«Είμαστε στην σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Θέλω να εκφράσω», είπε, «τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη τις τραγικές εικόνες με τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου. Απευθύνουμε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων έτσι ώστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους- ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες με ασφάλεια να το κάνουν».

Και συνέχισε: «Θα συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία θα επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της ΕΕ και θα ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση μέσω των κυρώσεων στη Ρωσία για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Κομισιόν με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτή πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή αντίδραση για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τους αγρότες».

«Θα συζητήσουμε», είπε ακόμα, «για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της συζήτησης και πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν την βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας. Επίσης, θα συζητήσουμε πως θα εξαιρέσουμε ένα μέρος ή και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος».