Στην υπόθεση της Εύας Καϊλή αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ρωτήθηκε από το Νewsbeast αν έχουν έρθει σε επαφή οι βελγικές με τις ελληνικές αρχές. Όπως είπε, δεν γνωρίζει όπως και δεν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. «Το λέω αυτό γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση για το θέμα του πως ελέγχονται πολιτικά πρόσωπα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τι μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Εδώ έχουμε ένα οξύμωρο. Για να φτάσουν οι βελγικές αρχές στην άκρη του νήματος κάποια τακτική θα ακολούθησαν», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Ερωτηθείς αν τις επαφές της κας Καϊλή τις γνώριζαν και άλλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Οικονόμου είπε: «δεν μπορώ να το ξέρω όπως και το εύρος της υπόθεσης αυτής. Είναι μια σοβαρή υπόθεση και βρίσκεται στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης. Δημιουργεί ερωτήματα για τους θεσμούς στην Ευρώπη και οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε το κύρος των θεσμών. Εδώ υπάρχει το εξής οξύμωρο: Δεν έσπευσε κανείς από τη ΝΔ να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η παραβατική συμπεριφορά βαρύνει συνολικά κόμματα.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδει να μετατοπίσει το δικό του πρόβλημα στη ΝΔ με κωμικοτραγικές κινήσεις διαστρέφει την πραγματικότητα και ενώ ήταν πολιτικά συνδεδεμένος μαζί της και συνδέθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές, για ακατανόητους λόγους επιδιώκει να το μεταθέσει σε άλλους χώρους. Αυτά είναι για γέλια και για κλάματα. Όσα ευφυολογήματα και να χρησιμοποιήσει κανείς όπως “μεταγραφές αεροδρομίου”, έχουν γίνει τέτοιες μεταγραφές ουκ ολίγες από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Προφανώς και γεννώνται μια σειρά από ερωτηματικά αν υπήρχε λειτουργία εκτός πλαισίου στην ΕΥΠ»

Πολλές ερωτήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων δέχθηκε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα αν υπήρχε παρακράτος εντός της ΕΥΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή θεσμική πρωτοβουλίες και αντικατέστησε την ηγεσία της ΕΥΠ. Θύμισε επίσης τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλά και το ότι προστέθηκε από την πρώτη στιγμή δεύτερος εισαγγελέας. Τόνισε ακόμα ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα από την δικαιοσύνη και αν υπήρξε έρευνα εκτός πλαισίου από την ΕΥΠ θα αποδοθούν ευθύνες.

Ερωτηθείς για ποιον λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτός που θα το επιβεβαιώσει θα είναι η δικαστική έρευνα η οποία θα φωτίσει κάθε σκιά στην υπόθεση αυτή. «Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες και αν υπάρχει συστημικό πρόβλημα στην ΕΥΠ θα αντιμετωπιστεί με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί. Ούτε καλύπτει, ούτε συγκαλύπτει».

Στο ερώτημα αν παρακολουθούνταν ο στρατός είπε ότι η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψουν η πολιτική ζωή της χώρας να καθορίζεται από κασέτες που θα δηλητηριάζουν τον πολιτικό βίο.

«Προφανώς και γεννώνται μια σειρά από ερωτηματικά αν υπήρχε λειτουργία εκτός πλαισίου στην ΕΥΠ και αν κάποιοι υπόκλεπταν συνομιλίες και αν είναι αληθινά σε ποια χέρια βρίσκονται και τι συμφέροντα εξυπηρετούν. Δεν είναι όμως δική μας δουλειά αλλά δουλειά των θεσμικών οργάνων. Αναφέρομαι σε ρυπαρά και υπόγεια δίκτυα που καλλιεργούν διάφορες απόψεις και διαπιστώσεις και έχουν ισχυρισμούς που μένει να αποδειχθούν σε όλο το εύρος. Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και εμπιστευόμαστε όλοι την δικαιοσύνη για το έργο της».

Ερωτηθείς αν ρώτησε ο πρωθυπουργός για τον κωδικό παρακολούθησης και αν ισχύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που υπάρχει η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει.