Συμφωνίες συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ υπεγράφησαν μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να προβλέπονται σημαντικά έργα και επενδύσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην χώρα το επόμενο διάστημα.

Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο που επισκέφθηκε την Αθήνα αφορούν την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων.

Επίσης υπεγράφησαν συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας ενώ στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε σήμερα η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας που περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες τα οποία δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics πραγματοποίησε 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με ελληνικές εταιρείες.

Επίσκεψη του Mohammed bin Salman Al Saud στην Ελλάδα

Οι συμφωνίες

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Μια άλλη πολύ σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη του Mohammed bin Salman Al Saud στην Ελλάδα

Οι υπόλοιπες συμφωνίες, οι οποίες υπεγράφησαν στις 27 Ιουλίου 2022 στο Greece – Saudi Business Meeting που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εταιρεία Eπενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Οι συμφωνίες έπονται του ελληνοσαουδικού επιχειρηματικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου στην Αθήνα. Η επιχειρηματική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στο φόρουμ περιελάμβανε ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως: ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός και logistics και οποίοι πραγματοποίησαν 234 συναντήσεις business-to-business (B2B) με ελληνικές εταιρείες.