Ορκίστηκε σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, ο πρώτος εκλεγμένος περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι από όλο το νησί, παρουσία υφυπουργών, βουλευτών, του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πλήθους κόσμου.

«Από σήμερα οι πόρτες της Περιφέρειας θα είναι ανοιχτές χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ζητώντας από όλους πέρα και πάνω από κόμματα συνεργασία. Πάντως, οι 5 περιφερειακοί σύμβουλοι που προέρχονται από την Αριστερά ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες του νησιού και… ευαγγελίστηκε μια «ανοικτή» περιφέρεια, κτήμα όλων των Κρητικών. Ειδικότερα, στον επίλογο του χαιρετισμού του, τόνισε: «Από σήμερα οι πόρτες της Περιφέρειας Κρήτης θα είναι ανοικτές για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μεσολαβητές. Από σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι ο συμπαραστάτης, ο σύμβουλος και το πιο διαρκές στήριγμα του κάθε πολίτη. Το κοινό μας σπίτι, η κοινή μας αναφορά που θα ενσαρκώνει το όραμά μας».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης μίλησε για τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους και επεσήμανε: «Ένας θεσμός που σε συνδυασμό και με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση μπορεί να εμβαθύνει τη τοπική δημοκρατία, να απελευθερώσει τις τοπικές δυνάμεις, να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών, να καθιερώσει θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας».

Επιπλέον, τοποθέτησε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και μίλησε για τη μάχη που πρέπει να κερδηθεί: «Η ιστορία της Κρήτης έχει αποδείξει ότι όταν ο τόπος μας διεκδικεί ενιαία, βγαίνει νικητής και εμείς μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη μάχη που θα την κερδίσουμε με σημαία την Κρήτη, τις δυνάμεις της, τις απεριόριστες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της, τη δημιουργικότητα των κατοίκων της. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Αντίπαλός μας, μόνο τα προβλήματα του τόπου μας και οι μικροτοπικές αντιλήψεις που μας κρατούν δέσμιους τόσα χρόνια».