Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για το άνοιγμα των σχολείων, το θέμα των υποκλοπών, αλλά και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή. Αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων και για το πώς θα επιστέψουν οι μαθητές στα θρανία σε λίγες ημέρες που ανοίγουν τα σχολεία ο κ. Πλεύρης επισήμανε: «Bούληση μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων» ανέφερε ο Υπουργός.

Χωρίς μάσκες τα παιδιά στα σχολεία

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, οι ειδικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εξωτερικό όπου έχουν ήδη ανοίξει τα σχολεία. «Στην Ελλάδα, τα σχολεία ανοίγουν αργότερα από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, – και αυτό είναι πλεονέκτημα» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, ανοίγουν χωρίς μέτρα στα σχολεία ή με μέτρα συστάσεων,» διευκρίνισε. «Θα κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά θα ακούσουμε και τη γνώμη των ειδικών» ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Ερωτηθείς για το εάν υπάρξει κρούσμα σε μία σχολική τάξη, τι θα γίνει με την διασπορά απάντησε: «όλο το καλοκάιρι λειτουργήσαμε χωρίς μάσκα, εκτός από τα ΜΜΜ και νοσοκομεία. Και είδαμε τι διασπορά υπήρξε. Μην προτρέχουμε όμως. Να ακούσουμε τους ειδικούς. Θα υπάρξει πρωτόκολλο θα υπάρξει πρωτόκολλο και για το κρούσμα, τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα και πότε ενδεχομένως χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις».». Για το λόγο που δεν θα υπάρξει έστω ένα τεστ την πρώτη μέρα στα σχολεία, ο Υπουργός απάντησε: «Να σας πω κάτι. Και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Το τεστ αυτή τη στιγμή και ειλικρινά (μιλώντας) δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση που η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση. Τώρα να σας θυμίσω ότι όλο το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς κανένα τεστ παρά μόνο τεστ γινόταν σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι» τόνισε.

«Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό. Οπότε θα παρακολουθήσουμε την πανδημία γιατί μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων όσο πλησιάζουμε σε χειμερινούς μήνες. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση (της μάσκας). Αυτή τη στιγμή λέμε το άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς και με την κ. Κεραμέως να ξέρετε η κανονικότητα που πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία είναι και για την υγεία των παιδιών» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. «Η βούληση της κυβέρνησης είναι, όχι μέτρα, πιο κοντά στην κανονικότητα συνολικά» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, ο υπουργός σημείωσε πως το μέτρο θα επανεξεταστεί στις 31 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να έχουμε δει συνολικά την πορεία της πανδημίας.

Τέλος ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποκλοπών υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Το τι έρευνες θα κάνει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι στην πλήρη δικαιοδοσία της, να δει συνολικά το θέμα. Εμείς ερχόμαστε και λέμε κάτι. Έχουμε να κάνουμε με μία παρακολούθηση η οποία ήταν νόμιμη. Όταν λέμε νόμιμη, λέμε πως έγινε σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τον νόμο. Αυτό το προσπερνάμε πολλές φορές. Έγινε με την υπογραφή ενός εισαγγελικού λειτουργού που είναι ο μόνος που είναι αρμόδιος να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε.