Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε και βρίσκεται απέναντι από διαδοχικές κρίσεις – κάποιες πρωτοφανείς όπως η πανδημία – και κάποιες άλλες που αποτελούν μια επανάληψη παλαιότερων, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση. Κάθε φορά, από το 2019 στο Μέγαρο Μαξίμου διαχειρίζονται κρίσεις κυρίως με οικονομικό πρόσημο, αν εξαιρέσει κανείς τα ελληνοτουρκικά.

Αν όντως οι εκλογές, όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, γίνουν στο τέλος της 4ετίας, ο δρόμος προς τις κάλπες θα είναι εκτός από μακρύς και δύσκολος. «Η κυβέρνηση αυτή όμως είναι τελικά για τα δύσκολα», έλεγε με νόημα στο Newsbeast κυβερνητικό στέλεχος.

Αυτό που προσπαθεί να εμφυσήσει στους υπουργούς του εδώ και καιρό ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε κενό, δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει προβλήματα στον κόσμο και για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη, όπως είπε και στον ΣΕΒ, να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο ακόμα πιο γρήγορα.

Οι άμυνες απέναντι στην ακρίβεια

Από τον καιρό της πανδημίας κιόλας, όταν η αγορά στην ουσία σταμάτησε να λειτουργεί, όταν όλα πάγωσαν, με τα μέτρα που λήφθηκαν στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις και έτσι όταν η αγορά άρχισε να επανέρχεται σε μια σχετική κανονικότητα οι απώλειες ήταν όσο το δυνατόν λιγότερες. Όμως, αυτή την κρίση διαδέχθηκε η ενεργειακή η οποία δεν έχει κοπάσει και ουδείς γνωρίζει πότε θα σημάνει η λήξη της.

Πέρα από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί και εκείνα που αναμένεται να ακολουθήσουν, στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν σε τρεις παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην πάταξη της ακρίβειας αλλά και στην ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα.

Ο ένας, είναι ο τουρισμός, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες και την στενότητα που υπάρχει στους πολίτες, Έλληνες και ξένους, αναμένεται να καταγράψει θεαματική πορεία. Αν τελικά γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, τότε μόνο τα χρήματα αυτά θα λειτουργήσουν ανταποδοτικά τόσο στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα στην οικονομία.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο τέλος του καλοκαιριού και ο τρίτος παράγοντας είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Όλα αυτά όμως φαντάζουν μακρινά και λίγο θεωρητικά. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι πολίτες χρειάζονται στήριξη άμεσα για να μπορέσουν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με καύσιμα, να μπορέσουν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος και όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα να μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Και εδώ υπάρχουν άμυνες, ειδικά σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Για παράδειγμα, πλέον η Ελλάδα έχει χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, ενώ έχει επίσης στην φαρέτρα της το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας».

Πώς θα είναι τα επόμενα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι στοχευμένα.

Όπως είπε, στα καύσιμα, θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα αλλά στη βενζίνη δεν θα είναι η παρέμβαση οριζόντια, ούτε θα αφορά τη μείωση του φόρου. «Θα κινηθούμε πιο ενισχυμένα στη λογική την οποία ακολουθήσαμε, η οποία πάλι είναι μία πιο στοχευμένη λογική και η οποία δεν επιβραβεύει οριζόντια αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, σήμερα, να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών», είπε χαρακτηριστικά.

Το ανάχωμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Απόλυτα δικαιωμένοι αισθάνονται στην Ηρώδου Αττικού από δυο κομβικές κινήσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν και πλέον λειτουργούν ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Οι δυο συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με δυο από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου καθιστούν την Ελλάδα οχυρωμένη και καθόλου μόνη απέναντι στις κραυγαλέες επεκτατικές βλέψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, θεωρούν ότι αποδίδει καρπούς και η τακτική της διεθνοποίησης της προκλητικότητας της Τουρκίας όχι μόνο σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και σε χώρες που άλλοτε κρατούσαν ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα.

Περιγράφοντας το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί το κρεσέντο των Τούρκων, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο Newsbeast ότι δεν θα γίνει τίποτα διαφορετικό από όσα πράττει η χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο και διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προκληθεί θα απαντήσει με αποφασιστικότητα και στο πεδίο αν χρειαστεί, κάτι που απευχόμαστε όλοι.