Στις «μεγάλες αλλαγές» που συντελούνται στην χώρα μας για να διαμορφωθεί ένα «υγιές και ελκυστικό» περιβάλλον για επενδύσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος, μέσα στα πλαίσια του 12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών της εταιρίας Capital Link, που πραγματοποιείται στο Metropolitan Club, του Μανχάταν.

Στο γεύμα συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δυο χωρών, εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ενώ το φόρουμ διοργανώθηκε και με τη συνεργασία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Παμπούκης έδωσε το στίγμα των μεταρρυθμίσεων για τη «διαμόρφωση μιας νέας εποχής» στον τομέα των επενδύσεων στην χώρα μας, επαινώντας τους διοργανωτές του συνεδρίου και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα του θα φανούν χρήσιμα προς την κατεύθυνση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος υπουργός στον τομέα των επενδύσεων επισήμανε ότι, σήμερα, οι επενδυτές είναι «διπλά προσεκτικοί και συντηρητικοί», ενώ παράλληλα το «ελληνικό ζήτημα» έχει προβληθεί πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παμπούκης, «εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, μετατρέποντας την Ελλάδα από ένα εχθρικό σ’ ένα φιλικό και ελκυστικό τόπο για επενδύσεις».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι το υφιστάμενο πλαίσιο των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

«Η πρώτη ερώτηση είναι αν η Ελλάδα ξεπεράσει τη σημερινή κρίση;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση ανοίγει πράγματι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για βαθιές δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί να στηρίζεται σε έκτακτα προσωρινά μέτρα, όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την στρατηγική της κυβέρνησης να διορθώσει τις ανισορροπίες, να εκσυγχρονίσει την οικονομία με σχέδια δράσης στους νευραλγικούς τομείς που καθορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ως δεύτερο ερώτημα έθεσε το: αν η Ευρώπη και ο κόσμος μπορέσουν να ξεπεράσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση;

Ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε στη διεθνή πραγματικότητα, παρουσιάζοντας γεγονότα και παραδείγματα που συντέλεσαν στη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για «ένα νέο παγκόσμιο μοντέλο διακυβέρνησης». Ένα μοντέλο που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει για την ανθρωπότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ξανά ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα.

Ένα μοντέλο που θα εξασφαλίζει ένα δημοκρατικό, ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον για τους πολίτες του κόσμου. Ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κατοχυρώνει ασπίδες για τα ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών, την αξιοπρεπή εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο κ. Παμπούκης τόνισε επίσης ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο ένα «παγκόσμιο όραμα που θα προάγει τη διεθνή συνεργασία, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και το συντονισμό.

Και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά».
Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας να γυρίσει σελίδα στον τομέα της ανάπτυξης, με διαφάνεια για την εφαρμογή των στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές αποτελούν συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων ή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδική αναφορά έκανε στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται στον τομέα των επενδύσεων, που δεν είναι μόνο θέμα εξασφάλισης «γρήγορης επένδυσης», όπως είπε, δεν είναι μόνο μια νομοθετική πράξη, αλλά μια «συνολική αντίληψη».

Καταλήγοντας, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι «πράγματι, η Ελλάδα διέρχεται μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά σήμερα βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα ενάντια σε απαισιόδοξες προβλέψεις. Απευθύνομαι σε όλους σας και μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε».