Η Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, αντί να προστατεύσει τους πολίτες της. Τροφοδοτεί την αναδιανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, τον κυριολεκτικό θάνατο του εμποράκου. Όσα «καλάθια» κι αν επινοήσουν οι επιτελικοί του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να βγάλουν την ελληνική κοινωνία από το τέλμα και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Το βαθύ τραύμα που έχει προκαλέσει αυτή η Κυβέρνηση δεν επουλώνεται με «τσιρότα».

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός «ροκανίζουν» το εισόδημα των καταναλωτών που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΓΣΕΒΕΕ, φτάνει μόνο για τις 18 πρώτες μέρες του μήνα.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής μετά την έκρηξη της ενέργειας, η ψαλίδα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή στο ράφι του σούπερ-μάρκετ αλλά και η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις οδηγούν στην αναγκαιότητα ελέγχων σε όλα τα στάδια. Ενώ οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους και τις εκτροφές τους, οι παραγωγοί πληρώνουν πανάκριβα τα προϊόντα στο ράφι.

Αποτέλεσε συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης η υποβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, της εργασίας και των προϊόντων. Αντιθέτως, έγινε κάθε προσπάθεια μεγιστοποίησης του κέρδους των σούπερ-μάρκετ και εξαθλίωσης των παραγωγών και της μεσαίας τάξης. Αυτό το είδαμε από την πανδημία και σε κάθε μετέπειτα ενέργεια και απόφαση της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει διαρκώς προτάσεις για την προστασία της κοινωνίας. Από την πανδημία και τα προγράμματα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ» μέχρι προτάσεις για την ακρίβεια.

Πρόσφατα, η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα μετά την εκλογική νίκη. Περιλαμβάνει προτάσεις για κάθε πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Ενδεικτικά καταθέτουμε ορισμένες για την ενίσχυση των καταναλωτών και της αγοράς:

  • Μείωση του ΦΠΑ, ακόμα και μηδενισμός σε συγκεκριμένα είδη
  • Επιβολή πλαφόν στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
  • Τόνωση της αγοράς με την επιστροφή της 13ης σύνταξης
  • Πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς
  • Ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις και επιστροφή στη ρύθμιση όσων την έχασαν λόγω της πανδημίας
  • Αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους, που είναι οι μόνοι που δεν έχουν αφορολόγητο
  • Ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τους εμπόρους
  • Ρευστότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που καρκινοβατεί από το 2019.

Η κερδοσκοπία τελειώνει στις 21 Μαΐου. Η βούληση των πολιτών που θα εκφραστεί στις εκλογές, θα απαλλάξει τον τόπο από την πιο ανάλγητη και διαπλεκόμενη Κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση και θα αναδείξει πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Θα σημάνει αύξηση μισθών, καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ο λαός θα μάς δώσει την ευκαιρία να το αποδείξουμε.

  • Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων