Η εθνική τραγωδία που βιώνουμε εδώ και τέσσερα 24ωρα έφερε τα πάνω κάτω στην πολιτική ζωή όσον αφορά τις εκλογές και στα όποια σχέδια εξυφαίνονταν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο «απρόβλεπτος παράγων» ήρθε και έδρασε σαν καταλύτης και ανέτρεψε τους πολιτικούς σχεδιασμούς και το εκλογικό χρονοδιάγραμμα με τις προτεραιότητες να αλλάζουν άρδην. Στην κυβέρνηση δεν συζητούν καν για πολιτικές εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα και ρίχνουν όλο το βάρος τόσο στην διαλεύκανση της σιδηροδρομικής τραγωδίας όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούει σε αυτή την φάση για εκλογές, καθώς θεωρεί ότι είναι άκαιρη μια τέτοια συζήτηση εν μέσω πένθους και αβάσταχτου πόνου.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ανέλαβε και το υπουργείο Μεταφορών μόνο όμως ως προς το θέμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, θα καλέσει τους ανάδοχους της σύμβασης για την τηλεδιοίκηση ζητώντας τους να πάψουν να βάζουν προσκόμματα, προκειμένου να μπει στις «ράγες» η υπόθεση. Παράλληλα, έχει ζητήσει να του παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες και πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες θα τονώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς αυτό μετά από το τραγικό γεγονός έχει εκλείψει.

Επίσης, παρότι από την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τους τόνους και επιτίθεται στην κυβέρνηση, η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον για τα επόμενα 24ωρα είναι οι απαντήσεις να δίνονται σε χαμηλούς τόνους ή και καθόλου σε ένδειξη σεβασμού και ενσυναίσθησης στον πόνο δεκάδων οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτό άλλωστε και πέραν του τριήμερου εθνικού πένθους έχουν ανασταλλεί όλες οι κομματικές εκδηλώσεις έως και την ερχόμενη Τρίτη.

Τώρα, όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, τα σενάρια δεν είναι πλέον πολλά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η 9η Απριλίου φαίνεται να βγαίνει από το κάδρο. Βέβαια όπως τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για εκλογές στις 9 Απριλίου. Ένα από τα κυρίαρχα σενάρια που ακούγονται έντονα κάνει λόγο για εκλογές με απλή αναλογική στις 21 Μαΐου και εκλογές με ενισχυμένη αναλογική αρχές Ιουλίου.

Αυτό το σενάριο προκρίνεται γιατί όπως λένε οι παροικούντες το Μαξίμου θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.

«Με μπαλώματα δεν θα λυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και κακώς δεν είχαμε δώσει προτεραιότητα», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο newsbeast.gr. Και πρόσθετε ότι πλέον σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο στον σιδηρόδρομο όσο και στους ίδιους τους πολιτικούς.