Την ιδιαίτερη ανησυχία του, για τις αιματηρές συγκρούσεις που καταγράφονται στη Βαγδάτη εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Βαγδάτη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων.

Καλούμε για την αποφυγή χρήσης βίας και την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο, εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία της χώρας, πλαισίων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ασφάλεια, σταθερότητα και κυριαρχία του Ιράκ».

Θυμίζουμε ότι χθες Δευτέρα, έπεσαν νεκροί 15 υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Οι αιματηρές συμπλοκές ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του Σαντρ ότι «αποσύρεται οριστικά» από την πολιτική και κάλεσε το δικαστικό σώμα της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, απειλώντας με απροσδιόριστες συνέπειες εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα ζητά να γίνουν πρόωρες εκλογές και αλλαγές στο Σύνταγμα μετά την αποχώρηση των βουλευτών του από το κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο.