Η πρόεδρος Μέτσολα έδωσε εντολή για την κατεπείγουσα διαδικασία της άρσης της ασυλίας των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, που φέρονται να σχετίζονται με το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatar Gate, στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή και το Κατάρ, αναφέρει δημοσιεύμα εφημερίδας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει τις ασυλίες των δύο ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Αντρέα Κοτσολίνο από την Ιταλία και του Μαρκ Ταραμπέλα από το Βέλγιο και οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Μάλιστα, η πρόεδρος Μέτσολα σημείωσε ότι θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=358269106119686&set=a.358269059453024

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Μέτσολα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα των βελγικών αρχών.

Επίσης, θα εκφράσει τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των ισχυόντων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής.

È da tempo che sono impegnato nelle Istituzioni. È da tempo che mi impegno a essere un degno rappresentante. Ho…

Posted by Andrea Cozzolino on Monday, November 21, 2022

Διαδικασία για την άρση ασυλίας

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.