Δηλώσεις για την ατζέντα της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο για το Καλάθι του Νοικοκυριού αλλά και τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας έκανε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικά για τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια δεν θα έκανα άλλη δουλειά.

Δεν θα μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων, οι θέσεις μα είναι ξεκάθαρες: προτιμώ να συζητώ για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια σημείωσε με νόημα: «Αν η Ελλάδα είχε 85% πληθωρισμό και εγώ θα ήθελα να αλλάζω την θεματολογία».

«Θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή» 

Όσον αφορά στην ατζέντα των συζητήσεων στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβίωση της διαδικασίας του Βερολίνου και την συμμετοχή της Ελλάδας.

«Θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εποχή που τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας είναι πρώτη προτεραιότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε ότι ο ρόλος μας είναι ενισχυμένος και έγιναν συζητήσεις με όλες τις χώρες των Βαλκανίων για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις βοηθήσουμε να απεξαρτηθούν από το φυσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι έχουμε τις υποδομές και τη δυνατότητα να μην καλύψουμε μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά και τις ανάγκες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί όχι και της Κεντρικής Ευρώπης.

«Η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα είναι ενεργή σε τέτοιου είδους επενδύσεις προκειμένου κι εκείνες να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα ότι ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας στην περιοχή αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους». 

«Μέτρο για να συγκρατήσουμε τις τιμές το Καλάθι του Νοικοκυριού»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για το νέο μέτρο που εφαρμόζεται από χθες, το Καλάθι του Νοικοκυριού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη έξαρσης πληθωρισμού τα τελευταία 50 χρόνια και απέναντι σε αυτό δρομολογούμε δράσεις για να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις και εκτίμησε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι αυξήσεις στις συντάξεις από 01/01/2023 θα ξεπεράσουν το 7,5%.

«Το καλάθι είναι μόνο ένα μέτρο για να συγκρατήσουμε τις τιμές σε ένα Καλάθι 50 βασικών προϊόντων που απευθύνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν θετική η πρώτη αντίδραση και εκτίμησε ότι θα οδηγήσει σε συγκράτηση των τιμών.

«Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και απαρίθμησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα. 

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση λέγοντας: «Υπάρχουν πάντα εύκολες κριτικές και ανέξοδες υποσχέσεις για την ακρίβεια. Δεν μπορούν κάποιοι με ένα νόμο και ένα άρθρο να την αντιμετωπίσουν».