Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να αναγορευθεί σήμερα το απόγευμα ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ που έχει συμβάλλει καταλυτικά προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην προμηθεύσουν με νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 την Τουρκία.

Η σχετική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, θα ξεκινήσει με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μιχαήλ Τσινισιζέλη και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η περιένδυση του γερουσιαστή με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή Νικόλαο Ηρειώτη. Η τελετή θα μεταδοθεί διαδικτυακά:

Να σημειωθεί ότι το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Μενέντεζ.

Ποιος είναι ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής που στηρίζει την Ελλάδα

Ο κ. Μενέντεζ ανήκει στα πρόσωπα που λειτουργούν εδώ και καιρό υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και των θέσεών μας, ιδίως έναντι της Άγκυρας. Ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής Ρόμπερτ βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση που λαμβάνει το Κογκρέσο για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και γενικότερα την ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει ο λόγος του είναι ότι πρόσφατα, το περιοδικό Politico ανέφερε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όµως δεν µπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις (σ.σ. έτερος γερουσιαστής». Ο κ. Μενέντεζ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και κάθετος στις απόψεις του:

Όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη για επίσημο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, φρόντισε να συναντηθεί και με τον κ. Μενέντεζ, ενώ ο πολύπειρος γερουσιαστής είχε επαφές και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον είχε υποδεχθεί ως «έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σηµασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Ο 68χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ υπηρετεί ως Γερουσιαστής ΗΠΑ την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ από το 2006, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021. Έχει διατελέσει ξανά Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (2013-2015) αλλά και Επικεφαλής των Δημοκρατικών Βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (2003-2006).

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1954 στη Νέα Υόρκη, από Κουβανούς γονείς μετανάστες. Μεγάλωσε στην Γιούνιον Σίτι και το Τζέρσεϊ Σίτι. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Union Hill High School το 1971, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Πήτερς του Τζέρσεϊ Σίτι, λαμβάνοντας πτυχίο το 1975. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στο Νιούαρκ. Το 1980, αφού έκανε πρακτική ως ασκούμενος δικηγόρος και το 1986 εξελέγη δήμαρχος της Γούνιον Σίτι, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων στο Νιου Τζέρσεϊ. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος (ενώ παράλληλα ήταν και μέλος της πολιτειακής Συνέλευσης και της Γερουσίας) έως το 1992.