Το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς κυρώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Έτσι, υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 και επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ως στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων.

«Η διεύρυνση της Βορειανατολικής Συμμαχίας, με την ενσωμάτωση χωρών και μελών που σέβονται τις αρχές και αξίες τις οποίες και η Ελλάδα υποστηρίζει και προσυπογράφει, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, και τόσο η κυβέρνηση και εγώ, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχουν διατυπώσει επανειλημμένα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, θεωρούμε ότι έχουμε να κερδίσουμε ως Ελλάδα από την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, όχι μόνο για τα στενά αμυντικά μας θέματα αλλά και για ευρύτερα θέματα, για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον, όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που για εμάς έχει τεράστια σημασία και που αυτό επίσης καλύπτεται».