Το κλίμα παραμένει ακόμα, όπως είναι και λογικό, βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. Στις συζητήσεις που γίνονται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έμαθα ότι εστιάζουν πώς θα αλλάξει η ατζέντα τις επόμενες ημέρες. Αναγνωρίζουν ότι η τραγωδία θα επηρεάσει την στάση της κοινής γνώμης, αλλά υπάρχουν ερωτηματικά κατά πόσο θα επιδράσει στην εκλογική συμπεριφορά. Από εδώ και πέρα όμως, και επειδή θα εισέλθουμε στην σκληρή προεκλογική ζώνη, όλοι αναγνωρίζουν, και κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με βάση όσα είπε, ότι έχουμε μια από τις πιο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Και δεν είναι μόνο δύσκολη, αλλά και σύνθετη καθώς, φαίνεται πως θα έχουμε κάλπες σε δυο Κυριακές.

Έμφαση στον κατώτατο

Στο πλαίσιο της αλλαγής ατζέντας θα εστιάσουν τις επόμενες ημέρες στην αύξηση του κατώτατου μισθού που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μου, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 770-780 ευρώ, αν και ακόμα συζητείται μήπως φθάσει και τα 800 ευρώ, αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες. Η αύξηση αυτή θα κινείται στη ζώνη 7,75-8% και είναι μεγαλύτερη από αυτή που χορηγήθηκε στους συνταξιούχους. Η ανακοίνωση θα γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς την Παρασκευή 10 Μαρτίου, όπως ορίζει και ο νόμος, θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ώρα των αποφάσεων

Πέρα όμως από την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπάρχει η μεγάλη συζήτηση για το χρόνο των εκλογών μετά τα νέα δεδομένα. Σας ενημέρωσα για τα νέα σενάρια που υπάρχουν και τις συζητήσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα τεθούν όλα στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και οριστικές αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών. «Δεν θα αργήσουμε» φέρεται να έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε στενούς του συνεργάτες και είμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού.

Το τελευταίο υπουργικό

Η λήψη των αποφάσεων θα φέρει και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία και θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές. Το υπουργικό συμβούλιο είχε προγραμματισθεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου, αλλά λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και της κήρυξης εθνικού πένθους όλα πάγωσαν. Τώρα προγραμματίζεται να γίνει πιθανότατα έως την προσεχή Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά να μάθουμε την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Πριν όμως από την προκήρυξη των εκλογών πρέπει να κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να τρέξουν όλοι πολύ γρήγορα και τα υπουργεία που έχουν εκκρεμότητες έχουν καταθέσει, όπως το υπουργείο Εσωτερικών πολυνομοσχέδιο του οποίου και ψηφίστηκε, ή πρόκειται να καταθέσουν νομοσχέδια για να κλείσουν διάφορα θέματα.

Στήριξη σε Κεραμέως

Συναγερμός κτύπησε τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, όταν το Kontra 24 στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, προβλήθηκε ως αποκάλυψη ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε προεκλογικό σουαρέ προς τιμήν της σε κατάστημα της Κηφισιάς, σπάζοντας έτσι την κυβερνητική οδηγία για αναστολή όλων των εκδηλώσεων και κυρίως του τριήμερου εθνικού πένθους. Αμέσως, μόλις έγινε γνωστό επικοινώνησαν από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί της και η ίδια το διέψευσε και αποφασίστηκε μάλιστα να κινηθεί νομικά.

Η οργή της Κεραμέως

Η υπόθεση όμως άρχισε να… φουσκώνει στο διαδίκτυο και μάλιστα υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία το Σάββατο το πρωί, με την υπουργό Παιδείας να περνάει στην αντεπίθεση. Η ίδια διεμήνυσε στο πρωθυπουργικό επιτελείο, και το είπε και δημόσια ότι μετά το δυστύχημα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και συνεστιάσεις. Ηταν στο σπίτι της, μίλησε για αθλιότητα καθώς το βίντεο που προβλήθηκε έδειχνε πλάνα από συγκέντρωση του Ιουλίου του 2019. «Συνιστά χυδαίο ψέμα και άθλια συκοφαντία για την οποία θα κινηθώ νομικά».Τι έγινε; Όντως έγινε συγκέντρωση στον Βάρσο, στην Κηφισιά, αλλά αυτή έγινε την Τρίτη, πολύ πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη και όχι την Πέμπτη, όπως δημοσίευσε η Δημοκρατία.

Και πάλι υποκλοπές

Η εβδομάδα που έρχεται θα έχει ενδιαφέρον και θα έχουμε και πάλι στο μενού τις υποκλοπές, αλλά με ευρωπαϊκό αέρα. Και αυτό διότι έρχεται η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου για τριήμερη επίσκεψη με αποστολή να ελέγξει την κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών, την κατάσταση της ελευθεροτυπίας, το προσφυγικό, τη δολοφονία Καραϊβάζ, κ.α. Και εδώ υπήρξε παρασκήνιο και έγιναν προσπάθειες να αναβληθεί εκ νέου η έλευση της επιτροπής, η οποία ήδη είχε ακυρώσει μια φορά την αποστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε η ελληνική κυβέρνηση είχε προβάλλει το επιχείρημα ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές και έτσι μετατέθηκε για τον Μάρτιο η επίσκεψη, αλλά τώρα δεν κατάφερε να παγώσει την αποστολή. Γιατί μας ενδιαφέρει η επιτροπή LIBE; Γιατί εάν διαπιστώσει σοβαρές παραβάσεις μπορεί να εισηγηθεί την διακοπή κονδυλίων για τη χώρα μας και σχετίζεται και άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Cinobo: Το success story του «ελληνικού Netflix»

