Μέχρι τις 15 του μηνός αναμένεται να διαρκέσει η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους. Όλες οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς επίσης και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών αλλά και των υπόλοιπων επιστημονικών φορέων τάσσονται υπέρ της αύξησης, με τους περισσότερους μάλιστα εξ αυτών να προτείνουν η αύξηση αυτή να είναι στα όρια του πληθωρισμού – ο οποίος όμως αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα εξαιτίας του νέου κύματος ανατιμήσεων στην αγορά που επέφερε μεταξύ άλλων και η μαινόμενη στρατιωτική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης πάντως, θα πρέπει να έχει εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει από τα μέσα Ιανουαρίου πως «εκτιμώ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022».

Παράλληλα από την 1η Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα μετά την επικείμενη νέα αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού, θα επέλθει νέα αύξηση 0,25% των καθαρών αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα – μαζί και όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό – λόγω της προγραμματισμένης μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% (0,25% για τις εισφορές των ασφαλισμένων και 0,25% για τις εισφορές των εργοδοτών).