Με την προσδοκία η συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις να διεξαχθεί σε κλίμα εθνικής ευθύνης ξεκίνησε την ομιλία του κατά την προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Παίρνω το λόγο στη σημερινή συζήτηση η οποία διεξήχθη με μεγάλη ταχύτητα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις που θα καλύπτουν τα κενά σε κρίσιμες λειτουργίες των κρατικών δομών. Έχω προσδοκία ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και με την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν συγκλίσεις σε ένα πεδίο που δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Για αυτό υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του κου Ανδρουλάκη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος με την οποία απάντησα με αλλαγές στον διοικητή της ΕΥΠ και στη γ.γ. του πρωθυπουργού. Κατέθεσε 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουμε από κοινού μία νέα πραγματικότητα στις μυστικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και όχι να βαλτώσει η δράση της ΕΥΠ. Γιατί η ΕΥΠ συνετέλεσε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή στον Έβρο. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διαρκές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, όπου επιτελεί αθόρυβες νίκες. Επιτυχίες που ποτέ δεν γίνονται γνωστές. Ένα λάθος αποκτά όμως μεγάλες διαστάσεις. Τίποτα δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό τον πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν αρκεί και δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται σε λεπτή γραμμή. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες. Ενημερώθηκα ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά.

Και εγώ πληροφορούμαι ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων όταν ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει πρωθυπουργός και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν με τον Τσίπρα πρωθυπουργό».

«Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας»

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός πρότεινε την ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, την αναβάθμιση του ρόλου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και τη θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα και συνέχισε – όπως είπε – μιλώντας για 4 αλήθειες. Συγκεκριμένα:

Αλήθεια 1: Υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις εθνικές υπηρεσίες κακόβουλα λογισμικά.

Αλήθεια 2: Για τις νόμιμες επισυνδέσεις, αυτές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα από δράση λιμενικού μέχρι τρομοκρατία, δίωξη ναρκωτικών και απαγωγές. Όλες λειτουργούν με ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο προϋπήρχε και το οποίο ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα αντανακλαστικά. Αυτή είναι και η ουσία της απόφασής μας σε πρώτη φάση να επανέλθουμε στον δεύτερο εισαγγελέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης Περί Κατασκοπείας

Αλήθεια 3η: είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι οι δραστηριότητας των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπίας. Η πλήρης δημόσια προσέγγιση είναι δύσκολη και όσοι το αρνούνται δεν λένε την αλήθεια αλλά κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Αλήθεια 4η: Από την πρώτη ώρα που το ενημερώθηκα κάλεσε η κυβέρνηση τον κο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς δεν γίνεται δημόσια. Ενεργοποιήθηκε και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο ενός ακέραιου εισαγγελέα αντί να τον στοχοποιούμε, όπως κάνατε. Όσο για τη νομιμότητά της επισύνδεσης, αν ο κος Ανδρουλάκης την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας. Όπως κάνατε πρόσφατα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

Τέλος, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται και να υπάρχει αυξημένο φίλτρο προστασίας, αλλά δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Ας σκεφτούμε λίγο πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και θα αντιληφθούμε τι ακριβώς εννοώ. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ σημειώνοντας ότι «η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Όχι γιατί στην περίπτωση του κου Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα, αλλά γιατί αμέσως όταν το πληροφορήθηκα τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από γεγονότα άλλων εποχών και εσείς επιμένετε να σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο». Και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα πάει πολύ να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. (Πανούσης, Λαφαζάνης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς). Ο 5ος ο κος Βαρουφάκης είναι εδώ και θα τον ακούσω με μεγάλη προσοχή. Στο βιβλίο σας αναφέρετε: “Άκουσα τον κο Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κου Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν χρυσή περίοδος αλλά σκοτεινή….”. Εσείς κε Τσίπρα που μιλάτε για δημοκρατία και ηθική τάξη, επί των ημερών σας δεν υπεκλάπησαν email του προέδρου της Επικρατείας μια μέρα πριν εξετάσει το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες; Όταν συμφώνησα στη σύγκληση της ολομέλειας δεν ήταν συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στο παρελθόν. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Όλα αυτά έγιναν στην αρχή γιατί είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρουσιάσει μια επιχειρησιακή αστοχία, ως μια τάχα εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό θυμίζει αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν. Αυτό είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο και περνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και επιστρέφεται στον αποστολέα. Είναι κρίμα να προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται αυτή που καραδοκούν εκτός συνόρων και θέλουν ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον».

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

«Αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κο Ανδρουλάκη δύο φορές να συναντηθούμε και αρνήθηκε. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργό, αν ήμασταν το πρώτο κόμμα. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ, να ασκήσει κριτική για τις παραλείψεις μας και να μας πείτε αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την υπηρεσία της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Για αυτό ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα φυγομαχήσω, στο τέλος της 4ετίας θα αναμετρηθούμε και θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός»

Κυριάκος Μητσοτάκης Περί Κατασκοπείας

Στο κράτος δικαίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αποτελεί εθνική επιταγή να στοιχηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου απέναντι σε όσους επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας. Τόνισε δε ότι θα αναλάβει το πολιτικό κόστος προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το κράτος Δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για το 2022 κάνει μια συνολική αποτύπωση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και των Θεσμών μας. Κάνει κάτι συστάσεις αλλά τι σχέση έχει αυτή η δυστοπική εικόνα που παρουσιάζετε; Ζητώ από όλους να πέσουν οι τόνοι. Το θέμα είναι και στα χέρια της Δικαιοσύνης και της Βουλής. Να στοιχηθούμε μαζί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι.

Στον Έβρο μεθοδεύεται ένα ακόμα κύμα της ντροπής, αυτή τη φορά με ανθρωπιστικό προσωπείο. Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυνάμεις που να σιγοντάρουν ψέματα, ότι δήθεν αφήσαμε ένα μωρό να πεθάνει στα όρια της Ελλάδας και μάλιστα το “βάπτισαν” και Μαρία. Ντροπή! Η Τουρκία έσπρωξε 38 μετανάστες, μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Αυτοσυγκράτηση κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το εργαλειοποιείτε. Ως πρωθυπουργός δεν θα κρύψω τη μεγάλη εικόνα πίσω από τη μικρή. Η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα μετά από 12 χρόνια εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήσαμε πίσω μας την εσωστρέφεια. Μπήκαμε ξανά με ισχύ στον εξωτερικό χάρτη. Συνομιλούμε με όλους ως ίσοι προς ίσους. Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα. Αυτή θα αναμετρηθεί με τα πολύ δύσκολα συνθήματα της συγκυρίας. Ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες. Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις. Ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας.

Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα μέσα ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές για να επηρεάσουν την ελληνική πολιτική σκηνή. Η απάντηση είναι μία: Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Ζητάτε εκλογές. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, ζητάτε να μπει η χώρα σε 2μηνη ή 3μηνη περιπέτεια χωρίς να αναλογίζεστε τι σημαίνει για την πατρίδα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Θέλετε να κάνετε το χατίρι αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη στην εξουσία.

Θα αναλάβω το πολιτικό κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι.  Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα αναμετρηθούμε και ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Πέρσι ανέλαβα με θάρρος την ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές και ο μηχανισμός φέτος λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σκύψαμε στο πρόβλημα επί ώρες. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η Δημοκρατία δεν ανέχεται τις σκιές. Θα τις διαλύσουμε. Και αν χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού κεφαλαίου, δεν θα χάσουμε το στόχο».