Με έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την προσέγγιση που επιχειρεί η Τουρκία προς την πλευρά του Ισραήλ το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς όπως όλα δείχνουν ξεπαγώνουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί και από μια σειρά εκατέρωθεν επισκέψεων. Ειδικότερα, σήμερα βρίσκεται στο Ισραήλ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, οι οποίοι επί της ουσίας προλειαίνουν το έδαφος για μια συνάντηση του Ισραηλινού προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ από το μακρινό 2007, ενώ νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου, ο κ. Χέρτσογκ θα επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα και εν συνεχεία την Κύπρο. Στόχος του είναι να καθησυχάσει τους φόβους Αθήνας και Λευκωσίας πως η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία θα γίνει εις βάρος της σχέσης που έχει δομήσει τα τελευταία χρόνια με εμάς.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για διατάραξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων εξαιτίας της προσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία. Ίσα – ίσα που, όπως επισημαίνουν, είναι προς το συμφέρον μας να μην είναι απομονωμένη η Άγκυρα από χώρες που είναι σύμμαχές μας και ασπάζονται το Διεθνές Δίκαιο.