Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε όλη την Ευρώπη επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από
διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εν όψει της Συνόδου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

Κατά τον πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να είναι η λιτότητα αλλά η προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. «Εμείς» τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων».

«Η δική μας θέση είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορρά που έχουν συνδυάσει και τα δύο», επισήμανε τέλος ο πρωθυπουργός.