Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι τον Αύγουστο του 2023 να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο και εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα στις αγορές ότι ναι, μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ναι, είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση που μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αν δείτε την οικονομική μας κατάσταση το χρέος μας είναι υψηλό ως προς το ΑΕΠ αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι ένα χρέος με χαμηλά επιτόκια. Δειχνουμε ότι θέλουμε να βγούμε από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και κατευθυνόμαστε προς αυτόν τον στόχο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος τόνισε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει για το 2022 λόγω των έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε αλλά είμαστε δεσμευμένοι στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Και συνέχισε: «Θα μειώσουμε τα πρωτογενή μας ελλείμματα θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και οι αγορές θα δουν αυτό που κάνουμε και θα αποφασίσουν ότι αξίζουμε να ανέβουμε επίπεδο το 2023. Όταν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα μπει το τελευταίο θαυμαστικό στο κλείσιμο αυτού του επώδυνου κεφαλαίου για την χώρα που άνοιξε ουσιαστικά πριν από 12 χρόνια με την οικονομική κρίση του 2010».