«Γνωρίζετε ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει, γιατί εσείς τις παραγγείλατε κύριε Μητσοτάκη. Προτιμήσατε τη φυγή, από μία ξεκάθαρη δέσμευση. Γνωρίζατε τα πάντα και επί 6 μήνες λέγατε ψέματα παντού, όπου κι αν βρισκόσασταν: Σε δημόσιες δηλώσεις, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ψέμα πάνω στο ψέμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πήρξε μία τεράστια απόπειρα συγκάλυψης που δεν αποτελεί μόνο απόδειξη της ενοχής σας αλλά από μόνη της, είναι άλλη μία κακοποίηση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Γιατί μέσα στον πανικό σας, κάνατε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε. Διότι για να την πετύχετε αυτή τη συγκάλυψη, επιχειρήσατε να εμπλέξετε θεσμούς θεμελιώδους σημασίας για τη δημοκρατία, όπως τη Δικαιοσύνη. Εξαπολύσατε κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με επίκληση του απορρήτου, με απειλές φυλάκισης έως και 10 ετών και βέβαια με τη σπίλωση ή καλύτερα με τη δολοφονία χαρακτήρα».

Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, αντί να επιδείξετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας ή να παραιτηθείτε, είτε να υποδείξετε έστω τους ενόχους αν δεν ήσασταν εσείς ο ένοχος, επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής. Μετατρέψετε τον φόβο σας σε λάσπη και χειραγώγηση, σε επίθεση με κάθε μέσο εναντίον της αλήθειας. Το μόνο που καταφέρετε τελικά ήταν να γίνετε δύο φορές ένοχος».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε: «Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβετε προσωπικά την ΕΥΠ μόλις μπήκατε στο Μαξίμου, δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε τον νόμο προκειμένου να μπορεί να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που δεν πληρούσε τα κριτήρια, μονάχα επειδή ήταν δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανιψιό σας (σ.σ. τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη) τον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε την κυρία Βλάχου, εισαγγελέα της ΕΥΟ. Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση του δημοσιογράφου Κουκάκη. Δική σας απόφαση ήταν να επικαλείστε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη Δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας προσωπική απόφαση και ντροπή είναι αυτή η άθλια επίθεση που εξαπολύετε σε μία ανεξάρτητη αρχή κι έναν έντιμο δικαστικό που επιτέλεσε το καθήκον του (σ.σ. αναφέρεται στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Χρήστο Ράμμο).

Τι απ’ όλα αυτά μπορείτε να αρνηθείτε; Εσείς δεν ήσασταν αυτός που με διάγγελμα εν μέσω των… ήχων κάποιον τζιτζικιών τότε, στα μέσα του Αυγούστου, είπατε ψέματα για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Ανδρουλάκη; Οι επίσημες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου δεν ήταν αυτές που μας είπαν στην αρχή ότι ο αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπείας που αφορούν την Κίνα και την Ουκρανία; Δικές σας δεν ήταν αυτές οι διαρροές; Δικές σας ήταν, γιατί ήσασταν αδίστακτος. Αφήσατε υποψίες κατασκοπείας για τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Εσείς μας είπατε ότι η παρακολούθηση του ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος. Εσείς επιβάλλεται το απόρρητο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Να λοιπόν τα στοιχεία, θα απαντήσετε πάνω σε αυτά;».

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Posted by Alexis Tsipras on Friday, January 27, 2023