«Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Εσθονία, όπου συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Αλάρ Καρίς.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που αποσταθεροποιεί τη διεθνή έννομη τάξη. Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, όπως επίσης και η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, συνιστούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά χαίρομαι που αυτές τις αρχές του διεθνούς δικαίου συμμερίζεται απόλυτα και η φίλη Εσθονία, με την οποία συνεργαζόμαστε αρμονικά, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Άλλωστε, η Εσθονία και η Ελλάδα, αν και σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους, γνωρίζουν καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Επίσκεψης Σακελλαροπούλου στην Εσθονία

Και συνέχισε: «Για τη χώρα μου, οι κοινές αξίες και αρχές, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιμετωπίζουμε, σχεδόν καθημερινά, μια συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη παραβατική δραστηριότητα εκ μέρους της Τουρκίας, που εγγράφεται δυστυχώς στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού, δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση και εγκυμονεί και κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Τέτοιος κίνδυνος αναφύεται και από τις επικίνδυνες απόψεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα του Κυπριακού, όπου η μόνη λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα τέλος, να αναφερθώ στην προτεραιότητα που αποδίδει η χώρα μου στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και ειδικότερα στον οικονομικό τομέα και το εμπόριο με την Εσθονία. Ενθαρρύνουμε όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγική βάση της χώρας μας, με εποικοδομητικό και βιώσιμο τρόπο, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε βασικούς τομείς, από την οποία θα επωφεληθούν και τα δύο μέρη. Ενδεικτικά, σημειώνω τις γνωστές υψηλές επιδόσεις της Εσθονίας στον τομέα της Ψηφιοποίησης/Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Κυβερνοασφάλειας, ως προνομιακά πεδία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας».

Επίσκεψης Σακελλαροπούλου στην Εσθονία

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μια επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας».

Και συνέχισε: «Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο – γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε. Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κυρίου Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί δηλαδή να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».