Πάμε λίγο σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όπου οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν κατακλύσει και τη χώρα μας. Μαθαίνω ότι η ελληνική πλατφόρμα Cinobo, που πολλοί την αποκαλούν «ελληνικό Netflix» καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά να βγάζει και κέρδη. Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, το 2021 είχε τζίρο 1,26 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 109 χιλιάδες ευρώ. Καθόλου άσχημα εάν σκεφτεί κανείς ότι επενδύει σε περιεχόμενο που απέχει από αυτό που ονομάζουμε «mainstream», με αρκετό ελληνικό περιεχόμενο αλλά και εναλλακτικό κινηματογράφο, σινεφίλ ταινίες και ανεξάρτητες παραγωγές. Ως προς την ταυτότητα των συνδρομητών του Cinobo, τα πράγματα έχουν ως εξής: 18-24 – 9,33%, 25-34 – 16,32%, 35-44 – 26,28%, 45-54 – 21,93%, 55-64 – 15,12%, 65+ – 11,03%. Από αυτούς το 70% διαμένει στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 30% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για την ιστορία, τα γραφεία του βρίσκονται στα Εξάρχεια και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός του του είναι η 28χρονη, Δάφνη Μπέχτση.

Τα 30 εκατομμύρια του Ολλανδού και το 25% στο διάσημο Corfu Palace

Όπως άκουσα από μία πηγή με καλή πληροφόρηση στον τομέα των ακινήτων, ο Ολλανδός επενδυτής και βασικός μέτοχος της Reggeborgh Invest, η οποία είναι βασική μέτοχος στον όμιλο Ελλάκτωρ, Χένρι Χόλτερμαν, έχει υπογράψει option με την οικογένεια Φωκά που διατηρούσε το διάσημο ξενοδοχείο Corfu Palace της Κέρκυρας, προκειμένου εκτός από το 75% που έχει εξαγοράσει, να αποκτήσει προσεχώς και το υπόλοιπο 25%. Η κερκυραϊκή οικογένεια Φωκά διαμένει μόνιμα στην Ελβετία και πριν πουλήσει το 75% από το δημοφιλές ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού των Φαιάκων στον Χόλτερμαν, είχε προσεγγίσει εν μέσω πανδημίας και άλλους αγοραστές. Οι πληροφορίες μου λένε ότι μέσα στην πανδημία η οικογένεια Φωκά προσπάθησε να πουλήσει το ποσοστό αυτό έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο οι επαφές που είχε με υποψήφιους επενδυτές δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα τελικά να αγοράσει το ποσοστό ο Ολλανδός με τίμημα που άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σκλαβενίτης και η εξαγορά στη Λάρισα

Μία εξαγορά που άργησε κάτι παραπάνω από το φυσιολογικό. Οι δύο πλευρές δηλαδή η πλευρά του ιδιοκτήτη Θάνου Σανίδα και η οικογένεια Σκλαβενίτη φέρονται να έχουν συμφωνήσει ως προς τα βασικά. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο Σκλαβενίτης είναι έτοιμος να προχωρήσει σε «γάμο» με την απόκτηση της τοπικής αλυσίδας της Λάρισας AS Αγορά, του επιχειρηματία Θάνου Σανίδα. Όπως όλα δείχνουν το κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί απλά θέμα χρόνου. Ή απλά λίγο περισσότερου χρόνου από το αρχικά αναμενόμενο. Η AS διατηρεί δίκτυο 9 καταστημάτων. Ο τζίρος της σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2020 ανήλθε στα 10,35 εκατομμύρια ευρώ (9,08 εκατ. ευρώ το 2019) με τα αποτελέσματα προ φόρων να είναι 48,88 χιλιάδες ευρώ (44,5 χιλ. ευρώ το 2019).

Κοντά στην έξοδο από το Χρηματιστήριο το Πλαίσιο

Λίγες μόνο λεπτομέρειες φαίνεται πως εκκρεμούν για να βγει τυπικά αλλά και οριστικά το Πλαίσιο από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το Πλαίσιο να αποκτήσει μέσω της διαδικασίας Δημόσιας Πρότασης το 100% των μετοχών. Μόλις χθες, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει πλέον στο 97,38% και πλέον δεν χωρίζουν παρά ελάχιστες μετοχές την γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και προϊόντων τεχνολογίας από την «ανεξαρτησία» της εκτός Κεφαλαιαγοράς. Για ιστορικούς λόγους απλά αναφέρουμε ότι η εταιρεία βρισκόταν στο Χρηματιστήριο από το 1999.

Ανατροπές στη Frigoglass της οικογένειας Δαυίδ

Σε περίοδο ανατροπών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Frigoglass. Η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ με ειδικότητα στην παραγωγή ψυγείων για γνωστές εταιρείες όπως η Heineken και η Coca-Cola αλλά και με παραγωγή γυάλινου μπουκαλιού βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Όπως ψιθυρίζουν κάποιοι μυημένοι στην αγορά, η εταιρεία θα εμφανίσει μετοχικές ανατροπές καθώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της θα μεταφερθεί σε μία νέα εταιρεία που σήμερα είναι θυγατρική της, όπου την κυριαρχία σε αυτήν θα έχουν οι ομολογιούχοι και τη μειοψηφία η οικογένεια Δαυίδ. Μιλώντας για ομολογιούχους πρόκειται για funds, που ουσιαστικά θα έχουν πλέον το πάνω χέρι στην εταιρεία κι ενώ έως αυτή τη στιγμή η οικογένεια Δαυίδ διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας με ποσοστό 48,55% μέσω της Truad Verwaltungs.