Τουρκικές εφημερίδες σχολιάζουν τη «σιωπή» του τούρκου προέδρου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Νίκησε η Τουρκία» γράφει η Hurryiet, ενώ η Sabah αναφέρει πως «Ο Ερντογάν επιστρέφει σπίτι του θριαμβευτής».

Η Cumhuriyet πάλι, σχολιάζει για τον τούρκο πρόεδρο: «Στην Άγκυρα σάρωνε, στη Μαδρίτη σιώπησε». Το σχόλιο αφορά το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Μην μας πει πάλι ότι τον ξεγέλασαν», γράφει η Sozcu, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, με τους δύο προέδρους να μιλούν μεταξύ άλλων και για το Αιγαίο. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Ερντογάν τη σημασία της σταθερότητας στο Αιγαίο, αλλά και στην Συρία.

Γερμανικός Τύπος: Νίκη ή υποχώρηση Ερντογάν;

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, oι εφημερίδες της Τετάρτης στη Γερμανία δεν έχουν προλάβει να καλύψουν πλήρως τις διαβουλεύσεις της Μαδρίτης και τους ελιγμούς Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν λείπουν οι πρώτες αναφορές. «Ο Ερντογάν παίρνει αυτό που θέλει» είναι ο τίτλος σε ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το «κοινό υπόμνημα» που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία. «Το υπόμνημα στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις χώρες», αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Μαδρίτη, εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που η Άγκυρα έθετε στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι χώρες αυτές αναφέρουν ρητώς το PKK ως ‘τρομοκρατική οργάνωση’ και υπόσχονται να καταπολεμήσουν τις δραστηριότητές του, ακόμη και τις ομάδες και τα δίκτυα που έχουν συμμαχήσει μαζί του. Κατά την τουρκική άποψη η δέσμευση περιλαμβάνει και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, η οποία κατονομάζεται σε ξεχωριστή παράγραφο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν».

«Η Τουρκία υποχωρεί στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ» είναι η πρώτη εκτίμηση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Μεταξύ άλλων η ελβετική εφημερίδα αναφέρει: «H Τουρκία ανακάλεσε τις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο το βράδυ της Τρίτης, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Άγκυρα θα στηρίξει την αποστολή πρόσκλησης στις δύο βόρειες χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας». H εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «κανείς δεν φαινόταν ευτυχής με το αποτέλεσμα. Πιο ευχαριστημένος από όλους έδειχνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το βέτο που είχε προβάλει πριν από έναν μήνα η Τουρκία για την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπρεπε να ανακληθεί. Με οποιονδήποτε τρόπο. Αργότερα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Άντερσον έκανε λόγο για ένα ‘δούναι και λαβείν’ που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις».