που δεν πήγαν και το είδαμε αυτό πάρα πολύ στην επαρχία. Δεν πήγαν οι ετεροδημότες. Στην Αθήνα είχαμε κανονική συμμετοχή λίγο πολύ, στην περιφέρεια είχαμε μεγάλη πτώση λόγω της ανάγκης μετακίνησης πολλών» σημείωσε ο υπουργός.

Αισιοδοξία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μιλώντας για την επαφή που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Δημήτρης Καιρίδης, είπε χαρακτηριστικά «θέλω να αισιοδοξώ».

«Ο Ερντογάν επιχειρεί μία μικρή στροφή δειλά, με αμφιβολίες, είδατε και στα επιτόκια, όλα συνδέονται. Η επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική σηματοδοτεί και μία στροφή στη γεωστρατηγική κανονικότητα. Δεν είμαι αφελής ούτε τρέφω αυταπάτες, αλλά είναι προφανές ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως την όποια ευκαιρία για το καλό της ειρήνης και σταθερότητας του ελληνικού λαού, πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Νομίζω ότι η Ελλάδα, ως η κατεξοχήν χώρα ειρήνης και καλής γειτονίας και θέλει και μπορεί και οφείλει και θα το κάνει και στο Βίλνιους. Από εκεί και πέρα βεβαίως, η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ερντογάν. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να απαντήσει στο ζήτημα της Σουηδίας, κατεξοχήν το ζήτημα των σχέσεών της με την Ελλάδα περνάει μέσα από το ευρύτερο ζήτημα των σχέσεών της με τη Δύση, με την Αμερική, με το ΝΑΤΟ, με την Ευρώπη, κατά συνέπεια είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας» είπε κλείνοντας ο υπουργός Μετανάστευσης.