Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών. Τότε θα αποχωρήσουν όλοι οι επισκέπτες, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου με το που άνοιξαν οι πύλες, πήγαν να αφήσουν ένα λουλούδι μπροστά στο μνημείο, στη μνήμη των ηρώων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο για τον εορτασμό της 49ης επετείου από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της. «Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη κατάθεση του στεφάνου αποχώρησε από το μνημείο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Νωρίτερα στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοψίζει τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη Χούντα, αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η νεολαία. Ο ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αποδείξει ότι ο τράχηλός του δεν σηκώνει κανενός είδους ζυγό και ότι ποτέ δεν σταματά να μάχεται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δυο στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, όλη η ουσία: «Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί».