Πριν καλά καλά καταλαγιάσουν οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση βάζει στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στο υπουργικό συμβούλιο αύριο θα συζητηθούν οι αλλαγές που θα επέλθουν στο καθεστώς λειτουργίας δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κεντρική ιδέα είναι να είναι όλα τα επαγγέλματα ανοιχτά, εκτός αν υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει διαφορετικό καθεστώς. Σύμφωνα με αυτή δεν πρέπει να υφίσταται κανένα εμπόδιο για την πρόσβαση σε ένα επάγγελμα και κανένα προνόμιο ή περιορισμός για την άσκηση του.  Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και τις εντολές της τρόικας, πρώτοι στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες.

Δικηγόροι: θα υπογράφουν στο εξής συμβάσεις με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Επίσης αίρονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, ενώ ταυτόχρονα αίρεται και η απαγόρευση της διαφήμισης.

Συμβολαιογράφοι: προς άρση οδεύουν και στους συμβολαιογράφους οι γεωγραφικοί περιορισμοί, η ελάχιστη αμοιβή, η διαφήμιση, αλλά και ο περιορισμός που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό επαγγελματιών που επιτρέπεται κάτω από ειδικές μάλιστα προϋποθέσεις να δραστηριοποιείται σε κάθε περιοχή της χώρας.

Φαρμακοποιοί: αίρονται και για τους φαρμακοποιούς οι γεωγραφικοί περιορισμοί (ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, δύο φαρμακεία σε απόσταση 100 μέτρων κ.λπ.), ενώ μειώνεται με βάση τις οδηγίες του μνημονίου το ελάχιστο περιθώριο κέρδους. Με βάση τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών θα περιοριστεί άμεσα στο 15% – 20% στις λιανικές πωλήσεις,

Μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές: καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές.

Πρόκειται για διατάξεις που ανατρέπουν καθεστώτα δεκαετιών και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους. Πάντως το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον ερχόμενο χρόνο, ενώ σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υιοθετηθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.