Με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν καθημερινά και τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να είναι πλέον σε καθεστώς ασφυξίας το κυβερνητικό επιτελείο αισθάνεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και περιμένοντας τις αποφάσεις και της Ευρώπης θα προσπαθήσει να δώσει ανάσες με μέτρα στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ακούγοντας με προσοχή τις ελληνικές προτάσεις για πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή κρίση και την γεωργία έως το τέλος του μήνα.

Σύνοδο Κορυφής

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο δηλαδή των 6 σημείων, για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο τέλος Μαρτίου θα γίνει η τακτική Σύνοδος Κορυφής και εκεί αναμένεται να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον πολιτικό και οικονομικό της ΕΕ και των πολιτών της.

Τα μέτρα και τα σενάρια στο οικονομικό επιτελείο

Σύνοδο Κορυφής

Για το πακέτο των μέτρων που είναι προς επεξεργασία έχουν ενημερωθεί και οι θεσμοί και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει:

Κατ’ αρχήν την επιταγή ακρίβειας, όπως την «βάφτισε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Το σενάριο που είναι στο τραπέζι περιλαμβάνει το μοντέλο των Χριστουγέννων το οποίο αφορούσε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους και 170.000 αΜΕΑ οι οποίοι έλαβαν 250 + 50 ευρώ (η προσαύξηση αφορούσε κάθε μέλος της οικογένειας), ενώ οι δικαιούχοι ΚΕΑ πήραν διπλό επίδομα για τον μήνα.

Όσον αφορά στο «καυτό» θέμα των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η ενίσχυση όπως τονίζουν όλοι στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί με τα ποσοστά να είναι αυξημένα όπως και στις επιχειρήσεις από το 50% στο 75%.

Αυτό για το οποίο δεν θέλει να ακούει ειδικά το κυβερνητικό επιτελείο είναι η μείωση ή και το πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα όπως και του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Για τις επιχειρήσεις δεν αποκλείεται επίσης να δούμε μια νέα παράταση στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής ή περισσότερες δόσεις ή και κούρεμα για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.