«Προτιμώ τους σκληρούς διαλόγους παρά την επιβολή capital controls» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2023 απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεγόμενα «μπινελίκια» του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Ο κ. Σταϊκούρας αφιέρωσε τον χρόνο του στο να απαντήσει σε 10 μύθους που διακινεί, όπως, είπε η αντιπολίτευση.

Όσον αφορά τον πρώτο μύθο περί κατάρρευσης της οικονομίας, αυτό θα είχε φανεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς δείκτες, σημείωσε.

Όσον αφορά τον δεύτερο μύθο ότι κακώς πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τα έκανε όλα, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως ήταν το καλοκαίρι του 2022 που η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία και πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Για τον τρίτο μύθο, ότι η ΝΔ άφησε άδεια ταμεία στα τέλη του 2014, ο υπουργός Οικονομικών αναρωτήθηκε: «Τότε πώς πληρώνατε μισθούς και συντάξεις;».

Για τον τέταρτο μύθο που λέει ότι αυξήθηκαν οι φόροι επί ΝΔ: «Εμείς μειώνουμε και συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους. Είμαστε η μόνη χώρα που το κάνει στην ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στην κοινωνία τα παραπάνω έσοδα. Παράλληλα, ανέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν είχε διαβάσει συγκεκριμένες σελίδες του προϋπολογισμού θα είχε δει «πού πηγαίνουν τα λεφτά».

Αναφορικά με τον πέμπτο μύθο, ότι η Ελλάδα δεν ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας παρέδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται πως η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση είναι η πιο γενναία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον έκτο μύθο, ότι η Ελλάδα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο κ. Σταϊκούρας αναρωτήθηκε: «Δεν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια εξωγενής πρωτόγνωρη κρίση;». Ο πληθωρισμός είναι ψηλός, αλλά αποδεικνύεται ότι κάνουμε το καλύτερο εφικτό για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου έχουμε τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον έβδομο μύθο, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση πλειστηριασμών και ασυλία σε τραπεζικά στελέχη, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε πως από το Μάιο του 2017 υπάρχει σχετικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και πως από το 2018 έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ μιλά για ασυλία στελεχών. «Το νομοθετήσατε εσείς. Υπογραφή Τσίπρα: Οι εταιρείας διαχείρισης νομιμοποιούνται σε κάθε ενέργεια. Εσείς το ψηφίσατε το 2015. Οριζόντια άρση της πρώτης κατοικίας είχαμε στις αρχές του 2019. Μετά φτιάξατε σχήμα για τα κόκκινα δάνεια έως το 2018. Την επεκτείναμε, την κατοχυρώσαμε», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στον όγδοο μύθο που αφορούσε ένα tweet του Αλέξη Τσίπρα – όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε γιατί να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να ρυθμίσει το κόκκινο δάνειό του – ο κ. Σταϊκούρας απάντησε με ένα σχόλιο που είχε κάνει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος: «Γιατί αυτό δεν είναι λογικό»