Με έναν ιδιαίτερο τρόπο η ΝΔ ανακοίνωσε χθες το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη 4ετια. Μια παρουσίαση με λόγο αλλά και εικόνα, μια σύγκριση του σήμερα με το χθες αλλά με προβολές στο αύριο όπως το οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στο αμφιθέατρο του «Ελληνικού Κόσμου» σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή παρουσίασε το πρόγραμμα 5 αξόνων της ΝΔ για την διακυβέρνηση της χώρας έως το 2027.

Χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού αλλά κάνοντας αρκετές φορές συγκρίσεις με την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει δεν θα απειλήσουν την δημοσιονομική σταθερότητα και μέσω αυτών θα έρθει η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. «Για εμένα η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο και συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τη νέα γενιά. Για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά στο σημείο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας», είπε.

Πηγές από την οδό Πειραιώς περιγράφουν το πρόγραμμα ως το πιο ανθρωποκεντρικό που έχει παρουσιάσει κόμμα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, καθώς δεν αποκλείει κοινωνικές ομάδες και παράλληλα δίνει προοπτικές ευημερίας, ισότητας, δικαιοσύνης για όλους στην πράξη χωρίς εντυπωσιασμούς και με βασικό συστατικό στοιχείο την ελπίδα για ακόμα καλύτερες μέρες.

Τι θα δουν οι πολίτες στις τσέπες τους

Ο πιο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος θεωρείται η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% έως το 2027. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος μισθός σήμερα είναι στα 1.170 ευρώ και ο στόχος είναι να φτάσει τα 1.500.

Επίσης:

Από 1/1/2024 θα δοθεί νέα αύξηση στις συντάξεις από 3 έως 4%.

Τον Ιανουάριο του 2024 θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Αυξήσεις όμως θα δουν στις αποδοχές τους από το 2024 και εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις καθώς αυτό θα σημάνει υποχρεωτική καταβολή υπερωριών, δώρων, αδειών και επιδομάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.

Επίσης θα αυξηθούν κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τα αναπηρικά επιδόματα.

Τέλος, ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Το βλέμμα στην μεσαία τάξη – Οι 4 παρεμβάσεις στους φόρους

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να δώσει έμφαση στην στήριξη της μεσαίας τάξης ανακοίνωσε:

  • Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργησή του έως το 2027.
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
  • Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
  • Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Υγεία για όλους

Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία δόθηκε μεγάλη έμφαση και στην υγεία, τις παροχές της αλλά και το έμψυχο δυναμικό της.

Έτσι τέθηκαν οι στόχοι για:

  • Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους.
  • Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας.
  • Δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

Όραμα για την Παιδεία

Όσον αφορά στην Παιδεία οι στόχοι που τέθηκαν σε βάθος 4ετιας είναι:

Διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πράσινη ανάπτυξη

Ένθερμος υποστηρικτής της πράσινης ανάπτυξης και δικαιωμένος από τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να φτάσουμε στο 80% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και ως πύλη εισόδου για φυσικό αέριο από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Αύριο η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ το οποίο κρατά ο πρωθυπουργός ως προς την σύνθεσή του ως επτασφράγιστο μυστικό. Το μόνο που έχει αποκαλύψει είναι ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες σε εκλόγιμες και μη θέσεις αλλά και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους τα οποία δεν είναι «λαμπερά», καθώς όπως τόνισε πρόσφατα, η υπόθεση Γεωργούλη έκανε το πολιτικό σύστημα να αναθεωρήσει ως προς τον τρόπο επιλογής των προσώπων.