Μεγάλη σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή μετά την επιστροφή στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Μητρόπολη των Αθηνών όπου παρέστη για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκαν όλοι οι στενοί συνεργάτες του και συζήτησαν επί αρκετή ώρα τη διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ο χρόνος των εκλογών

Αναπόφευκτα συζητήθηκε και ο χρόνος των εκλογών με τον πρωθυπουργό να μην έχει λάβει οριστικές αποφάσεις. Αυτό που έγινε όμως -και εστάλη και σχετική οδηγία από το κόμμα- ήταν η αναστολή των κομματικών εκδηλώσεων και την τρέχουσα εβδομάδα. Από εκεί και πέρα ετέθησαν τα υπέρ και τα κατά της μετάθεσης του χρόνου των εκλογών. Οριστικές αποφάσεις εντός των ημερών.

Η συγγνώμη

Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αμβλυνθεί το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή σημείωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook. Εκεί ζήτησε συγγνώμη, κάτι που δεν είχε κάνει το βράδυ της Τετάρτης με την δημόσια δήλωσή του.

Η σύγκριση

Τη σύγκριση της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και της τετραετίας ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις εκλογές προσπαθώντας να μην υπάρξει συζήτηση για τα αιτία της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Έμφαση στην οικονομία

Τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο και την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλλει ότι η σημερινή κυβέρνηση ό,τι είπε προεκλογικά, το έκανε. Και αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που, για 4,5 χρόνια, εφάρμοζε ως κυβέρνηση τα αντίθετα εκείνων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Τι θα προτάξει ο πρωθυπουργός; Ότι την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της αυταπάτης του Αλέξη Τσίπρα, των τυχοδιωκτών επιλογών του και των εκβιασμών, η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρωπαϊκό περιθώριο, ενώ σήμερα χάρη στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ίδιου βρίσκεται στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Αναστολή και όχι διαγραφή

Η τραγωδία στα Τέμπη «πάγωσε», όπως ήταν λογικό, και τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το πολιτικό μέλλον του Παύλου Πολάκη. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και η Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο αποκλεισμός του κρητικού πολιτικού από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι μονόδρομος, όπως μεταδίδεται από την ηγεσία, από εκεί και πέρα όμως δεν είναι πλειοψηφική τάση η άποψη περί διαγραφής του από το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η πιο πιθανή ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι η εξάμηνη αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Και αυτό βέβαια, εάν ο ίδιος δεν σηκώσει «μπαϊράκι», χαμηλώσει τους τόνους, δεν προκαλέσει ένταση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα προσέλθει, όπως φαίνεται, για να εκθέσει τις απόψεις του.

Οι στόχοι του Τσίπρα

Στο άκρως πολωτικό σκηνικό που στήνεται ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η αφετηρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι το 31,53% των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου 2019. Από αυτό το ποσοστό και πάνω, υπάρχει η εκτίμηση, ότι δημιουργούνται συνθήκες ανατροπής, στη δεύτερη κάλπη, αλλά όλα εξαρτώνται και από την εκλογική επίδοση της ΝΔ για την όποια λένε πως θα είναι αρνητική μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Και τα σενάρια

Ακόμα όμως και σε περίπτωση ήττας από τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής, εάν η διαφορά είναι μικρή, έως και τρεις μονάδες, υπάρχει η εκτίμηση πως αυτό ανατρέπεται στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτό είναι το σενάριο της «μικρής ήττας» που δεν το συζητάνε στην Κουμουνδούρου, αλλά υπάρχει στο τραπέζι. Ο κεντρικός στόχος του Τσίπρα είναι πρώτα απ’ όλα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινάει από 30+ και αυτό για πολλούς λόγους που σχετίζονται και με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και τις συζητήσεις που δύναται να διεξαχθούν εάν η εκλογική επίδοση του κόμματος είναι κατώτερη της βάσης που έχει τεθεί.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ετοιμάζει κάτι «φρέσκο»

Μία είδηση όπως αυτή δεν κρύβεται. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, οξυδερκής και δραστήριος επιχειρηματίας, ο οποίος πέτυχε ίσως την μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από πλευράς τιμήματος και σημαντικότητας, με την πώληση της Chipita στη Mondelez International, λέγεται ότι θέλει να βάλει και κάτι «φρέσκο» στις εταιρείες που έχει εξαγοράσει ήδη. Οι συζητήσεις για εξαγορά μίας ακόμα εταιρείας τροφίμων ενώ έχουν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε υπογραφή. Έμαθα ότι η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν είναι παρά τυπικό ζήτημα και ότι ο επιχειρηματίας τα έχει βρει με την άλλη πλευρά. Έτσι, μετά την ΙΟΝ όπου απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας με προοπτική απόκτησης του 100%, την απόκτηση ποσοστού στη ΜΕΒΓΑΛ, την εξαγορά των Ελληνικών Χυμών από τη Λάρισα μαζί με τον πρώην τραπεζικό, Απόστολο Ταμβακάκη αλλά και την εξαγορά των Έδεσμα και Αμβροσία από τη Βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζεται να βάλει στο πλάι του πιάτου των Ελλήνων και τη «γαρνιτούρα». Για ό,τι ακούω, θα είμαι εδώ για να σας το μεταφέρω ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ένας γνωστός από τα παλιά στον όμιλο Φουρλή

Σε θέση ευθύνης σε έναν από τους σημαντικούς ομίλους λιανικής της χώρας, τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμιλο Φουρλή, μαθαίνω ότι επιστρέφει ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, ο Δημήτρης Βαλαχής. Το έμπειρο στέλεχος εθεάθη πρόσφατα στα εγκαίνια του νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος του Βασίλη Φουρλή, την βρετανικής προέλευσης αλυσίδα, Holland & Barrett και αναμένεται ότι σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ρόλο που θα έχει στον όμιλο Φουρλή. Ο Δημήτρης Βαλαχής που ήταν εκείνος που ουσιαστικά έτρεξε το σχήμα της εξυγίανσης ενός μεγάλου μέρους των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, όντας επικεφαλής του σχήματος που στη συνέχεια οδήγησε στη συγχώνευση των εταιρειών, Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα με τη δημιουργία της Avramar. Για ένα διάστημα μάλιστα συνεργάστηκε και με τον πρώην τραπεζίτη και πρόεδρο της Grant Thornton, Νίκο Καραμούζη, στις κινήσεις που έχει κάνει με το fund SMERemediumCap στον τομέα των τροφίμων.

Εξαγορά «μαγειρεύουν» ο Παύλος Γερουλάνος και η Λάρα Mπαράζι – Γερουλάνου στα ψάρια

Ακούω ότι η ιδιαίτερα υγιής και δυναμική επιχείρηση της οικογένειας Γερουλάνου, ιδιοκτησίας του πρώην υπουργού Παύλου Γερουλάνου και της συζύγου του Λάρας Μπαράζι, ετοιμάζει εξαγορά στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Να μην ξεχνάμε ότι οι Γερουλάνος και Μπαράζι έκαναν το 2022 κίνηση να δώσουν ποσοστό της εταιρείας τους στον πολυεθνικό όμιλο με έδρα την Ισπανία, Grupo Profand, μία εξέλιξη που ήρθε να ενισχύει σημαντικά το εκτόπισμα της εταιρείας. Όμως όπως όλα δείχνουν οι δραστήριοι Έλληνες επιχειρηματίες, αντλώντας επιπρόσθετη δυναμική και από την είσοδο των Ισπανών στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση για μία κίνηση εξαγοράς που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά τους στην αγορά.

Η κίνηση-ματ του Ηρακλή στα τσιμέντα με την εξαγορά του Λαρσινού

Μία καθοριστική εξέλιξη έρχεται στο προσκήνιο και αφορά στον κλάδο του τσιμέντου στην Ελλάδα και όπως μου λένε οι ειδικοί της αγοράς, αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες σε έναν κλάδο που συνδέεται άμεσα με την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα. Ο όμιλος «Ηρακλής», ο οποίος ανήκει ιδιοκτησιακά στη γαλλική LafargeHolcim, συμφώνησε να εξαγοράσει τον τρίτο σε δυναμική παίκτη της ελληνικής αγοράς στο τσιμέντο. Ο λόγος για την εταιρεία Λαρσινός, η οποία είχε προμηθεύσει με τσιμεντοειδή το έργο της ανάπλασης του όρμου Φαλήρου με ανάδοχο την Άκτωρ και ο τζίρος της αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ο όμιλος Ηρακλής, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των εταιρειών ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge, ΛΑΒΑ, Geocycle, η καθεμία από τις οποίες δραστηριοποιείται σε ένα από τα αντικείμενα που σχετίζονται με την παραγωγή τσιμέντου και τσιμεντοειδών, είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος παίκτης στη χώρα, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Τιτάν. Η επίσημη ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη από την πλευρά του Ηρακλή, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Επένδυση με καταριανό άρωμα στην περιπετειώδη κλινική «Κασταλία»

Σε μία κλινική που σχετίστηκε έντονα τα προηγούμενα χρόνια με ταραχώδη περιστατικά, αυτή του ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη, γνωστή ως Κλινική Κασταλία, με έδρα το Ελληνικό, δημιουργείται σύντομα όπως μου λέει το ρεπορτάζ μου, ένα νέο συγκρότημα κατοικιών με επενδυτικά κεφάλαια που έχουν καταριανή προέλευση. Η «Κασταλία» είχε βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας τόσο στο 2020 όταν είχαν εκδηλωθεί κρούσματα της νόσου Covid-19 με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου, με την επιχείρηση να ελέγχεται τότε για το εάν και κατά πόσο τηρούσε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλεια κατά της πανδημίας. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 2021, το ΣΔΟΕ είχε εισβάλει στις εγκαταστάσεις της ίδιας κλινικής, ενώ η εισαγγελία είχε αναζητήσει πιθανές ευθύνες για χορήγηση ύποπτων ουσιών στους τρόφιμους της κλινικής, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αθωώνει τελικά το 2005 τον Π. Λυμπέρη. Επικεφαλής της επένδυσης στις παλιές εγκαταστάσεις της «Κασταλία» θα είναι ο Καταριανός, Mohammed Al-Obaidli και η εταιρεία QG Investment, η οποία εδρεύει στα νότια προάστια.