«Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό στη δευτερολογία του, αλλά απάντηση δεν πήραμε: Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσατε κύριε Μητσοτάκη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Κουκάκη; Γιατί επίσης δεν μας είπατε για τη δυνατότητα ασυλίας που δώσατε σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τα οποία είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υπόθεσης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν δεσμευμένα από ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος»; Γιατί αυτό ερευνούσε ο Κουκάκης κι αυτό έγραφαν οι εφημερίδες. Επίσης δεν μας είπατε πόσους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε» τόνισε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρo ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Ακολούθως αναρωτήθηκε: «Συμμετέχει ο κύριος Ανδρουλάκης σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου; Να μας το πείτε κύριε Μητσοτάκη. Αυτό που μάθαμε είναι ότι κανένας μας κανένας εκλεγμένος βουλευτής δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε επίσης ότι συμφωνεί με την άποψη που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο συνταγματολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, «όσο κι αν συμφωνώ σε πάρα πολλές άλλες πολιτικές θέσεις μαζί του. Αυτό που λέει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι προφανώς και πρέπει να υπάρχει εξαίρεση των βουλευτών και των ευρωβουλευτών όσον αφορά τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Αυτό απαγορεύεται τόσο από άρθρα του Συντάγματος όσο και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν να έχετε τη δυνατότητα εσείς, ή η ΕΥΠ, χωρίς καμία άλλη έγκριση, παρά μονάχα με την υπογραφή ενός εισαγγελέα, να έχετε την δυνατότητα παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Λέει λοιπόν σήμερα ο κύριος Βενιζέλος, πως άλλο πράγμα είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας γενικά κι αόριστα, και άλλο πράγμα είναι το ζήτημα του εγκλήματος, εάν δηλαδή έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα ή υπάρχει σαφής ένδειξη εγκληματικής δραστηριότητας. Ακόμη και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που ήταν εγκληματική οργάνωση, δεν υπήρξε στη δικογραφία καμία επισύνδεση ενόσω τα μέλη της ήταν βουλευτές; Ουδέποτε υπήρξε στη χώρα μας επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του εθνικού κοινοβουλίου ή της Ευρωβουλής».

Και πρόσθεσε: «Κύριε Μητσοτάκη πιαστήκατε με τον… κοριό στο αυτί, και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς, που δεν αγγίζουν κανέναν. Το νέο σας επιχείρημα δεν είναι πως είστε αθώος, αλλά αυτό είναι μία κανονικότητα στην οποία προβαίνουν όλες οι κυβερνήσεις. Λέτε δηλαδή ότι είστε ίδιος με εμάς. Δηλαδή ότι εσείς οι… άριστοι είστε ίδιοι με εμάς τους χείριστους. Ότι εσείς οι… πατριώτες είστε ίδιοι με εμάς τους προδότες. Ότι εσείς οι… μεταρρυθμιστές είστε ίδιοι με εμάς τους λαϊκιστές, αυτό μας λέτε. Αν αυτό δεν είναι το πάρθιο βέλος στον μύθο που χτίσατε τόσα χρόνια, του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, τότε αναρωτιέμαι τί άλλο είναι. Εμείς δεν διανοηθήκαμε ποτέ να προβούμε σε υποκλοπές από το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς και ποτέ δεν έδωσα εγώ εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή οποιονδήποτε πολιτικό μου αντίπαλο. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ δεν προσανατολίσθηκε στο έγκλημα και στον εξωτερικό εχθρό. Όταν κυβερνούσα εγώ γνωρίζετε καλά πως κάθε έξι μήνες σας ενημέρωναν από την ΕΥΠ για μια σειρά ενεργειών και υποθέσεων που χειριζόταν».

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε επίσης και κάτι άλλο. Ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση πολιτικού, αλλά είναι διαφορετικό το γεγονός ότι μπορεί να παρακολουθούνταν ένα άλλο πρόσωπο και αυτό το άλλο πρόσωπο να μιλούσε με κάποιον πολιτικό. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό, εάν θέλει να στήσει Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο 2015 – 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ας το κάνει. «Αλλά να είναι μια ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Εάν έχετε στοιχεία, μπορείτε επίσης να τα πάτε στον εισαγγελέα».