Με έναν διαφορετικό τρόπο παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian τους ανθρώπους που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο ελληνικό έπος. Πρόκειται για αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής σκηνής, που επιδρούν ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

Αλέξης Τσίπρας: Ο έλληνας ηγέτης

Παρότι έχει υποχωρήσει σε σχεδόν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Οι φίλοι τους τον χαρακτηρίζουν χαρισματικό και οραματιστή και ενδιαφέροντα. Παίζει το ρόλο του «καλού μπάτσου», ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Γιάννης Βαρουφάκης παίζει το κακό παιδί. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για δημαγωγία. Κατάφερε να έρθει κοντά με την Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας παράλληλα τους πιστωτές ότι επιδιώκουν μια συμφωνία «παράλογη» και «χωρίς λογική».

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ο έλληνας επαναστάτης

Ρωσόφιλος, αντικαπιταλιστής με εμπρηστική ρητορική, ο Λαφαζάνης θεωρείται ο σημαντικότερος εσωτερικός εχθρός του Τσίπρα. Παρόλο που έχει χαλαρώσει τη θέση του ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχει εντείνει την κριτική του προς τους δανειστές, τους οποίους κατηγορεί ότι θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα. Ο Λαφαζάνης ενδέχεται να ηγηθεί μιας ανταρσίας αν η συμφωνία αν έρθει στη Βουλή.

Γιάννης Βαρουφάκης: Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών

Είναι το δημόσιο πρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. Η ρητορική του έχει μετριαστεί, μαζί με τον ενδυματολογικό του κώδικα: πλέον φαίνεται να προτιμά περισσότερα τα κουστούμια από τα δερμάτινα μπουφάν. Ένας ακαδημαϊκός που έγινε πολιτικός και είναι σαφώς το πιο προβεβλημένο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις τους με τους άλλους υπουργούς της ευρωζώνης έχει περάσει από πολλά στάδια, καθώς ο Κευνσιανός οικονομολόγος τάσσεται εναντίον της λιτότητας.

Μανώλης Γλέζος – Η ελληνική συνείδηση

Στα 93 του, αφού έπαιξε τον ρόλο του στον Τσίπρα καθώς έμπαινε στην κεντρική σκηνή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλέον. Ο σεβάσμιος Μανώλης Γλέζος ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβιβασμούς που κάνει, κριτική η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Γιάννης Δραγασάκης – Το δεξί χέρι

Προσπαθεί από το παρασκήνιο να ενώσει διαφορετικές απόψεις, να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Ένας ήρεμος και μετριοπαθής πολιτικός.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο διαπραγματευτής

Αρκετοί τον θεωρούν ως το καλύτερο αντίδοτο για τον Βαρουφάκη. Το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει ρόλο στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά ούτε κι αυτός επιθυμεί μια υπαναχώρηση σε αυτά που ζητούν οι δανειστές

Πάνος Καμμένος: Ο κυβερνητικός εταίρος

Λαϊκιστής, κατά των μεταναστών και της Γερμανίας, έχει κατηγορήσει τους δανειστές της Ελλάδας ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια αποικία χρέους.

Άλλοι ρόλοι στο ελληνικό δράμα:

Ακρόπολη: Το σύμβολο

Ο ελληνικός λαός: Οι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν στο ευρώ

ΔΝΤ:
Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, διαφωνώντας όμως με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις

Άγκελα Μέρκελ:
Ψάχνει λύση παρά την αντίθεση του συνεργάτη της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Μπαράκ Ομπάμα: Έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα

Γερούν Ντάισελμπλουμ:
Έκανε το λάθος να έρθει στην Αθήνα και να συναντηθεί με τον Βαρουφάκη

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
Ο σκληρός της υπόθεσης που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τους Έλληνες

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να μαρκάρει τον Τσίπρα.

Κριστίν Λαγκάρντ: To αφεντικό του ΔΝΤ που το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει πολλές απόψεις

Μάριο Ντράγκι: Ο άνθρωπος που δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες

Βλαντιμίρ Πούτιν: Προκαλεί ανησυχία στην ευρωζώνη, προσεγγίζοντας την Ελλάδα